Vremea combustibililor fosili se apropie de sfârșit

Modul în care omenirea își obține energia electrică este pe cale să se schimbe dramatic pentru cererea pentru combustibilii fosili începe să scadă consistent.

Aceasta este o previziune pe care a făcut-o Bloomberg New Energy Finance, care a estimat evoluția pieței globale de energie pentru următorii 25 de ani. Combustibilii fosili nu vor deveni o resursă de negăsit, ba din contră, însă în timp se constantă că alternativele mai puțin poluante vor deveni mult mai ieftine.

Asistăm azi la o explozie a industriei producătoare de mașini electrice, a industriei producătorare de baterii, la dezvoltarea energiei din surse regenerabile, toate la prețuri accesibile. Până și China, țară puternic ancorată în energia obținută din combustibili fosili, își schimbă încet-încet mixul energetic. Conform previziunii făcute de Bloomberg, avem opt schimbări masive ce se petrec pe piețele de energie. 1.

Nu vom avea nicio epocă de aur a gazelor Începând cu anul 2008, SUA a fost inundată de gazele naturale ieftine obținute din fracturarea hidraulică. Această resursă a dărâmat practic industria cărbunelui și foarte multă lume s-a vorbit de “combustibilul punte”, care mișcă omenirea de la cărbune la energia alternativă. Însă, lucrurile sunt puțin altfel. Costul energiei eoliene și solare scad foarte rapid astfel încât gazul nu va ajunge vreodată să domine pe scară globală, scrie BNEF. Analiștii au redus previziunile lor pe termen lung pentru prețurile cărbunelui și al gazelor naturale, dar acestea nu sunt suficiente pentru a concura cu succes tranziția globală rapidă spre energia regenerabilă. “Nu te poți lupta cu viitorul.

Vârful pentru cărbune, gaz și petrol va fi 2025”, a declarat Seb Henbest, autorul raportului. După aceea va începe declinul combustibililor fosili. 2. Regenerabilele atrag 7,8 trilioane de dolari Cererea omenirii pentru energie electrică este încă în creștere, iar investițiile în combustibili fosili va ajunge la 2,1 trilioane de dolari până în 2040.

Dar această sumă va fi depășită de cele 7,8 trilioane de dolari care se vor investi în regenerabile (3,4 trilioane în solar, 3,1 trilioane în eolian, 911 miliarde pentru hidrocentrale). Deja în multe regiuni, costul de construcție pentru fermele eoliene și solare a ajuns să fie mai mic decât pentru o centrală pe combustibili fosili, iar această tendință va continua.

Punctul critic va fi undeva în 2027 atunci când majoritatea costurilor în energiile alternative vor fi mai mici decât cele în centralele tradiționale. Conform studiului, până în 20128 bateriile vor fi omniprezente ca și instalațiile solare de pe case. 3. Mașinile electrice salvează piața de energie În această discuție despre vârful de cerere al combustibililor fosili se pune accentul pe generarea de energie electrică. Pentru autoturisme, atingerea vârfului cererii de petrol va mai dura până să fie atins. Dar creșterea bruscă a mașinilor electrice este pe punctul de a perturba piețele țițeiului ceea ce va avea implicații profunde pentru piețele de energie electrică.

Explozia producerii de mașini electrice nu putea veni într-un moment mai bun ca acesta. În Germania, de exemplu, fără aceste mașini electrice, cererea de curent ar fi condus la un declin prelungit și destabilizator. Vehiculele electrice, însă, vor inversa această tendință, susține studiul BNEF. Adoptarea de mașini electrice va varia în funcție de țară și continent, dar în general acestea vor adăuga opt procente la consumul total de energie electrică al omenirii până în 2040. 4.

Baterii se alătură energiei inteligente Energia din surse regenerabile și mașinile electrice vor creea un ciclu virtuos de creștere a cererii. Spre deosebire de combustibilii fosili, care se scumpesc dacă are loc o creștere bruscă a cererii, la noile tehnologii energetice o cerere mai mare conduce la prețuri mai mici. Dacă vom avea un salt al creșterii de mașini electrice, atunci costul bateriilor va scădea. La fel se va întâmpla și cu bateriile utilizate pentru a stoca energia solară. Pe piețele de energie electrică scumpă, cum ar fi în Hawaii, bateriile pentru stocarea energiei venită de la soare sunt déjà economice. 5. Prețurile energiei solară și eoliană scad Pentru fiecare dublare a capacității în panouri solare din lume, costurile scad cu 26%. Solarul este o tehnologie, nu un combustibil, și, ca atare, devine mai ieftin și mai eficient în timp.

Aceasta este formula care a condus revoluția energetică. Prețurile la energia eoliană sunt, de asemenea, în scădere rapidă de 19% pentru fiecare dublare a capacității. În următorii 25 de ani, costul de generare a energiei solare este de așteptat să scadă cu 60%, în timp ce prețurile la eoliene vor scădea 41%. Energiile eoliană și solară vor fi cele mai ieftine forme de producere a energiei electrice în cea mai mare parte din lume în 2030, conform BNEF. 6. Pentru un factor de capacitate mai mare În energia regenerabilă de azi se vorbește foarte mult despre factorul de capacitate. Acesta este un element de măsurare a productivității unei turbine eoliene sau orice altă unitate de producție de energie. Se compară producția de energie reală pe o anumită perioadă de timp cu potențialul total de energie dacă ar fi să ruleze la capacitate maximă pentru aceeași cantitate de timp. Să luăm în considerare o fermă eoliană.

Chiar și la altitudini mari, vântul nu este consecvent și variază în putere în timpul zilei, în funcție de vreme și de anotimp. Prin urmare, ferma eoliană nu poate se poate exploata la întreaga ei capacitate, ci doar 30%. Astfel, avem un factor de capacitate de 30%. Pe măsură ce tehnologiile continuă să se îmbunătățească iar designerii de proiect ajung să plaseze turbinele cât mai inteligent, factorii de capacitate de energii regenerabile vor crește. Unele ferme eoliene din Texas au ajuns azi la un factor de capacitate de 50%.

Ameliorarea factorilor de capacitate face mai atractive sursele regenerabile de energie. Dar, factorii de capacitate din centralele pe gaz și cărbune sunt și ei în continuă schimbare. Odată ce un proiect solar sau eolian este construit, costul marginal al energiei electrice pe care o produce este aproape de zero, în timp ce la centralele tradiționale este nevoie de mai mult combustibil pentru fiecare watt nou produs. 7. Griji pentru poluare China, cel mai mare poluator, a devenit o preocupare globală majoră în ultimele câteva decenii.

Dar că percepția se schimbă rapid. Economia în creștere a Chinei și trecerea masivă de la cărbune la energii regenerabile va duce inevitabil la reducerea emisiilor de carbin în următorii 25 de an. Asta-i o veste bună pentru climă și reprezintă o schimbare semnificativă pentru perspectivele energetice la nivel mondial. Cea mai mare amenințare pentru eforturile de combatere a schimbărilor climatic vine însă din India. Cererea de energie electrică din această țară este de așteptat să crească de patru ori până în 2040, iar India va trebui să investească într-o varietate de surse de energie pentru a satisface această cerere copleșitoare. India are sute de milioane de oameni cu acces redus sau deloc la electricitate și țara se află în vârful unui munte de cărbune. Și ea intenționează să-l folosească. 8. Transformarea continuă Perspectivele BNEF pentru emisiile de dioxid de carbon s-au îmbunătățit în mod semnificativ pe parcursul anului trecut, în ciuda prețurilor ieftine ale combustibililor fosili.

China a jucat un rol important, iar trecerea la sursele de energie regenerabile are loc foarte rapid, dar nu suficinet de mult pentru a preveni nivelurile periculoase ale încălzirii globale. În lipsa unor acțiuni de politică suplimentară luate de către guverne, emisiile globale de dioxid de carbon din sectorul energetic vor atinge punctul culminant în anii 2020 și vor rămâne relativ constante pentru viitorul apropiat. Asta nu e de ajuns pentru a preveni încălzirea global cu mai mult de 2 grade Celsius.

Acesta este considerat ca fiind un punct fără întoarcere pentru unele dintre cele mai grave consecințe ale schimbărilor climatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.