Ucraina: un batalion de protestatari din Kiev, trimis pe „frontul” din estul ţării

Un prim batalion din cadrul Gărzii Naţionale a Ucrainei a fost trimis „pe front” în estul ţării, a anunţat marţi secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare Andreii Parubii, transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Acest batalion este format din voluntari care au făcut parte din unităţi de autoapărare de la Maidan, centrul mişcării de contestare, la Kiev, care a îndepărtat în februarie de la putere regimul prorus al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, a subliniat Parubii într-un mesaj postat pe contul său de Facebook.

„Militarii sunt foarte combativi şi pregătiţi să apere Ucraina. Situaţia nu este simplă”, adaugă Parubii, care a revenit de la Lugansk (est), unde afirmă că a petrecut o săptămână.

Lugansk face parte din bazinul minier Donbass, afectat de mai multe zile de o insurecţie armată prorusă. Insurgenţi deţin controlul, de la 6 aprilie, asupra sediului serviciilor speciale (SBU).

Insurgenţii au trecut la ofensivă luni, în estul Ucrainei, cerând ajutor lui Vladimir Putin împotriva Guvernului proeuropean de la Kiev.

Parlamentul ucrainean a aprobat în martie crearea unei Gărzi Naţionale, de până la 60.000 de membri, în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi pe fundalul unor temeri cu privire la o invazie a armatei ruse în estul ţării.

Garada este însărcinată cu securitatea internă, a frontierelor şi lupta împotriva terorismului.

Ea se află în subordinea Ministerului de Interne şi va putea, astfel, să dea o mână de ajutor forţelor armate ucrainene şi celor aproximativ 130.000 de oameni care le alcătuiesc, majoritatea recruţi. Rusia dispune de o armată de 845.000 de militari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.