Richard Demarco, conştiinţă europeană şi mare prieten al României

În faţa a peste 150 de studenţi şi profesori români din Marea Britanie şi a unor distinşi invitaţi din Scoţia şi din ţară, reuniţi în prestigioasa bibliotecă a Universităţii din Edinburgh, “Old College Playfair Library”, ambasadorul României pe lângă “St. James’s Court”, Dr. Ion Jinga, i-a remis marii figuri europene care este Richard Demarco “Ordinul Meritul Cultural al României”. „Nu sunt scoţian, nu sunt italian, sunt European. Şi cred în Uniunea Europeană fondată pe valorile întruchipate de tezaurul de la Cucuteni şi de Constantin Brâncuşi”, a declarat cu simplitate Richard Demarco.

Recunoaşterea acestei conştiinţe europene, a lucidităţii, determinării, curajului acestui artist şi om de cultură a venit în ultimii ani prin documentul oficial al Parlamentului Scoţian din 2010, când Richard Demarco a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani, apoi din partea Poloniei şi a Germaniei, care i-au acordat cele mai înalte distincţii, şi acum din partea României. De arta noastră contemporană nu se apropia nimeni din Occident când, în 1968, Richard Demarco decidea să expună în cadrul de excepţională audienţă a Festivalului de la Edinburgh opere ale artiştilor români, invitându-i pe aceştia să fie prezenţi în persoană la evenimentele care polarizau la Edinburgh atenţia internaţională. „Cei ce reveneau în ţară aduceau aici un suflu nou”, declară istoricul de artă Dr. Radu Varia, prietenul şi complicele de aproape 45 de ani al lui Richard Demarco, autoritate mondială în domeniul Brâncuşi şi primul român ales Membru de Onoare al Academiei Regale a Scoţiei. „Celor care nu se mai întorceau, continuă acesta, le era dat uneori, cum a fost cazul lui Paul Neagu, să marcheze profund destinul noilor generaţii de artişti britanici, printre care un nume de seamă îl reprezintă azi Anish Kapour, elevul său”.

Peste 10.000 de lucrări de artă, peste 1.500.000 de fotografii, şi un număr imens de alte documente sunt păstrate în “Arhivele Richard Demarco” din Edinburgh, comoară a culturii europene ce începe în prezent să facă obiectul studiului academic a numeroase universităţi reunite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.