Uniunea Judecătorilor cere verificări la Parchete

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat luni plenului CSM să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a verifica și comunica public modul în care Parchetele au valorificat „datele și informațiile” pe care le-ar fi primit în ultimii zece ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma.

Comunicatul Uniunii Judecătorilor, integral:

Uniunea Națională a Judecatorilor din România a solicitat plenului CSM pe data de 16 mai 2016 să sesizeze Inspecția Judiciară pentru a verifica și comunica public modul în care parchetele au valorificat „datele și informatiile” primite în ultimii 10 ani de la SRI privind posibile fapte penale care implicau firma Hexi Pharma, fapte „referitoare inclusiv la posibile licitații trucate și diluarea de mii de ori a dezinfectanților vânduți spitatelor”.

SRI a recunoscut într-un comunicat public din data de 9 mai 2016 că numai în ultimii cinci ani a trimis beneficiarilor legali peste 100 de informări despre „chestiuni legate de fenomenul infecțiilor nosocomiale intraspitalicești”, informări în care „au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanții utilizați la nivelul unităților spitalicești din țară”, se arată în scrisoare.

SRI este obligat prin legea sa de funcționare (14/1992, art. 11) ca, în cazul în care din verificările și activitățile specifice „rezultă date și informații care indică pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, acestea sunt transmise organelor de urmărire penală”.

„Din comunicatul SRI mai sus menționat reiese evident că acesta a luat la cunoștință despre «date și informatii din care se indica pregătirea sau săvârșirea unei fapte prevazute de legea penală». SRI însuși face legătura de cauzalitate între diluarea dezinfectanților si infecțiile nosocomiale, infecții care conduc la îmbolnăviri și decese”, au spus judecătorii.

„Această realitate înspăimântătoare a fost constată recent și de un control al Ministerului Sănătății, în urma căruia toate intervențiile chirurgicale au fost sistate în mai multe spitale”, mai spun judecătorii.

Un raport al Comisiei Europene din 2012 arată că în România au loc anual peste 60.000 de morți evitabile, decese care ar putea fi evitate dacă standardele din spitale ar fi la parametri optimi.

„Valorificarea de către parchete a informărilor trimise de către SRI ar fi putut preveni și evita îmbolnăvirea și moartea a mii de români în ultimii 10 ani”, spun judecatorii.

„Medici și pacienți, deopotrivă, sunt îngroziți că de 10 ani au folosit apă pe post de dezinfectanți în spitale, motiv pentru care, în mod legitim, se naște întrebarea ce a făcut justiția în toți acești ani pentru a preveni această situație înfricoșătoare pentru orice om care se internează în spital”, mai susțin aceștia.

Rolul CSM-ului de garant al independenței justitiei îi impune și obligația de a prezerva încrederea publicului în justiție.

„Având în vedere importanța deosebită a acestei teme pentru fiecare cetățean, intensa ei mediatizare și dezbaterea publica, precum și potențialul de direcționarea a emoției publice către culpabilizarea justiției”, judecătorii au solicitat CSM-ului ca, dupa verificarea parchetelor, să transmita public cetățenilor următoarele informații de interes public:

1. Câte date și informări legate de posibila activitate infracțională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani.

2. Spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date și informări, când au fost transmise, dacă au fost deschise dosare penale în urma acestora și care e stagiul dosarelor.

Investigatia de presa a scos la iveala nu doar posibile acte de coruptie extinse pe o lunga perioada de timp, ce ar intra in competenta DNA, dar si acte cu consecinte extrem de grave si pe termen lung privind viata si sanatatea cetatenilor romani, fapte a caror investigare intra in competenta altor parchete.

„Acest gen de fapte nu poate fi ignorat, trecut cu vederea sau minimalizat”, arata judecatorii. „Dincolo de ancheta penala demarata in ultimele zile, fiecare cetatean are dreptul sa stie cum au actionat institutiile in raport cu competentele ce le revin, pentru a preveni sau combate rapid faptele ce au iesit la iveala acum in urma unei investigatii jurnalistice.”

„Fiecare autoritate si fiecare institutie are datoria morala fata de fiecare cetatean al acestei tari sa isi faca un autocontrol sub acest aspect si sa comunice rezultatele acestuia in mod pe deplin onest si transparent. Iar justitia este prima chemata sa faca acest lucru”, mai sustin acestia.

CSM are atat obligatia legala cat si „obligatie morala fata de fiecare cetatean, care are dreptul sa stie cum actioneaza institutiile statului, atunci cand viata sa este amenintata de coruptie, neglijenta sau actiuni criminale”, argumenteaza judecatorii.

Justitia este putere separata in stat si este un serviciu public, iar rolul sau constitutional este acela de aparator al respectarii legalitatii, iar pentru indeplinirea acestui rol este responsabila in fata cetatenilor.

Acest lucru a fost recunoscut chiar de purtatorul de cuvant al CSM, care a spus: „Transparenta institutionala si comunicarea autentica se numara printre obiectivele prioritare de dezvoltare a sistemului judiciar si Consiliului Superior al Magistraturii. (…) constientizand tot mai profund ca justitia nu trebuie considerata doar o putere, o autoritate, ci un serviciu public in slujba cetateanului, (…) am invatat nu doar despre ce si cum sa comunicam, ci mai ales de ce sa comunicam: pentru ca cetatenii sa cunoasca felul in care justitia functioneaza, pentru a le proteja drepturile si libertatile, pentru a aduce justitia mai aproape de cetatean, pentru a castiga increderea publicului ca in Romania avem un sistem judiciar performant si independent, conditii inerente statului de drept.”

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania impartaseste pe deplin aceasta viziunea a Consiliului si de aceea a solicitat membrilor CSM sa puna in practica principiile enuntate generos la nivel teoretic.

„Pentru ca justitia are rolul de a proteja drepturile si libertatile fundamentale ale omului, intre care cele dintai sunt dreptul la viata si la sanatate, si pentru ca, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, CSM-ul are datoria de a prezerva increderea publicului in justitie, solicitam Consiliului Superior al Magistraturii sa comunice public cate date si informari a trimis SRI la parchete in ultimii 10 ani despre firma Hexi Pharma si ce s-a intamplat cu aceste informari”, si-au incheiat judecatorii solicitarea lor catre CSM.

„Avand in vedere consecintele extrem de grave generate de problema dezinfectantilor pentru sanatatea populatiei, iar SRI a declarat ca a trimis informari organelor abilitate despre aceasta, CSM trebuia sa fie proactiv si sa comunice deja public ce au facut parchetele cu acele informari de la SRI. CSM trebuie sa solutioneze cu celeritate aceasta cerere, deoarece romanii au dreptul sa stie ce s-a intamplat cu acele informari de la SRI trimise parchetelor, care ar fi putut evita mii de imbolnaviri si decese”, a spus judecator Dana Girbovan, presedintele UNJR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.