Noi contre în USL: „Nu noi am avut pact de coabitare cu Băsescu”

Declaraţiile împăciuitoare ale lui Crin Antonescu de joi nu au readus pacea în USL. Contrele continuă.

Purtătorul de cuvânt al PSD Cătălin Ivan, a declarat, joi, că este bine că liberalii constată că relațiile din USL trebuie rediscutate, fiindcă, a spus acesta, raportul dintre PSD și PNL este aproape de 2 la 1.

Este bine că, până la urmă, realitatea este acceptată de partenerii noștri din PNL. Și sondajele confirmă, și ponderea parlamentară și de la nivel local — toate arată că ponderea în USL s-a schimbat și nu mai poate fi vorba de paritate în relațiile dintre cele două partide. Un raport de 2:1 pentru PSD se apropie mai mult de realitate. Asumarea acestui fapt, inclusiv de colegii liberali, este un gest corect și pe care îl salut„, se arată într-un comunicat de presă al lui Ivan.

Pe de altă parte, Ivan mai susţine că PSD dorește ca toate neînțelegerile din interiorul alianței să fie lămurite și rezolvate, „pentru a permite USL să funcționeze politic la fel de unită precum se întâmplă în cazul guvernării și a majorității parlamentare în cele mai importante momente cheie”.

Anterior, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat pentru Agerpres că în PSD nu s-a discutat despre reformularea documentelor USL și că partidul său așteaptă fapte concrete din partea șefului PNL Crin Antonescu.

Cred că este important ca PNL și Crin Antonescu să își „reformuleze” faptele, pentru că ceea ce l-a apropiat pe Crin Antonescu și PNL de Traian Băsescu au fost faptele din ultimele luni de zile. Noi așteptăm ca faptele sale din perioada care urmează să îl apropie din nou de USL și de PSD. După aceea discutăm și de documente, bineînțeles„, a spus Cătălin Ivan.

Antonescu a făcut joi o serie de declaraţii, pledând pentru continuarea guvernării sub pălăria USL. Liderul PNL a declarat joi, la începutul primei şedinţe a conducerii liberale din acest an, că el crede „cu tărie” că, în ciuda tuturor lucrurilor văzute şi trăite pe sfârşit de an, există obligaţia de a se încerca revigorarea şi menţinerea USL, care să-şi ducă la capăt mandatul.
De asemenea, președintele PNL a anunțat că a fost mandatat, alături de alţi colegi, să discute cu partenerii din USL pe tema „mecanismelor şi procedurilor” de funcţionare ale alianţei, menţionând că nu este vorba de o renegociere, dar este posibilă completarea protocolului.
„Dacă în domeniul guvernării propriu-zise au fost destule reușite în cursul anului trecut, dacă în ceea ce privește obiectivele majorității parlamentare, de asemenea, Uniunea a funcționat în general bine, în cele mai multe cazuri coerent, eficient, finalul de an a lăsat o impresie generală de dispută, de agonie a USL și este de datoria noastră să rezolvăm ce este de rezolvat, să clarificăm ce este de clarificat și, dacă se poate, ceea ce-mi doresc din tot sufletul și ceea ce sunt convins că este posibil, să mergem înainte”, a declarat Antonescu, într-o conferință de presă joi.

Liderul PNL a arătat că discuțiile privind documentele USL nu au fost inițiate de PSD, ci de PNL și că nu are nevoie de garanții de la PSD în privința Protocolului USL.

„Eu am câteva idei în legătură cu o suplimentare sau o modificare, mai degrabă suplimentare, dar nu este corect să le fac publice înainte de a le discuta cu colegii noștri din cadrul USL. Când le vom discuta și dacă le vom adopta ele, vor fi anunțate împreună cu colegii noștri”, a adăugat liderul PNL.

UPDATE Replica PNL la afirmaţiile lui Ivan

După declaraţiile lui Ivan, purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a afirmat într-un comunicat că PNL şi Crin Antonescu nu trebuie să facă vreo dovadă de gratitudine faţă de PSD, PNL fiind fidel proiectului USL şi angajamentelor luate în faţa românilor.

Nu noi am avut pact de coabitare cu preşedintele Traian Băsescu, nu noi am făcut numiri în funcţii contrare obiectivelor USL referitoare la justiţie. PNL a fost şi este un adversar permanent şi radical al lui Băsescu şi al sistemului său politic„, a spus Pocora, referitor la afirmaţiile purtătorului de cuvânt al PSD, conform cărora faptele din ultimele luni ale PNL au arătat o apropiere faţă de Traian Băsescu.

„Partidul Naţional Liberal a fost întotdeauna fidel liberalismului, intereselor României şi angajamentelor asumate de USL la alegerile din 2012. PSD nu are de ce să aştepte acte de gratitudine din partea PNL sau vreun omagiu, cele două partide fiind partenere într-o construcţie politică ce serveşte interesului naţional, nu orgoliilor de partid. Atât Crin Antonescu, cât şi Partidul Naţional Liberal sunt dedicaţi proiectului USL şi construcţiei politice pe care am clădit-o alături de cei de la PSD. PNL nu trebuie să îşi arate ataşamentul faţă de PSD, ci faţă de proiectele şi obiectivele pe care, ca membru al USL, şi le-a asumat”, susţine Pocora, într-un comunicat.

În ceea ce priveşte eventuale modificări la protocolul de funcţionare al USL, acestea trebuie discutate întâi în cadrul Uniunii, deoarece decizia se ia la nivelul USL, nu în PSD sau PNL, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.