Zeci de bărbaţi au primit înştiinţări prin care sunt rugaţi să se prezinte la unităţile militare

Zeci de bărbaţi din întreaga ţară au primit, în ultimele zile, înştiinţări prin care sunt rugaţi să se prezinte la unităţile militare, potrivit protv.ro

Conform sursei citate, oficialii le transmit că este vorba de un control de rutină pentru actualizarea bazelor de date.
O familie din Iaşi a povestit că a găsit în uşă un bileţel prin care capul familiei, în vârstă de 35 de ani, a fost chemat la sediul Jandarmeriei, fără alte detalii.
„Tocmai prin prisma faptului că sunt conflicte în ţările vecine nu este deloc confortabil să ştii că s-ar putea să fii chemat la război. Este foarte îngrijorător pentru noi, ca familie, să lăsăm totul la o parte şi să ne gândim că ar putea fi recrutat”, a declarat soţia bărbatului.
Jandarmeria din Iaşi a confirmat că, în această lună, desfăşoară activităţi de verificare a rezerviştilor, pentru actualizarea bazei de date, „fără legătură cu o stare de pericol iminentă”.
Potrivit protv.ro, o acţiune similară face în această perioada şi Ministerul Apărării Naţionale care le-a trimis rezerviştilor bilete prin care le cere să se prezinte la centrele de recrutare. Este doar o masura uzuala, spun oficialii, care se repetă o dată la 4 ani.
La începutul acestei luni, Ministerul Apărării Naționale a infirmat „categoric” faptul că există un proces de mobilizare a rezerviștilor sau de recrutare a tinerilor.

„Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document”, se arăta într-un comunicat MApN din 2 mai.

Ministerul preciza că acest certificat este unul similar cu cel al soldaților și gradaților profesioniști.

„Măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluții în mediul de securitate, în vecinătatea României. Referitor la aprecierile privind capacitatea operațională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naționale precizează că acestea sunt speculații și trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic. Armata României este în măsură să-și îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituție, pentru asigurarea securității naționale și îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de România în plan militar”, se mai susținea în comunicatul citat.

Ca membră a NATO, mai preciza MApN, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apărarea spațiului comun aliat.

În Monitorul Oficial a fost publicat, în 28 aprilie, Ordinul pentru aprobarea formei şi conţinutului certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare pe timpul stării de asediu, al mobilizării şi al stării de război. Ordinul este emis de ministrul Apărării naţionale, ministrul Afacerilor interne, ministrul Justiţiei, ministrul Sănătăţii, directorul Serviciului Român de Informaţii, directorul Serviciului de Informaţii Externe, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază şi directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.