Vor vota traseiştii în favoarea stopării migraţiei parlamentare?

În propriile proiecte de revizuire a Constituţiei, PSD şi PNL au introdus prevederi prin care propun sancţiuni pentru migratorii politici. În proiectul trimis Parlamentului de către guvernul Boc IV nu există o astfel de prevedere.

Liberalii şi social democraţii insistă pentru ca viitoarea Constituţie să-i sancţioneze pe senatorii şi deputaţii care îşi părăsesc partidul care i-a propulsat în Parlament, cu pierderea mandatului de parlamentar. Este dificil de estimat cât la sută din propunerile PSD şi PNL se datorează intenţiei de reformă a sistemului politic şi cât la sută reprezintă o armă de apărare împotriva plecărilor din propriile partide. Se ştie, în ultimele două legislaturi, cele două grupări au suferit pierderi importante de efectiv.

Indiferent care este natura predominantă a intenţiei celor două partide, faptul că propun stoparea migraţiei parlamentare este de salutat. Cum însă dinspre zona de vârf a PDL nimeni nu se pronunţă pentru o sancţionare, va fi foarte dificil ca PSD şi PNL să-şi poată îndeplini obiectivul. Poate doar în situaţia în care UDMR li se va alătura, atunci se poate vorbi de eventuale şanse de reuşită.

Migratorii au păreri împărţite

Cotidianul.ro a vrut să afle care este poziţie unor deputaţi care se încadrează în categoria migratorilor parlamentari, dacă se va pune problema ca la revizuirea Constituţiei să se introducă sancţiuni pentru cei care îşi părăsesc partidul după alegeri. Am pus următoarele întrebări celor în cauză: a) sunteţi de acord cu introducerea în viitoarea Constituţie a unor sancţiuni pentru cei care migrează la un alt partid? b) Dacă da, susţineţi sanţiunea pierderii mandatului sau alte sancţiuni? Am primit următoarele răspunsuri:

Petru Călian (PDL) – ex-PRM, ex-PC

a) Categoric da.

b) Putem forţa şi sancţiunea pierderii mandatului, dar trebuie să vedem care sunt reglementările din celelalte state UE.

Marin Bobeş (PDL) – ex-PD, ex-PSD

a) NU. Este un drept al omului care trebuie respectat.

Florin Anghel (PDL) – ex-PNŢCD, ex-PNL, ex-PC, ex PNDC

a) Nu ştiu ce să spun. Mai degrabă nu. Este o chestiune foarte complexă. Şi să nu uităm că parlamenarul are nişte drepturi.

Luminiţa Iordache (UNPR) – ex-PSD

a) Da.

b) Aş opta pentru altă sancţiune. Dar nu ştiu care poate fi altă sancţiune în afara pierderii mandatului.

Eugenia Barna (UNPR) – ex-PSD

a) Da, în situaţia în care se renunţă la uninominal şi se revine la votul pe listă. Nu, dacă rămâne uninominalul

b) Dacă e vot pe listă, poate fi exclus cine pleacă din partidul care l-a adus în Parlament.

Precedentul din 2004

Pe 21 aprilie 2004, guvernul Năstase a adoptat un proiect de lege privind combaterea migraţiei politice. Proiectul prevedea ca mandatul de senator sau deputat se pierde, de drept, în următoarele situaţii: dacă parlamentarului îi încetează calitatea de membru al partidului pe listele căruia a candidat; dacă deputatul sau senatorul independent dobândeşte calitatea de membru al unui partid; dacă partidul din care face parte deputatul sau senatorul este absorbit, în urma fuziunii, de un partid neparlamentar. Locul devenit vacant va fi ocupat de următorul candidat de pe lista electorală.

Proiectul respectiv a avut viaţă foarte scurtă în Parlament, fiind retras din dezbateri, din cauză că intra în coliziune cu Constituţia, care, la art. 69, alin. 2, spune că „orice mandat imperativ este nul”. La vremea respectivă, opoziţia formată din PD şi PNL acuza Guvernul că doar mimează tentativa de stopare a migraţiei politice.

Acum, juriştii PNL şi PSD încearcă să găsească soluţii prin care, atunci când se va revizui Constituţia, să rezolve spinoasa problemă a art. 69.

CITIŢI mâine în cotidianul.ro o propunere foarte interesantă şi uşor de realizat privind stoparea fenomenului migraţiei parlamentare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.