Tupeu maxim la Băsescu: după ce a dislocat PNL şi PSD, critică traseismul politic

Traian Băsescu dă dovadă de o demagogie dusă la maxim. Vinovat de toate crizele politice din mai multe guverne, Traian Băsescu joacă acum rolul pompierului care stinge incendiile pe care le-a provocat.

A încurajat traseismul şi acum îl critică

„Vreau să mai ştiţi un lucru: din punctul meu de vedere, cred că ar trebui să nu stimulaţi traseismul. Avem o lecţie şi unii, şi alţii din legislatura trecută şi părerea mea este că ne-a făcut mult rău traseismul politic. Am convingerea că şi unii, şi alţii ne-am învăţat lecţia: ce înseamnă majorităţi d-astea conjuncturale, fără ideologii”. Această declaraţie îi aparţine lui Traian Băsescu şi a fost făcută în foarte scurta consultare care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Prin afirmaţiile de mai sus, preşedintele dă dovadă de un tupeu fantastic. Traian Băsescu uită că în legislatura 2004-2008 a stat la baza primei dislocări a unei facţiuni din PNL. Atunci, 18 deputaţi, 10 senatori, foarte mulţi primari, dintre care 4 de municipiu şi 5 de oraşe, peste 100 de consilieri locali au fost „extraşi” din PNL, la început sub forma unei „Platforme pentru reformarea PNL”, care ulterior s-a transformat în PLD, formaţiune care după numai 8 luni a fost înghiţită de PD.

Acelaşi Traian Băsescu a uitat că în perioada septembrie 2009 – septembrie 2010 a contribuit la dislocarea mai multor parlamentari din PNL şi PSD, tocmai pentru a reuşi să treacă prin parlament guvernul Boc 2. Atunci, nu a contat „majoritatea conjuncturală” formată din PDL, UDMR şi UNPR. Tot Traian Băsescu este primul preşedinte al României care a recunoscut – prin invitarea la consultări la Palatul Cotroceni – un partid care nu era încă înfiinţat şi care a fost fraudulos recunoscut ca fiind parlamentar (deşi n-a participat în alegeri) de către marionetele sale din Parlament.

După 5 ani recunoaşte că uninominalul nu se potriveşte României

Traian Băsescu a mai dat o mostră de tupeu, referindu-se la votul uninominal. „Şi va trebui să găsiţi soluţii. (…) Ştiu, este un reproş pe care mi-l puteţi face, eu am venit cu soluţia votului nominal. După ce vezi ce s-a întâmplat, nu poţi să nu spui: «Dom’le, a fost o greşeală». Pe de altă parte, modul cum s-a scris legea (actuala lege electorală – n.a.) nu-l puneţi la mine. Căutaţi-i pe domnul Pârvulescu şi domnul Hrebenciuc şi domnul Olteanu de la liberali. În acelaşi timp, eu sunt convins că votul uninominal nu se poate introduce decât atunci când este un echilibru. Acum dezechilibrul e atât de mare, încât… 2008 ar fi fost un moment potrivit: PSD, PDL erau destul de echilibrate”.

În 2007, Traian Băsescu este cel care a promovat – evident în scopuri de a puncta la capitolul imagine – votul uninominal. Şi a făcut-o şi prin organizarea unui referendum. Asta după ce, doar cu 3 ani înainte, când încă nu era nici măcar candidat al ADA la Preşedinţie, în cadrul unui simpozion organizat la GDS, se pronunţa total împotriva votului uninominal. În 2007 i s-a atras atenţia că electoratul român nu este pregătit pentru uninominal, dar raţiunile propagandistice au primat. După parlamentarele din 2008, când s-a văzut că după Legea 35/2008 produce inechităţi, nu a făcut niciun demers pentru a solicita partidelor politice, sau măcar PDL, care avea majoritate în parlament, să fie corectată legea. A încercat, prin instrumentele sale din Guvern şi Parlament, să promoveze un dubios vot prin corespondenţă care urma să aducă (prin fraudă) 1 milion de voturi PDL şi a girat un proiect de comasare a alegerilor locale şi parlamentare, total neconstituţional.

Băsescu, contrazis de Boureanu

Faptul că Traian Băsescu şi PDL au utilizat promovarea uninominalului pentru puncte de imagine a fost devoalat vineri de fostul deputat PDL Cristian Boureanu. „Am jucat la cacealma. Ca poker am jucat prost. Am promovat ceva în care n-am crezut (votul uninominal – n.a.). Am rămas cu sistemul ăsta electoral pentru că nu am vrut să înghiţim acest rahat. (…) Nu am vrut să mâncăm rahatul pe care l-am împroşcat pe pereţi (…) Când am văzut că lucrurile se împut nu am profitat de deschiderea PNL şi PSD care erau deschişi pentru o lege electorală cu vot pe listă naţională”. Boureanu a făcut această declaraţie în şedinţa conducerii PDL în care s-a făcut o primă analiză a dezastrului din alegeri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.