Regele asfaltului din Argeș, vizat în dosarul fraudei de 20 de milioane de euro

Procurori și polițiști au efectuat sâmbătă dimineață treizeci de percheziţii în judeţele Mehedinţi, Cluj, Hunedoara, Timiş şi Argeş, fiind vizat un grup infracţional organizat, format din 34 de persoane, specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, care ar fi creat un prejudiciu de 20.000.000 de euro. Omul de afaceri Cătălin Spătaru, supranumit „regele asfaltului din Argeş”, este căutat de anchetatori în acest caz, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.ro.

Cătălin Spătaru este finul şefului IPJ Vâlcea, Ion Stoica, fost secretar general al MAI şi fost şef al IPJ Argeş, potrivit surselor citate, care au mai precizat că acesta a părăsit deja România.

Anchetatorii urmează să audieze 34 de persoane vizate în acest caz, suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi au fost aduse deja pentru audieri 25 de persoane, în urma percheziţiilor din Strehaia.

În urma percheziţiilor la domiciliile acestora din Strehaia au fost ridicate trei seifuri, mai multe arme, precum şi cinci maşini de lux, printre care un Lexus şi un BMW X5.

Potrivit surselor citate, în anchetă este vizat şi Petrică Toma, din Hunedoara, fost comisar şef la Garda Financiară, proprietarul Hotelului Roman din Herculane, acesta urmând să fie audiat de procurori la DIICOT Mehedinţi. 

Conform procurorilor DIICOT, liderii grupării au identificat 50 de societăţi comerciale care aveau cifre semnificative de afaceri şi în înţelegere cu administratorii acestora, în schimbul unui comision de 10%, au emis facturi fiscale pentru operaţiuni comerciale fictive, de livrare de mărfuri sau prestare servicii, în scopul diminuării taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat.

În acest scop, membrii grupării au înfiinţat cinci societăţi comerciale tip „fantomă”, cu sediul în localitatea Strehaia, „acestea acumulând debite substanţiale către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit, datorat urmare a activităţii infracţionale”, susține DIICOT.

Sumele de bani reprezentând contravaloarea acestor operaţiuni erau achitate în conturile societăţilor comerciale controlate de către cei doi, deschise la diverse unităţi bancare, de unde erau ridicate imediat în numerar şi împărţite între membrii grupării.

„Cu titlu de exemplu, numai pentru cinci dintre societăţile comerciale atrase de către învinuiţi s-au facturat mărfuri şi servicii în valoare totală de 26.400.000 lei (6 milioane de euro), sumă ridicată în numerar de către învinuiţii Mihai Ion şi Mihai Fănel Daniel, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 2.400.000 de euro”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională este estimat până în acest moment la 20 de milioane de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.