Judecătorii CSM au cerut verificarea acuzațiilor de partizanat politic al DNA şi ÎCCJ

UPDATE  Inspecţia Judiciară a CSM trebuie să îl verifice nu doar pe Victor Ponta după declarațiile făcute de acesta în cazul condamnării lui Adrian Năstase, ci a fost solicitată să verifice și afirmațiile premierului cu privire la partizanatul politic al Justiției.

Inspecţia Judiciară a fost sesizată marți de către secţiile de judecători și procurori ale CSM, cu privire la declaraţiile premierului Victor Ponta. 

Secția de procurori consideră că afirmatiile lui Ponta „au caracter denigrator la adresa procurorilor DNA”, că au urmărit „decredibilizarea profesională și institutională” a acestora și a cerut Inspecției Judiciare să verifice dacă s-a adus atingere independenței justiției și DNA.

De cealaltă parte, Secția de judecători a CSM nu a vrut însă doar „verificarea” lui Ponta.

Secția de judecători vrea ca Inspecția Judiciară să verifice și acuzatiile pe fond ale lui Victor Ponta, respectiv că Înalta Curte l-a condamnat politic pe Adrian Năstase și dacă DNA întârzie anchetarea sesizărilor făcute de Guvern așa cum a spus Ponta. 

„Sesizarea noastră a fost legată de declaraţiile politice din ultima vreme, mai ales cea a premierului Victor Ponta. Acea declaraţie la care ne-am referit noi în principal are două aspecte. Acea afirmaţie cu privire la o posibilă condamnare politică unde eu nu văd nicio conexiune, dar aşteptăm să vedem ce va spune Inspecţia Judiciară. A doua chestiune ridicată de premier e faptul că doar o parte a spectrului politic a trecut prin filtrul justiţiei. Şi această afirmaţie ni s-a părut extrem de important a fi verificată. Pare-se că noi ne aflăm în mijlocul unei adevărate bătălii politice, în raport cu evenimentele politice ce se vor derula în 2014 şi de care noi, justiţia, trebuie să ne ţinem departe”, a declarat Horaţiu Dumbravă, membru CSM, la Realitatea TV.

UPDATE Inspecția Judiciară: Nu facem niciun control la Înalta Curte și DNA 

Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Tamara Manea a declarat pentru Agerpres că Inspecția Judiciară nu face niciun control la Direcția Națională Anticorupție și la Înalta Curte de Casație și Justiției, inspectorii vor face verificări în cadrul procedurii privind apărarea independenței sistemului judiciar ca urmare a afirmațiilor premierului Victor Ponta.

„În cadrul acestei proceduri nu se face niciun control nici la DNA, nici la ÎCCJ. Procedura vizează exclusiv afirmațiile făcute de premierul Victor Ponta. Verificările sunt de natură să stabilească dacă afirmațiile corespund sau nu realității și dacă prin aceste afirmații a fost afectată în vreun fel independența justiției sau s-a creat o presiune asupra magistraților care au instrumentat și, respectiv, judecat cauza. Încă o dată precizez: nu este vorba de niciun control declanșat de IJ la cele două instituții, respectiv DNA și ÎCCJ”, a afirmat inspectorul Tamara Manea.

Secțiile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au decis marți sesizarea Inspecției Judiciare în legătură cu declarațiile făcute de premierul Victor Ponta față de condamnarea lui Adrian Năstase în dosarul „Zambaccian”.

Victor Ponta a spus luni seară, într-un interviu la un post TV, că fostul șef de partid și predecesor la Palatul Victoria  Adrian Năstase este un „condamnat politic, o victimă a regimului Băsescu”.

„Din 2005, prin principalii săi colaboratori (ai lui Băsescu  – nr.), doamna Macovei şi domnul Morar, nu doar împotriva lui Adrian Năstase şi în general împotriva adversarilor politici, a instituit acest sistem inclusiv prin dosare penale, un sistem care iată, a trecut un an şi jumătate de când tot depunem sesizări documentate referitoare la oamenii preşedintelui Băsescu, la ce s-a întâmplat la ANAF, la ce s-a întâmplat la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Blejnar, Duţă, toţi ceilalţi ştiţi foarte bine. Pe ei nu îi atinge în niciun fel, pe adversarii politici ai preşedintelui i-a afectat. (…) Avem 500 de zile, de când am făcut plângeri penale documentate referitoare la Blejnar, la Duţă, la Videanu şi nu s-a mişcat nimic în 500 de zile, nimic. Nici nu a zis parchetul. Trebuia să ne zică DNA-ul: ‘Domnule aţi greşit. Nu aveţi dreptate’. La Hidroelectrica, am uitat, unde a fost gaură un miliard de euro, la Poşta Română, unde – vorba aia – sute de milioane, 500 de zile nu a mişcat nimeni o hârtie dintr-un dosar la DNA. Dacă sunt multe acelea, nu ştiu, sunt puţine, că dacă mergem în ritmul ăsta probabil că DNA-ul se va ocupa de cei care au furat până în 2012 se va ocupa în următorii 200 de ani, că deocamdată nu au făcut absolut nimic”, a acuzat premierul.

Ponta a apreciat că este „o chestie ciudată” atunci când aceiaşi judecători de la Curtea Supremă achită în unanimitate şi, ulterior, condamnă tot în unanimitate.

„Adrian Năstase, care ne-a băgat în Uniunea Europeană şi în NATO, se duce în închisoare, Traian Băsescu, care de 10 ani ne fură şi ne scoate din Europa, e încă la Cotroceni. Evident că e injust”, a acuzat Ponta.

Opoziţia a critică declaraţiile premierului date după sentinţa în cazul Năstase, Cătălin Predoiu afirmând că Victor Ponta demonstrează, prin opiniile exprimate referitoare la justiţie, că nu e capabil să se adapteze la o ţară membră a Uniunii Europene în care justiţia nu e supusă voinţei politice.

„Declaraţiile domnului Ponta sunt extrem de grave nu doar pentru clasa politică, ci pentru orice cetăţean din această ţară, pentru orice partener extern al României, să constaţi că un prim-ministru pune sub semnul întrebării instituţiile statului, că pune sub semnul întrebării până la urmă funcţionarea statului român. Nu poate fi nici semn de responsabilitate, nici de maturitate şi repet, domnul Ponta ar fi obligat să îşi susţină declaraţiile pe care le face şi care sunt foarte grave, prin dovezi”, a spus purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu.

Şi fostul premier Emil Boc a fost de acord că premierul „greşeşte profund” atunci când face declaraţii de natură să aducă atingere puterii judecătoreşti şi justiţiei.

(…)Am fost prim-ministru şi ştiu ce înseamnă responsabilitatea fiecărui cuvânt pe care îl pronunţi şi ce impact are pentru imaginea, prestigiul ţării, mai ales în cancelariile occidentale şi transatlantice. Un stat care vrea să fie cu drepturi depline în UE, nu face, de la cel mai înalt nivel, acuzaţii la adresa justiţiei din gura primului ministru”, a spus, printre altele, Boc.

Iliescu spune altceva decat Ponta

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu la RFI că nu crede că există o „conexiune directa” între politică şi justiţie în cazul condamnării lui Adrian Nastase.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a avut însă o altă opinie, acesta afirmând că Adrian Năstase a plătit „mult prea mult” pentru faptul că i-a fost „oponent preşedintelui Traian Băsescu”.

„Am primit cu tristeţe această veste. Suntem alături de Adrian Năstase şi de familia acestuia. Personal consider că a plătit mult prea mult pentru faptul că a fost un oponent al lui Traian Băsescu şi al regimului acestuia. Eu cred că faptul că acum discutăm despre o decizie a instanţei având atât de multe semne de întrebare şi fiind atât de multe controverse legate de acest dosar, că este un rău pe care indirect Traian Băsescu l-a făcut politizând Justiţia”, a spus Ivan.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Zambaccian.

Năstase a primit patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată şi trei ani de închisoare pentru şantaj, precum şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei.

Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.