Transcrierea conferinței de presă susținute de vicepreședintele PNL Mihai Voicu

„Bună ziua,

Aș dori să vă prezint un document al Comisei europene pentru democrație prin drept, cunoscută și sub numele de Comisia de la Veneția. Acum știm că de-a lungul vremii, în jurisprudența Curții Constituționale din România recomandările acestei comisii au fost aproape întotdeauna luate în considerare, în deciziile Curții Constituționale. Documentul pe care îl am în față, document definitiv,  aprobat încă din 2006 de această comisie, se referă la organizarea referendumurilor. Are foarte multe recomandări care țin de bazele democrației, cu privire la libertatea votului, la votul universal, lucruri care sunt absolut normale, iar la punctul 7 acest document face recomandări cu privire la cvorumul de organizare al referendumului și acest document recomandă, absolut explicit, fără nici un fel de dubiu, ca în toate situațiile, în organizarea unui referendum să nu se impună un prag minim de prezență la vot.

Există și o justificare, și anume că prin impunerea unui prag minim de prezență la vot cetățenii care se abțin, care nu participă, pot fi asimilați în funcție de întrebarea formulată uneia sau alteia dintre opinii. Nu am văzut încă motivarea Curți Constituționale cu privire la presupusa obligativitate a existenței unui cvorum pentru că în comunicatul Curți am remarcat următoarea formulare, să se asigure toate condițiile pentru o participare de peste 50% la referendum. Însă, mă întreb, cred că am acest drept, dacă acest document, furnizat, aprobat de un organism european pe care Curtea Constituțională l-a luat întotdeauna în considerare, chiar dacă este la nivel de recomandare, dacă acest document a fost luat în considerare și cum de către Curtea Constituțională.

Mie mi se pare că este un document care spune clar un lucru, mai mult decât atât îl și argumentează. Aceasta este cred și una dintre explicațiile pentru care forma legii referendumului, aflată astăzi în vigoare, prin intermediul Ordonanței de Urgență, a fost declarată constituțională de Curtea Constituțională din România în anul 2007.

Mă întreb, de asemenea, dacă susținătorii și propagandiștii domnului Traian Băsescu citează selectiv din documentele europene. În mod evident răspunsul este da. Domnul Traian Băsescu îl știți, este domnul acela drăguț care a ieșit aseară cu copilul în brațe la cerșit. A ieșit la cerșit clemența românilor, a ieșit la cerșit supraviețuirea în funcție și pentru domnia sa și pentru cei care îl susțin și cei pe care îi susține Traian Băsescu. 

Ce ar însemna dacă Traian Băsescu ar mai rămâne în funcție? Ar însemna că domnul Videanu semnează în continuare contracte de curent, ar însemna că domnul Blejnar va da în continuare din tentacule, precum caracatița aceea care prezicea rezultatele de la fotbal pe vremuri, numai că aceea era total inofensivă pentru buzunarele noastre. Și bineînțeles, ar însemna că doamna Udrea și-ar cumpăra o nouă serie de poșete. Sunt convins că indiferent de prevederile legii, și eu subliniez că în acest moment este în vigoare ordonanța de urgență, este necesară o participare masivă la vot, mai mult decât atât sunt convins că această participare va exista pentru că este un examen final, un examen decisiv în care trebuie să aflăm care este alegerea: Traian Băsescu sau normalitatea în România? Aceasta este alegerea esențială pe care sper că un număr cât mai mare dintre cetățenii României o vor face la sfârșitul lunii iulie.

            Vă mulțumesc și dacă aveți întrebări”

Întrebări din partea mass-media

 

Jurnalist:  Aveți ceva comentarii legat de ce a spus Comisia Europeană?

Mihai Voicu: După câte știu eu, momentan este o știre dintr-un ziar din Bulgaria. Nu am remarcat o poziție oficială privind monitorizarea separată. Cred că vom face comentarii atunci când va exista o decizie.

Jurnalist:  Deci nu aveți mesaje pe canalele oficiale că premierul ar fi discutat cu oficialii europeni pe aceste teme?

Mihai Voicu: Domnul prim-ministru se va întoarce, după câte știu eu, în această seară, sunt convins că începând de mâine vom primi informațiile pe care domnia sa le are și în mod evident eu nu. De aceea sunt detalii pe care sunt convins că le va furniza domnul prim-ministru și delegația care l-a însoțit.

Jurnalist:  În ce condiții se va organiza referendumul, având în vedere poziția de seara trecută a primului-ministru?

Mihai Voicu: Referendumul se va desfășura în condițiile legislației în vigoare la momentul respectiv. Există o procedură, eu îmi doresc din tot sufletul să citesc acea motivație a Curții Constituționale pentru că aproape întotdeauna față de comunicatele seci ale Curții Constituționale, au existat decizii și nuanțe în motivări. Ne reamintim știrea care a sunat în felul următor, Curtea  Constituțională a declarat că este neconstituțional să i se îngrădească dreptul a se pronunța asupra deciziilor Parlamentului. Or, după aceea, în motivare am remarcat că era vorba doar de deciziile care privesc drepturi și libertăți fundamentale, și nu de decizii tehnice care privesc viața internă a Parlamentului.

Iată de ce sunt rezervat până la citirea documentației. Dar, în orice fel de scenariu, este o procedură. Președintele interimar al României, domnul Crin Antonescu, are la dispoziție o perioadă de timp în care să decidă dacă promulgă legea, dacă o trimite Parlamentului spre reexaminare, în ce condiții se va face această examinare și când se va putea vota o nouă formă.

Momentan, există o lege, este legea din 2000, modificată și completată prin mai multe acte normative, printre care și ordonanța de urgență pe care o cunoaștem cu toții.

Jurnalist: Premierul își încheie în această seară vizita la Bruxelles. Din punct de vedere al USL, considerați că întrevederile au fost un succes?

Mihai Voicu: Cred că vom putea face astfel de precizări după ce vom afla toate detaliile de la domnul prim-ministru. Am remarcat că a fost o serie de întâlniri cu oficiali importanți ai Uniunii Europene. Momentan nu pot să comentez mai mult pentru că detaliile, fără îndoială, le va furniza domnul prim-ministru.

 

Jurnalist: Câți alegători sunt înscriși pe liste, pentru că aseară domnul premier vorbea de vreo 15 milioane. Tot aseară, domnul ministru Ioan Rus vorbea de 18 milioane. Care ar fi cifra?

Mihai Voicu: Cifrele oficiale le pot furniza cei care se ocupă de această procedură. Cred că e vorba de primării și Ministerul Administrației și Internelor, într-un fel de colaborare. După câte știu eu, mai sunt câteva zile până când vom afla, în mod oficial, expiră termenul până la care se pot transmite aceste liste electorale, cred că e vorba de două sau trei zile. De aceea nu mai e mult de așteptat până să aflăm cifra oficială cu privire la cetățenii cu drept de vot din România.

 

Jurnalist: Ne puteți spune câteva despre cum se va desfășura campania electorală? Care este strategia USL? Dacă ați stabilit calendarul acelor mitinguri?

Mihai Voicu: Sunt niște chestiuni care țin de interiorul campaniei electorale. Există doi coordonatori ai acestei campanii, domnul deputat Fenechiu și președintele Consiliului Județean Teleorman, domnul Liviu Dragnea, care vor face, desigur, precizări pe acest subiect. Ele sunt mai puțin importante pentru că miza este una foarte importantă, aceea pe care am menționat-o puțin mai devreme: Ce alegem? Traian Băsescu sau siguranța și normalitatea României?

Jurnalist: Cine merge la mitingul de la Constanța, vor merge domnii Ponta și Crin Antonescu sau va merge domnul Ponta și domnul Chițoiu?

Mihai Voicu: Nu am nici un fel de confirmare încă pe acest subiect. Îmi pare rău, nu pot să vă răspund încă la întrebare.

 

Jurnalist: Dar ați stabilit o strategie de campanie în care liderii de la centru să meargă la acele mitinguri din teritoriu?

Mihai Voicu: Eu cred că, în general, orice lider politic ce dorește să spună ceva în această campanie, are dreptul să o facă, în orice fel de cadru dorește. Cum vor alege liderii să participe la această campanie, sunt sigur că e decizia lor și ei o vor comunica. Nu știu, sunt chestiuni chiar de detaliu, cine participă și unde participă. În acest moment e prea devreme să pot să dau detalii pe acest subiect.

 

Jurnalist: Eu am întrebat pentru că domnul Antonescu nu mai este membru de partid și vroiam să știu dacă va participa la aceste mitinguri.

Mihai Voicu: Nu pot să vă răspund încă la această întrebare. Îmi pare rău, este o decizie pe care o va lua domnul Antonescu.

Jurnalist: Ne puteți spune numărul deciziei Comisiei de la Veneția și numele deciziei?

Mihai Voicu: Este vorba de numărul 371 din 2006. Se numește Ghid pentru organizarea referendumurilor, adoptat la Biroul Comisiei de la Veneția în 12 octombrie 2006 și ratificat de sesiunea plenară din 13-14 octombrie 2006. Sunt și cele trei persoane care au întocmit studiul, sunt trecute aici, e un domn din Olanda, un domn din Elveția și un domn din Andora.

 

Jurnalist: În aceste condiții, dacă se numește ghid, are caracter de recomandare?

Mihai Voicu: Întotdeauna documentele Comisiei de la Veneția au caracter de recomandare, dar am menționat faptul că, de-a lungul existenței sale, Curtea Constituțională a decis, prin jurisprudența sa, să includă marea majoritate a acestor recomandări în deciziile care devin obligatorii.

 

Jurnalist: Ați vorbit despre o justificare pentru faptul că nu trebuie impusă o prezență minimă la vot.

Mihai Voicu: Da, nu e justificarea mea, e justificarea acestui document și justificarea sună cam așa: Este recomandat să nu se impună un prag minim de participare la referendum pentru că ar putea să asimileze votanții care se abțin, celor care votează Nu.

Vă mulțumesc foarte mult! Vă doresc o zi bună!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.