Prima reacție a lui Raed Arafat după accidentul aviatic

După accidentul aviatic din munții Apuseni, doctorul Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a avut o primă reacție.

Arafat nu a dat credit ipotezei potrivit căreia vieţile celor doi decedaţi ar fi putut fi salvate dacă medicii SMURD ar fi ajuns mai repede, afirmând că în lipsa unor date concrete este hazardat să spui asta.

”Nu pot să spun asta pentru că nu cunosc datele concrete ale cazului medical. N-aș vrea ca familiile victimelor să rămână cu impresia că se putea face ceva și nu s-a făcut și mai ales că se puteau salva viețile, dacă se ajungea mai repede. Asta nu am de unde să știu. Afirmația că SMURD-ul poate salva viața acelor oameni este hazardată”, a spus Arafat.

La momentul producerii accidentului, medicul Arafat se afla la Budapesta, la o reuniune a NATO, pe teme de tehnici de intervenție în cazul medicinei de urgență.

Arafat a explicat că a fost sunat de doctorul Bendei de la Institutul Fundeni, care fusese sunat la rândul său sunat de doctorul Zamfir, pasager al avionului prăbușit.

Arafat a spus, de asemenea, că ministrul Apărării, Mircea Dușa, a aflat de la el despre accident şi că autoritățile nu știau. ”A treia persoană pe care am sunat-o a fost domnul ministru Dușa”, a precizat Arafat, la Antena3.

Referitor la timpul de intervenție, Raed Arafat a făcut comparație între acest caz și cel al elicopterului SMURD, prăbușit în Pasul Tihuța. Arafat a precizat că și atunci, deși aveau coordonatele exacte ale locului în care se află elicopterul, nu s-a putut ajunge decât în 4-5 ore la răniți.

Despre avionul SMURD aflat în revizie la momentul producerii accidentului, Arafat a explicat că avionul a intrat în revizia tehnică obligatorie, necesară după 80 de ore de zbor, și că din cauza Sărbătorilor de iarnă se întârzie cu o piesă, ce trebuie să vină din SUA.

Raed Arafat a avut cuvinte de laudă la adresa șefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care a demisionat miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic.

”Îmi pare rău că domnul Burlui și-a înaintat demisia. Eu spun că era un om care avea viziune și voia să facă foarte multe lucruri în materie de intervenție”, a spus Arafat.

Ion Burlui a declarat, la Antena 3, că a luat decizia de a demisiona pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic din Munţii Apuseni.

Ion Burlui a mai spus că demararea procedurilor de căutare a pornit de la el, înainte ca apelul să ajungă la 112.

„Eu personal am vorbit cu doctorul Zamfir la 16.06 minute. Mi-a dat repere geografice care se vedeau pe un ecran. Repere geografice, deci nu coordonate, care m-au mulţumit ca să pot să am idee în ce zonă să trimit forţe de intervenţie”, a mai spus Burlui.

Potrivit acestuia, elicopterul a plecat de la Mureş, şi dacă ar fi fost condiţii bune pentru survolarea zonei, nu s-ar fi pus problema extinderii perimetrului de căutare, dacă nu găsea zona indicată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.