Ghidul Routledge de Teatru şi Performance

Scena contemporană abundă în oferte creative; nume cu sonorităţi familiare îţi trec zilnic pe la ureche; legendele se nasc uneori sub ochii noştri, după ce un eveniment sau altul a întrecut toate aşteptările. „Ghidul Routledge de Teatru şi Performance” listează pentru dumneavoastră personalităţile şi evenimentele fără de care această scenă nu ar fi ceea ce este şi explică acele concepte care o definesc. Ghidul va fi lansat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru sâmbătă, 3 noiembrie, ora 16.30, în holul Sălii Mici a TNB.

Cristina Modreanu, redactor-şef al revistei “Scena.ro”, iniţiatorul proiectului şi co-traducător împreună cu Ilinca Tamara Todoruţ, explică de unde a plecat ideea: “Am observat de multă vreme că ne lipsesc instrumentele de lucru teoretice, dar niciodată această nevoie n-a fost atât de evidentă ca anul acesta, când am predat la «Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii» un curs despre spectacolele contemporane şi noile lor limbaje. Despre mulţi dintre cei despre care vorbeam nu aveam nici un text publicat în limba română pe care să-l pot recomanda studenţilor. Aşa încât, după ce în 2010 am co-tradus împreună cu Anca Ioniţă «50 de regizori cheie ai secolului 20», am continuat cu acest Ghid editat de prestigioasa editură «Routledge», pentru că este instrumentul esenţial în aventura pe care o presupune explorarea teritoriului fascinant al spectacologiei secolului 20 şi al începutului de secol 21. Sunt sigură că îi va ajuta pe toţi cei care au o curiozitate reală legată de domeniul teatrului şi al performance-ului”.

Ce este teatrul? Ce este performance-ul? Ce le conectează şi în ce fel sunt diferite? Ce evenimente, oameni, practici şi idei au dat formă teatrului şi perfomance-ului în secolul al 20-lea? Şi încotro se îndreaptă ele?

“Ghidul Routledge de Teatru şi Performance” include câteva răspunsuri la aceste mari întrebări. El oferă o introducere accesibilă, informativă şi interesantă, trecând în revistă oameni, evenimente, concepte şi practici care au definit domeniile complementare ale studiilor teatrale şi performative. Trei secţiuni uşor de folosit includ peste 120 de articole despre subiecte şi personalităţi variind de la artistul performativ Marina Abramović la regizori precum Vsevolod Meyerhold şi Robert Wilson, spectacole precum “Paradise Now” al grupului “The Living Theatre”, performance multimedia, proteste politice şi teatru vizual. Fiecare articol include informaţii istorice cruciale, contextualizare, referinţe extinse, analize detaliate şi o bibliografie adnotată.

“Ghidul Routledge de Teatru şi Performance” de Paul Allain şi Jen Harvie a fost editat de ARPAS în parteneriat cu Editura “Nemira”, colecţia “Yorick”, dedicată cărţii de teatru. Cu sprijinul financiar al British Council România

Înfiinţată în 1991, Editura “Nemira” este una dintre primele edituri particulare din România şi şi-a păstrat celebritatea în industria cărţii prin rafinament, prin valoarea autorilor publicaţi şi, nu în ultimul rând, prin curajul de a experimenta permanent noi tehnici literare. Printr-un program amplu materializat în sute de titluri de valoare, totalizând zeci de mii de exemplare, “Nemira” a îmbogăţit patrimoniul cultural şi spiritual al României. Nemira este singura editură de la noi care are o colecţie specială dedicată teatrului, “Yorick.ro”. O librărie Virtuală Nemira (www.nemira.ro), reţea de distribuţie în întreaga ţară, newsletter săptămânal, toate acestea completează imaginea modernă a editurii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.