Judecătorul Adrian Bordea – un plagiator de școală nouă?

Am primit o carte și un print. Ne-au fost puse în brațe cu îndemnul ”citiți!”.

Era vorba de o carte semnată de Dumitru A. P. Popescu, Adrian Bordea și Roxana Popa, intitulată ”Creditul bancar”.

Volumul a apărut la Editura Univers Juridic, în 2013. Adică mai ieri-alaltăieri. Cartea se bucură de recomandarea unei alte notabilități de pe plaiurile gîndirii științifico-mioritice, politicianul și avocatul Mihail M. Vlasov, cunoscut mai ales prin opera sa economico-financiară de la Camera de comerț a României, cea pe care a dus-o în pragul falimentului.

Ce zice înțeleptul Vlasov despre cartea semnată și de noul președinte al CSM?

Că ”ar fi necesară o cultură de umanism aplicat, fundamental biblică, pentru a atinge gramul de respect al creditorului datorat natural debitorului, fără de care primul n-ar exista, nici ca instituție, nici ca obraznică prosperitate”.

Panseul altruist al președintelui Camerei Naționale de Comerț poartă marca Rolls Royce-ului care îl poartă pe învîrtitul avocat ieșean prin București, pe unde, din cînd în cînd trebuie să mai poposească și pe la Tribunalul Mare, unde Camera pe care o conduce are o sumedenie de procese. Cine știe, cu Adrian Bordea în complet sau fără.

Introdus pe Google, numele lui Adrian Bordea duce din prima la trei lucrări, cea pomenită mai sus și încă două scrise în compania lui Dumitru A.P. Florescu. Una se numește Medierea (Univers juridic, București, 2010) și-l are coautor pe A.P. Florescu, prezent și pe coperta unei alte cărți din 2008, semnată tot de Adrian Bordea și intitulată ”Călăuza juristului” (căci și juriștii au nevoie de un Tarkovski al lor!). Această din urmă carte s-a bucurat de succes deosebit din moment ce a ajuns la a IV-a ediție, iar juriștii tot nu au fost călăuziți destul.

Adrian Bordea mai apare menționat cu încă două volume ”Cutuma în dreptul internațional” și ”Competența instanțelor judiciare în materie civilă”.

El a susținut și o teză de doctorat în drept comercial internațional. Fostul judecător și cadru didactic din Tîrgoviște este așadar o personalitate cu cîteva cărți, dar fără operă.

A scris despre multe, dar nu este o referință impunătoare în niciun domeniu. Sau, cu îngăduință, am putea spune că este judecătorul consacrat drept cunoscut călăuzitor al juriștilor

Cum se face că volumul pe care președintele CSM și-a pus semnătura (alături de ceilalți doi colegi de breaslă) are stridente coincidențe cu un text anterior, publicat pe site-ul profesorului universitar Gheorghe Piperea? Nu poate fi vorba de o farsă jucată de memorie!? Cu siguranță că între cele două texte există totuși o legătură. Să aibă Adrian Bordea creierul lui Nicolae Iorga și tot nu ar reține cu o asemenea fidelitate propoziții atît de seci și de abstracte. Legătura cu textul publicat de profesorul Gheorghe Piperea pe site-ul www.piperealaw.ro este evidentă. Căutat la Cabinetul de avocatură Piperea și asociații, profesorul GP a refuzat orice comentariu asupra coincidenței dintre cele două texte.

Iata așadar care este disputa pe o proprietate intelectuală și în care dispută Adrian Bordea este suspectat că a jucat rolul copiatorului:

 

Despre clauzele abuzive din contractele de credit bancar

Prof. univ. dr. Gheorhge Piperea

Material publicat pe www.piperealaw.ro, secţiunea articole

 

3. Clauzele care reglementeaza plata unui comision de urmarire riscuri calculat la valoarea initiala a creditului sunt abuzive.

 

Conform clauzelor contractuale impuse de anumite banci, clientii sunt obligati ca lunar, odata cu achitarea ratei din credit, sa achite si un comision de urmarire riscuri, intr-un cuantum calculat din valoarea initiala a creditului.

De exemplu, un comision lunar de 0,35% reprezinta un comision anual de 4,2%, ceea ce reprezinta uneori un cost mai mare chiar decat costul cu dobanda.

 

Este evident ca ne aflam in prezenta unui alt tip de dobanda mascata, disimulata sub denumirea de comision.

De aceea, toate argumentele relative la comisionul de administrare sunt valabile, mutatis mutandis, si in cazul acestui tip de comision.

 

Dezechilibrul pe care-l genereaza aceste clauze este dat de faptul ca acest comision nu reprezinta un cost actual al creditului ci, in cel mai rau caz, reprezinta o asigurare pe care banca si-o ia  – avant la lettre – impotriva riscului intrarii consumatorului in incapacitate de plata.

Prin urmare, acest cost este unul eventual si nu unul actual (cert).

Cu toata aceasta incertitudine, banca il incaseaza lunar si nu il returneaza consumatorului bun-platnic dupa unul sau mai multi ani de derulare a contractului fara incidente de plata.

 

In situatia in care consumatorul isi indeplineste intocmai obligatiile de plata, in favoarea bancii va opera o imbogatire fara justa cauza, in defavoarea clientilor care, cu toate ca si-ar fi indeplinit obligatiile contractuale, vor fi platit lunar un comision de urmarire a riscului, fara ca riscul sa se fi materializat.

Comportamentul contractual al imprumutatului nu este cunoscut de la inceput de catre banca, astfel ca, a incasa un comision de la o persoana care, verificata fiind in evidentele incidentelor de plati, nu a ridicat si nu ridica nici o suspiciune cu privire la seriozitatea si bonitatea sa, nici la incheierea, nici cu ocazia executarii contractului, reprezinta un abuz din partea bancii.

Oricum, contra riscului de neplata banca isi iau garantii reale sau personale si il determina pe client sa incheie polite de asigurare a riscului de neplata.

 

Mai mult, banca isi asigura  in toate contractele o serie de mecanisme de protectie impotriva riscului de neplata, ceea ce demonstreaza odata in plus ca acest comision de risc este abuziv.

Astfel, riscul deprecierii garantiilor si al neincasarii valorii in cazul vanzarii este de asemenea suportat de catre imprumutat, care va raspunde cu toate bunurile sale.

 

Dreptul bancii de a-si recupera creanta nu se limiteaza la urmarirea garantiilor, ci se intinde asupra tuturor bunurilor prezente si viitoare, iar deprecierea garantiei afecteaza exclusiv patrimoniul imprumutatului.

In plus, bunurile sunt asigurate, iar banca impune intotdeauna societatea de asigurari, iar riscul de a nu-si incasa despagubirea de la asigurator, practic, este inexistent.

Nu in ultimul rand, banca si-a mai creat inca un instrument de asigurare impotriva riscului de neplata, prin obligarea imprumutatului de a aduce si garantii personale (codebitori, fideiusori).

Toate aceste garantii pe care le are banca impotriva riscului de neplata reprezinta argumente solide in sprijinul celor afirmate mai sus, in sensul ca prevederile contractuale ce reglementeaza comisionul de urmarire riscuri sunt in fapt clauze contractuale abuzive ce sunt lovite de nulitate absoluta.

Riscul de piata trebuie sa fie asumat in egala masura de ambele parti, atat de banca, care este jucator profesionist, cat si de consumator.

Comisionul de urmarire a riscului este perceput de banca pentru a-si acoperi propriul risc. Asadar, pe langa faptul ca un consumator trebuie sa suporte propriul risc (deteriorarea cursului de schimb, diminuarea veniturilor etc.), este obligat prin aceste clauze abuzive sa suporte si riscul bancii.

Disproportia dintre drepturile si obligatiile contractuale ale partilor este cu usurinta demonstrata intrucat, pana la acest moment, consumatorii au suportat, pe de o parte, cresterea ratei lunare datorita devalorizarii leului, iar pe de alta, comisionul de risc care punea banca la adapost de orice risc, inclusiv de riscul probabil in situatia inversa, in care cursul ar fi evoluat in sensul aprecierii monedei nationale.

 

Aceasta situatie demonstreaza fara echivoc ca toate prevederile din contractele consumatorilor privitoare la perceperea unui comision de urmarire a riscului sunt clauze abuzive datorita dezechilibrului contractual pe care il genereaza, prin transferul tuturor riscurilor in sarcina consumatorilor.

Trebuie subliniat ca art. 44 din Regulamentul BNR 3/2007 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice, prevede ca imprumutatorii sunt obligati sa informeze clientii prin mentionarea posibilitatii modificarii, in sensul majorarii, a sumelor datorate, in cazul materializarii riscului valutar, a riscului de rata a dobanzii ori in cazul cresterii costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli privind administrarea creditului prevazute in contract.

 

In primul rand, trebuie observat ca Regulamentul vorbeste desprematerializarea riscului, in defavoarea imprumutatului, ceea ce exclude din start idea ca ar fi permisa incasarea de catre banca in cazul opus, a unor sume care sa ii acopere propriul risc.

Textul Regulamentului impune bancii obligatia informarii fiecarui client in parte (fie prin graficul de rambursare, fie prin dispozitii contractuale) cu privire la posibilitatea majorarii sumelor pe care le va datora in temeiul contractului de credit, majorare determinata de: (i) materializarea riscului valutar sau a celui de rata a dobanzii (in cazul in care acestea se produc in defavoarea imprumutatilor) sau (ii) cresterii costului creditului provenind din comisioane si alte cheltuieli privind administrarea creditului prevazute in contract.

 

 

Contratul de credit bancar

Dumitru A.P. Florescu, Adrian Bordea, Roxana Popa, p. 273-275

 

 

 

b) Clauze care reglementează plata unui comision de urmărire riscuri calculat la valoarea iniţială a creditului

Potrivit acestei clauze, cosumatorii erau obligaţi ca lunar, o dată cu achitarea ratei de credit, să achite şi un comision de urmărire riscuri, într-un cuantum din valoarea iniţială a creditului.

 

 

Şi acest tip de comision, reprezintă, în realitate, o dobândă mascată.

 

 

 

Dezechilibrul generat de această clauză este dat de faptul că asemenea comision nu reprezintă un cost actual al creditului ci, o asigurare pe care banca şi-o ia împotriva riscului intrării consumatorului în incapacitate de plată. Prin urmare, este un cost eventual, nu unul actual.

 

Suma reţinută cu acest titlu este încasată lunar de bancă şi nu este restituită la finalul perioadei de creditare, chiar dacă clientul este bun platnic.

În aceste condiţii, apreciem că în favoarea băncii operează o îmbogăţire fără justă cauză, în defavoarea consumatorilor care,cu toate că şi-au îndeplinit obligaţiile contractual, au plătit lunar, pe tot parcursul derulării contractului un comision de risc, fără ca riscul să se fi materializat.

 

 

În condiţiile în care la încheierea contractului de credit, comportamentul contractual al consumatorului este prezumat ca bun, în urma verificărilor efectuate în Centrala incidentelor bancare, perceperea de către instituţia de credit a acestui comision apare ca abuzivă.

 

Caracterul abuziv este dedus şi din faptul că banca îşi ia măsuri de prevedere contra riscului de neplată, prin obligarea cosumatorului la aducerea de garanţii reale sau personale, ori prin obligarea sa la încheierea unor poliţe de asigurare a riscului de neplată.

 

Instituţia de credit apelează şi la alte mecanisme de protecţie împotriva riscului de neplată. Avem în vedere că riscul deprecierii garanţiilor şi al neîncasării valorilor în cazul urmăririi garanţiilor este suportat de către consumatorul împrumutat, care răspunde cu toate bunurile sale. De asemenea, bunurile aduse ca garanţie garanţie sunt asigurate,cu cesionarea drepturilor(a primei de asigurarea)în favoarea băncii.

Aşa cum am arătat, din interpretarea prevederilor art. 35 din O.U.G.nr. 50/2010, perceperea unui asemenea comision nu mai este posibilă în prezent.

 

 

 va urma

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Vlad Dumitraș 281 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.