Vom avea alegeri anticipate în aprilie?

În ultimii ani, în mai toate momentele în care Puterea se afla într-o stare disperată, Traian Băsescu „a scos” din joben câte un eveniment care a prins Opoziţia pe picior greşit. Există semnale că preşedintele ar putea apela la joben pentru a provoca alegeri anticipate.

Cum s-ar ajunge la anticipate

Conform unor surse de pe scena politică, în „laboratoarele” de la Cotroceni şi din Modrogan se analizează care ar fi soluţia optimă pentru salvarea PDL de la dezastru. Printre variantele avute în vedere se află şi aceea a provocării de alegeri anticipate în primăvara acestui an. Variantă care este însă şi riscantă pentru principalul partid de guvernământ, dar în acelaşi timp ar putea fi şi salvatoare. Ca să se ajungă la alegeri anticipate, prima condiţie o reprezintă căderea sau demisia guvernului Boc. Dacă se va ajunge la concluzia că anticipatele convin PDL, ieşirea din scenă a lui Boc s-ar putea materializa, în funcţie de scenariul care va fi decis la Cotroceni, în două modalităţi. Una ar fi aceea a căderii guvernului în urma moţiunii de cenzură prin care Opoziţia va ataca angajarea răspunderii pe Codul Muncii. A doua s-ar rezuma la renunţarea de către Boc la funcţia de premier. Prima modalitate se pare că ar fi preferată, deoarece s-ar mai tempera şi protestele sindicale împotriva adoptării Codului Muncii. După demisia lui Boc, a doua condiţie pentru anticipate o reprezintă respingerea de către Parlament a două cabinete succesive, într-un termen de maxim 60 de zile. În sfârşit, dacă şi această a doua condiţie este îndeplinită, mai rămâne ca Traian Băsescu – conform atribuţiilor pe care i le dă Constituţia – să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului. Numai că, atenţie, până la formarea unui nou guvern după anticipate, tot guvernul Boc – lipsit de o serie de atribuţii – va conduce ţara, implicit va organiza alegerile în calitate de guvern interimar.

Probabil că foarte mulţi se vor întreba: cum va cădea guvernul Boc la moţiune din moment ce Opoziţia nu deţine numărul suficient de voturi pentru a dărâma un guvern şi cum, ţinând cont de aceeaşi aritmetică a voturilor, vor fi respinse cele două variante de guvern care vor fi propuse. Răspunsul este simplu: vor veni (conform scenariului, sau regiei) voturi şi din partea majoritarilor. Opoziţia nu-şi va permite să voteze în favoarea guvernului pentru că în acest caz s-ar decredibiliza şi ar pierde procente multe.

Avantajele şi dezavantajele PDL în scenariul anticipatelor

Procentele cu care este creditat acum PDL cauzate în primul rând de politica dezastruoasă dusă de guvernul Boc reprezintă principalul dezavantaj în cazul unor anticipate. Există riscul în cazul în care alegerile s-ar desfăşura corect ca PDL să nu depăşească 14-15% din sufragiile electoratului. Ceea ce ar însemna condamnarea la trecerea în Opoziţie a actualului principal partid de guvernământ. În plus, PDL nu mai beneficiază de „locomotiva” Traian Băsescu, preşedintele având o cotă minimă de încredere, cea mai mică înregistrată în România postdecembristă de un preşedinte.

Totuşi, P-L poate ieşi (nesperat de) bine din eventualele anticipate. La ora actuală stă excelent din punct de vedere financiar, putând aborda lejer electoratul cu stimulente de orice natură; conduce toate deconcentratele şi prin intermediul şefilor acestora poate face presiuni asupra unor alegători; are un număr semnificativ de primari care încă pot influenţa votul comunităţilor lor; poate beneficia de „transferul” pentru candidaţii din ţară al surplusului de voturi obţinut în diaspora, reuşind astfel să califice pentru parlament mai mulţi deputaţi clasaţi pe locurile 2 şi 3 în colegii; PDL are un excelent aparat de propagandă care se poate exprima pe numeroase canale de comunicare; nu în ultimul rând, ultimele victorii la alegerile parţiale din diferite comune pot crea în rândul electoratului impresia că în realitate PDL nu a înregistrat pierderi la capitolul încredere.

Ţinând cont de toate aceste avantaje, două sunt posibilele rezultate pe care le-ar putea obţine PDL în urma unor anticipate: o intrare în parlament cu un procent între 21şi 23%, ceea ce ar însemna, cel puţin pe termen scurt şi mediu, salvarea partidului de la dezastru; o intrare în parlament cu un procent între 25 şi 27%, ceea ce chiar i-ar permite preşedintelui Traian Băsescu să formeze un guvern minoritar (cu UDMR şi minorităţi plus diverşi trădători din PNL şi PSD) sprijinit de Curtea Constituţională, servicii speciale, ANI etc.

Opoziţia nu stă pe roze

USL, în cazul unor alegeri anticipate, nu se poate baza (în afara electoratului captiv) decât de posibilitatea obţinerii de voturi negative din partea celor nemulţumiţi de actuala guvernare. Totuşi, în bătălia electorală USL pleacă din start cu marele dezavantaj că alegerile sunt organizate de adversarul politic. În plus, USL nu beneficiază la ora actuală de situaţia financiară a PDL, deci nu poate beneficia de voturile celor care vin la urne doar dacă sunt stimulaţi. Şi aici este cea mai mare problemă a noii alianţe – la ora actuală ea este încă incomplet organizată în teritoriu. Până să se ajungă la formarea structurilor din teritoriu, la desemnarea candidaţilor, la eliminarea inerentelor convulsii şi, ce este mai important, la eliminarea unei anumite doze de neîncredere în alianţă a unor fanatici liberali sau social-democraţi care nu văd cu ochi noua combinaţie politică, este nevoie de timp. De un timp mai îndelungat care se întinde peste termenele unor eventuale anticipate. În condiţiile unor alegeri în această primăvară, USL ar obţine puţin peste 50%, ceea ce, chiar dacă numeric i-ar permite accederea la guvernare, nu reprezintă un succes. Pentru a nu avea probleme, USL trebuie să scoată între 60 şi 65%. Ceea ce nu este posibil decât în 2012 la alegerile la termen. Dar în acest caz, PDL ar obţine rezultate dezastruoase, iar exact asta vrea să evite.

Vocea analistului: Boc cade, dar nu vom avea anticipate

Analistul politic Cristian Pîrvulescu este convins că ne aflăm în ultimele zile ale Cabinetului Boc, dar consideră că nu se va ajunge la alegeri anticipate. „Cred că actualul guvern va cădea la moţiunea de cenzură pe care Opoziţia o va depune ca urmare a angajării răspunderii Executivului pe Codul Muncii. Va cădea cu ajutorul voturilor UNPR. Aici UNPR va juca o carte mare. În primul rând va lăsa impresia că ţine cu muncitoriii, cu angajaţii care sunt dezavantajaţi prin precederile Codului Muncii. În al doilea rând, va negocia la sânge mai multe poziţii într-un viitor guvern. Chiar îi văd conducând trei ministere şi mai obţinând ceva şefii de deconcentrate. Toate astea într-un cuvânt înseamnă un fel de relansare a UNPR. Preşedintelui Traian Băsescu, dacă chiar vrea să-l schimbe pe Boc, această variantă îi este cea mai convenabilă: nu amestecă PDL în căderea lui Boc. Acum, mai departe nu văd însă să se ajungă la anticipate. Cred că, deşi beneficiază de o serie de avantaje certe, este prea riscant pentru PDL să intre în anticipate. Nu că ar putea obţine rezultate mai bune la alegerile la termen, dar cel puţin în acest moment se află la butoanele resurselor ţării. Şi asta este cel mai important. În ceea ce priveşte UNPR, este clar că nu este pregătită pentru eventuale anticipate.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.