Un oraș nigerian, ales de UNESCO Capitală mondială a Cărţii în 2014

Oraşul Port Harcourt din sudul Nigeriei a fost ales Capitală mondială a Cărţii în 2014 de un comitet de selecţie alcătuit din reprezentanţi ai celor trei principale asociaţii internaţionale ale cărţii şi ai UNESCO, relatează AFP, citată de Agerpres.

Port Harcourt a fost ales „pentru calitatea programului său, îndeosebi pentru importanţa activităţilor destinate tinerilor şi impactul acestui program asupra îmbunătăţirii culturii cărţii, lecturii, scrisului şi editării în Nigeria şi influenţa asupra nivelului alfabetizării din acestă ţară”, au arătat într-un comunicat membrii comitetului de selecţie.

În fiecare an, UNESCO şi cele trei organizaţii internaţionale ale cărţii – Uniunea internaţională a Editorilor (UIE), Federaţia internaţională a Librarilor (IBF) şi Federaţia internaţională a Asociaţiilor şi Instituţiilor Bibliotecarilor (IFLA) – desemnează Capitala mondială a Cărţii pe un an, începând din 23 aprilie. Iniţiativa se adaugă la sărbătorirea Zilei mondiale a cărţii şi dreptului de autor.

Port Harcourt, mare aşezare din regiunea petrolieră a Nigeriei, este al 14-lea oraş ales Capitală mondială a Cărţii. Erevan a fost oraşul selectat pentru 2012 şi Bangkok, pentru 2013. Nigeria, ţara cu cea mai numeroasă populaţie din Africa – peste 160 de milioane de locuitori – este zguduită periodic de atentate sângeroase atribuite grupului islamist Boko Haram, însă regiunea sudică a fost scutită până acum de astfel de tulburări. Boko Haram acţionează îndeosebi în nord, la Abuja şi alte oraşe din centrul ţării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.