(VIDEO)Respectarea legii. Ce mai sesizează, ce mai amendează

Update: Poliţiştii au înregistrat, duminică, 1.181 de sesizări privind incidente în legătură cu procesul electoral în întreaga ţară, dintre care 461 nu s-au confirmat, iar 121 sunt în curs de verificare.

„Au fost aplicate 361 de sancţiuni contravenţionale – 186 de amenzi, de peste 200.000 de lei, şi 175 de avertismente”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

De asemenea, au fost întocmite 294 de dosare penale cu privire la săvârşirea unor infracţiuni.

Potrivit oficialului MAI, în cadrul acţiunilor desfăşurate în trafic au fost verificate aproximativ 16.360 de persoane cu 13.000 de vehicule, fiind aplicate 3.446 de sancţiuni contravenţionale şi constatate 48 de infracţiuni.

Update: Poliţiştii din Breaza au deschis, duminică, un dosar penal după ce un bărbat a sesizat faptul că la o secţie de votare din oraş nu au fost înmânate buletinele de vot în mod corespunzător.

„În baza sesizării, a fost constituită echipă operativă pentru verificarea aspectelor sesizate. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au constatat faptul că în cazul a doi alegători ar fi fost înmânate două buletine de vot din cele cinci, pentru primar şi Consiliul Local”, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Update: Poliţiştii au întocmit dosare penale pentru şapte posibile infracţiuni, între care fraudă la vot şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi abuz în serviciu, fiind luate măsuri şi pentru aplicarea a zece sancţiuni contravenţionale, anunţă Centrul de Comunicare Judeţean Gorj.

Potrivit sursei citate, de la începutul procesului de vot au fost întocmite dosare penale pentru şapte posibile infracţiuni – fraudă la vot şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, împiedicarea exercitării drepturilor electorale şi abuz în serviciu, tentativă la infracţiunea de vot multiplu, fraudă la vot – vot fără drept, coruperea alegătorilor – şi au fost luate măsuri pentru aplicarea a zece sancţiuni contravenţionale (pentru continuarea campaniei electorale, fotografierea buletinului de vot, neîndepărtarea materialelor de propagandă şi apelarea abuzivă la numărul unic de urgenţă 112).

„La data de 9 iunie, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizaţi prin apelul 112 de către un cetăţean cu privire la faptul că nu au fost îndepărtate panourile electorale din proximitatea secţiilor de votare 237 Frăteşti-Leleşti şi 238 Rasoviţa-Leleşti. În cauză, poliţiştii au efectuat verificări în vederea clarificării situaţiei şi dispunerea de măsuri în consecinţă (privind îndepărtarea materialelor de propagandă electorală din şi de pe clădirea sediului secţiei de votare)”, au transmis reprezentanţii IPJ Gorj.

Totodată, conform sursei citate, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu Jiu au fost sesizaţi prin apel 112 de către un cetăţean cu privire la faptul un bărbat, în vârstă de 48 de ani, din comuna Teleşti, sat Buduhala, a solicitat, în fals, urna mobilă la domiciliul bunicii sale, în vârstă de 89 de ani, din aceeaşi localitate, în numele şi fără acordul acesteia şi a votat în locul ei. În cauză, poliţiştii au întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă la vot şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Aceeaşi sursă arată că, în cursul zilei, poliţişti din cadrul Poliţiei Oraşului Tismana au fost sesizaţi de către preşedintele secţiei de votare nr. 259, cu sediul în Şcoala Gimnazială Padeş, cu privire la faptul că pe un grup de mesagerie a fost distribuită o fotografie ce conţine buletinul de vot pentru funcţia de primar al comunei Padeş, având aplicată ştampila de vot la poziţia numărul 2. Din verificările efectuate s-a stabilit faptul că utilizatorul postului telefonic ar fi o femeie de 48 de ani, din comuna Padeş. A fost întocmit procesul verbal de constatare a contravenţiei pentru încălcarea prevederilor art. 108, lit. o din Legea nr. 115/2015, nerespectarea dispoziţiilor art. 90 privind prezenţa altor persoane în cabina de vot, precum şi fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot în valoare de 1.000 de lei.

Update: Poliţiştii au întocmit 14 dosare penale ca urmare a neregulilor electorale semnalate, dar nu au fost înregistrate situaţii grave care să perturbe procesul de votare, informează, duminică după-amiază, Centrul de Comunicare Judeţean Dâmboviţa.

„Până la ora 17,00, au fost semnalate 49 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 26 nu s-au confirmat şi trei sunt în curs de verificare. Au fost întocmite 14 dosare penale ca urmare a posibilelor infracţiuni semnalate. De asemenea, poliţiştii au aplicat şapte sancţiuni contravenţionale”, precizează Centrul de Comunicare Judeţean Dâmboviţa.

Conform sursei citate, poliţiştii din Fieni au fost sesizaţi cu privire la faptul că un bărbat de 45 de ani, din comuna Moroeni, ar fi postat pe o reţea de socializare, cu şase ore înainte de începerea procesului de votare, un clip video prin care ar fi îndemnat cetăţenii să voteze un anumit partid politic. Bărbatul în cauză a fost amendat cu 1.400 de lei.

Update: Poliţiştii au înregistrat, duminică, 722 de sesizări privind incidente în legătură cu procesul electoral în întreaga ţară, dintre care 273 nu s-au confirmat, iar 86 sunt în curs de verificare.

„În urma sesizărilor, au fost aplicate 226 sancţiuni contravenţionale – 112 avertismente şi 114 amenzi, în valoare peste 126.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Update: Poliţiştii bucureşteni au înregistrat, duminică, până la ora 14,00, 28 de sesizări în legătură cu procesul electoral, dintre care trei nu s-au confirmat, iar nouă sunt în curs de verificare.

„În perioada de referinţă, au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 8.280 de lei şi au fost întocmite dosare penale pentru cinci posibile infracţiuni”, informează DGPMB.

În ceea ce priveşte misiunile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, până la ora 15,00, nu au fost înregistrate situaţii de urgenţă în încăperile unde se exercită dreptul de vot.

De asemenea, echipajele SMURD au acţionat pentru acordarea primului ajutor în cazul a şapte persoane, în proximitatea sau în curtea instituţiilor unde au fost amenajate secţii de votare, pentru diverse probleme medicale constatate (probleme respiratorii, lipotimie, simptome specifice stării de leşin).

Update: Poliţiştii au înregistrat, duminică, 312 sesizări privind incidente în legătură cu procesul electoral în întreaga ţară, dintre care 114 nu s-au confirmat, iar 56 sunt în curs de verificare.

„Au fost aplicate 87 de sancţiuni contravenţionale: 42 de amenzi în valoare de peste 47.000 de lei şi 45 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 65 de posibile infracţiuni”, a precizat duminică, într-o declaraţie de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Au fost verificate 9.500 de persoane cu 7.000 de vehicule, fiind aplicate 1.800 de sancţiuni contravenţionale şi constatate 24 de infracţiuni.

„Pentru orele următoare, efectivele MAI îşi vor concentra misiunile pe menţinerea ordinii şi siguranţei publice, cu precădere în zona secţiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme”, a  mai spus Dajbog.

Update:  Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că, în ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, majoritatea legate de continuarea campaniei electorale și posibile fapte de corupere a alegătorilor. În urma acestor sesizări, au fost aplicate 97 de amenzi în valoare de peste 100.000 RON și s-au întocmit dosare penale pentru 107 posibile infracțiuni. Pe parcursul nopții, nu au fost înregistrate incidente la secțiile de votare, iar în această dimineață, măsurile de protecție au fost predate președinților birourilor electorale. Aproximativ 42.800 de forțe de ordine sunt mobilizate astăzi pentru a asigura un proces de votare fără probleme.

„Aproximativ 42.800 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri sunt mobilizați în cursul zilei de astăzi pentru a asigura măsurile de protecție la secțiile de vot, dar și măsurile de menținere a siguranței publice atât în proximitatea secțiilor de votare, cât și pe raza localităților”, a explicat Monica Dajbog.

MAI a organizat echipe speciale pentru a investiga rapid sesizările privind nerespectarea legii electorale, iar peste 1.600 de polițiști desfășoară activități de monitorizare a traficului și verificarea transportului de persoane.

„Echipe formate din angajați ai Ministerului vor desfășura cercetări de urgență în cazul sesizărilor privind nerespectarea legii în context electoral. Peste 1.600 de polițiști desfășoară activități în trafic și verificări, inclusiv a modului în care se efectuează transportul de persoane,” a spus Monica Dajbog.

Care sunt contravențiile și infracțiunile electorale?

Monica Dajbog a reamintit publicului importanța respectării legii electorale și sancțiunile asociate pentru încălcarea acesteia.

„Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui Biroului Electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 m, se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și 3.000 RON.” De asemenea, distribuirea de băuturi alcoolice în și în jurul secțiilor de votare și continuarea campaniei electorale sunt considerate infracțiuni și se pedepsesc conform legii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

5 Comentarii

  1. Bag seama ca la MAI lefurile nu sunt in LEI. Te pomenesti ca BNR tipareste special pentru MAI niste hartii pe care scrie RON, nicidecum LEI. Caraghioslac TIPIC ROMANESC!

  2. Legea SE PRESUPUNE CUNOSCUTA(!) de oricine,
    nu avem nevoie de reamintire,
    col. Daiboj
    1.isi scrie numele pocit
    2.mananca de furat
    (fara drept;o vrea si penzie daca mai apuca,
    imbatraneste pe zi ce trece)

  3. În timp ce tabletele STS lucrează din greu, MAI se preface că-i interesat de corectitudinea alegerilor, vânând, ca de obicei, babele cu pătrunjel.

  4. Doar la Sect. 1 Politia n-aude n-avede. Clotilde face ce vrea muschii ei, ca si acum 4 ani.

  5. „Vor desfasura”, „vor investiga”, „o sa controleze”, o sa..o sa.. si nu se va face nimic. Sefii din Politie isi vor lua spaga de complice iar amantele lor din Politie vor contimua sa lucreze pe sub birouri !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.