Contestația la executare depusă de președintele PSD, Liviu Dragnea, împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare din dosarul „Referendumul” este dezbătută luni de către un complet de cinci judecători de la instanța supremă.
Update: Şedinţa de judecată a început la ora 09.00. Liviu Dragnea a ajuns la instanță cu o oră după ce a început şedinţa şi s-a întâlnit în curtea instituției cu avocatul său, cu care a rămas să fumeze.
Întrebat dacă speră să scape de condamnarea din dosarul „Referendumul”, Dragnea a spus: „Vedem după”.
Dragnea şi avocatul său au intrat apoi în sediul ICCJ.
Liderul PSD cere anularea condamnării, reclamând că nu s-au respectat procedurile legale la redactarea motivării deciziei definitive din dosarul „Referendumul”, în condițiile în care două judecătoare din completul care a judecat cauza s-au pensionat înainte de a fi concepută motivarea, deci nu au participat la redactarea motivării. Una dintre acestea este fosta preşedintă a instanței supreme Livia Stanciu.
În luna februarie, Dragnea a depus contestația la Tribunalul București, însă această instanță și-a declinat competența în favoarea Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Potrivit Codului de procedură penală, contestația împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.