Un meci model în „Ştefan cel Mare”

Dinamo –Gaz Metan şi FC Botoşani-Pandurii, meciurile de vineri seara s-au încheiat ambele cu scorul de 1-1. Sunt foarte multe de spus despre meciul de la Bucureşti, iar despre cel de la Botoşani, se vor spune multe, …tot la Bucureşti

Un joc de o sportivitate exemplară

Meciul dintre Dinamo Bucureşti (echipă fără niciun obiectiv) şi Gaz Metan Mediaş (echipă ce încearcă să se salveze de la retrogradare) a avut o desfăşurare ca la carte. Cartea de bucate, secţiunea dulciuri. Să vedem însă ce s-a întâmplat pe arena din Ştefan cel Mare. Am asistat la un joc de o sportivitate exemplară – fără altercaţii, fără vociferări, fără faulturi, fără trageri de timp. Nici măcar deposedări prin alunecare nu au existat. Ce mai, o adevărată armonie. Dacă în tribune s-ar fi aflat o fanfară şi aceasta ar fi cântat Hora Uniri, cu siguranţă că la centrul terenului s-ar fi încins o horă mai ceva ca pe 24 ianuarie în centrul Iaşiului, la statuia lui Cuza. Dar cum s-au desfăşurat ostilităţile. Oaspeţii au fost mult sub nivelul acestei atmosfere. Adică nu au jucat nimic. Gazdele în schimb au fost prima vioară. Dinamoviştii au combinat frumos, au pasat mai mult decât Barcelona şi Bayern la un loc în semifinalele LC, este adevărat, 85% din pase au fost de-a latul terenului (cu precădere în zona centrală) şi înapoi. Dar şi această zonă face parte din terenul de joc. Ce, Messi, Iniesta & co nu ară cu precădere zona centrală a terenului înainte de a lansa raiduri ucigătoare la poarta adversă? Cele câteva pase în adâncime nu au fost însă bine calculate şi au ajuns aproape toate la adversar, care mai mereu a ghicit intenţiile celor din Ştefan cel Mare. Şi cei de la Gazu’ trebuiau să-şi justifice şi ei într-un fel salariile. După ce opreau adversarul, ardelenii ieşeau cu mingea la picior până la centrul terenului, unde erau elegant deposedaţi datorită tehnicii şi pregătirii superioare a alb-roşilor. Multitudinea de combinaţii între jucătorii dinamovişti a avut şi rezultate. Au fost şi momente (două sigur, dacă nu trei) când vigilenţa medieşenilor a lăsat de dorit şi jucători ai gazdelor s-au aflat în careul mare, în situaţii ideale de gol. Dar Alexa şi Marius Nicolae, şi-au adus aminte că pe 14 mai s-a sărbătorit cu fast a 67-a aniversare a clubului (ce tort au tăiat doamna Lipă şi domnul Negoiţă!) şi au vrut să arate celor prezenţi (care nu au apucat acele vremuri) şi celor din faţa micilor ecrane cum se marcau drop-golurile pe vremea când Dinamo făcea instrucţie cu Griviţa Roşie, Steaua şi Ştiinţa Petroşani şi câştiga Cupa Campionilor Europeni învingând cu 18-0 pe campiona Franţei la rugby, US Agen.

O demonstraţie reuşită care ne-a amintit cu plăcere de Coravu, Enciu Stoica, Iordăchescu, Gheorghe Nica şi ceilalţi. Dar au existat şi şuturi pe spaţiul porţii, pe care portarul oaspeţilor le-a reţinut fără probleme. Când mai erau puţine minute de joc, la o centrare joasă a lui Grozav, care nu a fost deloc grozavă pentru ca traversa careul mic şi se ducea în out de poartă, Pleşca, apărătorul buturilor Gazului, a avut proasta inspiraţie de a interveni şi şi-a băgat mingea în poartă, stricând echilibrul unu 0-0 mai mult decât echitabil. Colegii lui Pleşca au încercat să repare eroarea acestuia, şi deşi au avut câteva oportunităţi de a egala, nu au reuşit, poate din cauza unor precipitări inexplicabile. Totuşi inevitabilul s-a produs. Când mai erau 30 de secunde de joc, Vitinho trece ca expresul de un apărător al gazdelor, centrează de pe dreapta înapoi, la marginea careului mare de unde Zaharia (datorită abilităţii sale a reuşit să rămână fără adversar pe o rază de trei-patru metri) a tras singurul şut spre poartă al echipei sale. Un şut norocos, pentru că un genunchi al unui apărător l-a privat pe Naumovski să reţină mingea, şi a deviat-o în poartă. Dar şi norocul face parte din joc. Şi astfel s-a restabilit egalitatea pe tabela de marcaj, şi echipele au plecat la vestiare mulţumite că exemplara întrecere sportivă s-a încheiat cu un rezultat echitabil.

Câştigă FC Botoşani la masa verde?

La Botoşani, în uvertura etapei am asistat la un meci cu ceva scântei, cu ceva poliţe de plăti, încheiat cu scorul de 1-1. Dar nu cele 90+3 de minute sunt interesante, ci prelungirile care se vor „juca” mai mult ca sigur la LPF. Conducerea gazdelor a făcut contestaţie, arătând că jucătorul Pandurilor, Mihai Răduţ se afla în stare de suspendare, cu 7 cartonaşe galbene la activ. Oficialii lui FC Botoşani susţin că Răduţ a luat al 7-lea cartonaş galben etapa trecută în meciul de acasă contra celor de la FC Braşov. Oaspeţii s-au apărat indicând site-ul LPF, unde Răduţ are doar 6 cartonaşe galbene. Pe foarte multe site-uri din România (amintim doar GSP, Prosport, Romaniansoccer, dar am verificat vreo 12 – cele mai multe cu afişaj „live score”) apare cartonaşul galben luat de Răduţ în meciul cu Braşovul, în minutul 81. O singură publicaţie din România, Fanatik, susţine că Răduţ nu a luat cartonaş galben, şi că televiziunea care a transmis meciul a comis o eroare, pe burtieră apărând Raduţ cu cartonaş galben. Admitem că în România multe informaţii sunt preluate de pe televiziuni, că sunt unele site-uri care copiază de la altele. Totuşi, este vorba de site-uri care au transmis live-score, şi măcar unul dintre ele trebuie să fi avut corespondent la faţa locului.

Pe site-urile din străinătate verificate de Cotidianul.ro, situaţia este următoarea: pe livescore.com, worldfootball.net, xscores.com – toate fiind în afara oricăror bănuieli, pentru că sunt brand-uri în domeniu – apare cartonaşul de la Tg Mureş. Nu apare în fişa lui Răduţ de pe Transfermakt.de, dar în ceea ce priveşte campionatul României, celebrul site la care ne-am referit a mai comis erori. Nu ştim pe ce canale ajunge informaţia în timp real la cele trei site-uri mai sus citate, dar fiind vorba de site-uri utilizate de pariori (inclusiv online) este greu de crezut ca informaţia să fie eronată. Există o metodă prin care se poate proba, dacă a fost sau nu o eroare, o confuzie: se poate analiza atât caseta meciului aflată la postul tv care a transmis partida, dar se poate apela şi la casetele celor două cluburi – dacă mai există obiceiul înregistrării meciurilor. Conform site-urilor româneşti şi străine situaţia cartonaşelor galbene luate de Răduţ este următoarea:

  • Etapa a 5-a (Pandurii – Viitorul 1-1 – c.g în min.2)

  • Etapa a 6-a (Gaz Metan – Pandurii 0-2 – c.g. min.24)

  • Etapa a 8-a (Astra – Pandurii 2-1 – c.g. min.51)

  • Etapa a 17-a (Pandurii – Rapid 2-0 – c.g. min.9)

  • Etapa a 18-a (Pandurii – CSU 0-1 – stare de suspendare)

  • Etapa a 24-a (Petrolul – Pandurii 0-1 – c.g. min.7)

  • Etapa a 28-a (ASA – Pandurii 2-1 – c.g. min.61)

  • Etapa a 31-a (Pandurii – Braşov 2-0 – c.g.min.81)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.