(VIDEO) Drogurile în CSAT. Iohannis și Ciolacu pulsează în prima zi de școală

Preşedintele Klaus Iohannis, care a participat la festivitatea de deschiderea anului școlar 2023-2024 a Școlii Gimnaziale nr. 162 din Sectorul 1 al Capitalei, a anunțat în discursul său că a decis să includă subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a urnătoarei şedinţe CSAT.

„Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră şi mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluţii pentru a combate acest flagel. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede şi în şcoli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale”, a spus şeful statului, la deschiderea anului şcolar de la Şcoala gimnazială nr. 162 din Capitală.

El a subliniat importanţa comportamentelor preventive şi responsabile.

„Este crucial ca tinerele generaţii să înţeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele şi consecinţele dramatice ale consumului de droguri, alcool şi tutun”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a adăugat că prin educaţie şi conştientizare se poate „construi o barieră solidă împotriva acestor ameninţări”. De asemenea, preşedintele Iohannis a punctat că este vital să fie implementate programe de educaţie pentru sănătate în şcoli, care să le ofere elevilor toate informaţiile şi instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase.

La deschiderea anului şcolar de la Şcoala gimnazială nr. 162 au participat şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, luni, că în privinţa drogurilor se vor lua măsuri drastice, dar a respins varianta unei testări în masă a elevilor.

„Printre primele vizite după ce am fost învestit prim-ministru a fost la Ministerul Educaţiei. Încă de atunci am spus că deja avem semnale. Au fost printre primele semnale pe care le-am primit din funcţia de prim-ministru de la statul român. Există o coordonare în acest moment şi cu ministrul Justiţiei şi cu ministrul de Interne. Am văzut de dimineaţă şi anunţul preşedintelui României de a intra cu anumite măsuri în CSAT. Se vor lua măsuri drastice. Şi la intrarea (n.r. în colegiu) prima întrebare pe care mi-au pus-o părinţii a fost: ‘Ce facem cu drogurile?’. Nu credem în testări în masă”, a spus Ciolacu, luni, în prima zi a anului şcolar 2023/2024, la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, pe care l-a vizitat alături de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă.

Ciolacu a explicat că se vor adopta modificări legislative, astfel încât minorii să poată fi testaţi, cu acordul părinţilor, pe cheltuiala statului.

„Dar am zis că venim cu modificări legislative, astfel încât, dacă un părinte doreşte ca şi copilul său să fie testat, acest lucru să se facă pe cheltuiala statului. Vor fi şi modificări, cu permisele de conducere. (…)Poate găsim şi la tinerii între 16 şi 18 ani dacă sunt depistaţi, la anumite testări, pozitiv în ceea ce priveşte drogurile, să nu aibă voie să îşi ia permisul de la 18 ani. Poate se gândesc de două ori mai bine când vor să experimenteze acest lucru”, a adăugat Ciolacu.

Premierul a subliniat că „statul e dator, ca în perioada următoare, să acţioneze mult mai drastic şi mult mai coordonat”.

„Nu trebuie să testăm toţi copiii din România să putem prinde dealerii care vând droguri. Cred că aici trebuie să acţionăm şi dacă o conducere a unui liceu consideră că un anumit copil trebuie testat, el fiind minor, se coordonează cu părinţii, cum este normal, şi se face acest test. Dar să devină aşa o isterie în naţională, în care luăm copiii cu arcanul şi îi testăm, mi se pare o abordare deplasată şi nu se va fi cu efectul scontat”, a mai spus Ciolacu.

Întrebat dacă drogurile reprezintă o temă care ţine de siguranţa naţională, Ciolacu a spus: „Categoric! În acest moment, categoric. Şi acesta va fi şi nivelul de abordare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

 1. Continui sai intreb.:
  – Si daca tocmai importatorii si furnizorii care controleaza si coordoneaza traficantii sunt localizati de ani de zile in csat, ce se intampla? Se lasa de acesta specializare pentru ca vrea plavanul😏 cu noul costum pentru prosteala care pute doar a minciuni?

 2. Hmmm,. cam târsiu și-a dat seama.. ar trebi să dea niște șuturi la consilieri, sau la SRI, ori la ministrul de interne..Să chemi pompierii după ce a ars casa, e deja prostie..De citea măcar presa, trebuia să aibe reacții,.dar a permis,. Are pretenii ”bro” ceva interese.. Are poate ceva para-ndărăt din afacere.. Altfel nu se explică cum toți sunt orbi și incuiați până dau cu capu de zid..

 3. A se băga de seamă că, după preț., vinovat e cel prostit să le ia nu cel ce le aduce, le vinde. Dovadă că afacerea cu droguri este controlată, oriunde-n lume, prin unele servicii?

 4. Ideal ar fi fost să-l scoată din școli, nu să-l bage în CSAT, hazna care nu contează pentru nimeni!

 5. Sa se dea ordin de testare lunara la toti functionarii statului din guvern armata politie si securitate. Pentru ca drogatii din sistem vor impiedica orice masura.

 6. 80% din retelele care se ocupa cu introducerea drogurilor in tara dar si a celor care produc sau amesteca ( cockatiel ) mai multe droguri precum si a celor care distribuie si vind sint in Bucuresti si se cunosc. Trebuiesc doar prinsi . Exeplul cel mai recent este al presedintelui din El Salvador Nayib Armando Bukele Ortez (El Salvador DESTROYS Cartels) care in decurs doar de 2 luni a aresta 64000 de suspecti si asociati care se ocupau comercializarea producerea si drogurilor (https://www.bbc.com/pidgin/articles/cw4382evdg7o) Deci DACA se VREA se POATE.

 7. In momentul „festiv” al declararii Romaniei – „stat esuat”, imbecilul de la Cotroceni trebuia sa-si anunte demisia. Cand conduci un program numit „Romania educata”, atat de educata incat trebuie sa faci IN SCOLI controale antidrog, dar nu elimini cauzele consumului, trebuie sa-ti anunti demisia. Cand „decreteii” nu vedeau decat in (putine) filme drogati, dar acum au fii care se drogheaza, trebuie sa-l ia de ceafa pe acest navetist si sa-l trimita unde si-a dus iapa. Impreuna cu toti consilierii alogeni/globalisti si cu politicienii semianalfabeti. Intr-un stat esuat cetatenii trebuie sa-si faca singuri dreptate.

 8. Instituții ineficiente, așteptarea ‘peștelui cel mare’ sau ‘în pat cu dușmanul’ ?!

 9. Tarziu. Abia acum reactioneaza si „Turistul national”.
  Pare sa existe o mare „ingaduinta” din partea statului la trafic si la consum, si nu e doar la droguri usoare „canepa”.
  Se mai mira ca prind soferi drogati cu 3-4feluri de droguri.

  Dupa liberalizarea la energie PNL pare sa aiba in agenda si liberalizarea la consumul de droguri pe sestache.
  Institutiile de forta si politrucii primesc partea leului?
  Distributia si traficul infloresc inca din scoli din clasele mici. Analfabetismul functional vine din pachet parte din Romania Educata vin si drogurolr, elevii se familiarizeaza cu drogurile, le degusta ca la piata le cunosc pe toate. Termina versati scoala de consumatori.

 10. Parintii sunt disperati, drogatii lor copii vor fi depistati, vor merge la scoala de drogati, apoi la servicii de drogati si la sfarsit, inmormantati in cimitire de drogati. Mijto, vorba lui SIEmion.

 11. Abandonul scolar in Italia e chiar ingrijorator, desi copiii nu sunt amenintati cu testarile. Guvernul a luat o masura cretina, aceea de a condamna la inchisoare parintii care nu isi trimit copiii la scoala. N-am aflat inca daca pe amandoi (parinte1 + parinte2) concomitent sau cu schimbul. Si nici ce se va intampla cu copiii minori din familii monoparentale care raman singuri, desi cam banuiesc. Bine, n-au ei locuri in puscarii cati copii abandoneaza scoala. In privinta drogurilor aproape ca nu se mai oripileaza nimeni la „spectacolele” drogatilor, politia ii pazeste pe ei ca sa nu fie deranjati in timpul „ritualului”. Detinerea unei doze pentru consum individual e legala, nimeni nu e curios sa afle de unde si-o procura. As zice ca e o afacere guvernamentala, cum a devenit si in Romania.

 12. Draga Cotidianuule, in Romania nu exista titulatura de Seful Statului. Cum nu exista nici cea de Prima Doamna. Cat despre droguri, ramane cum s-a stabilit: ca-n gara!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.