Cât poate cheltui un prezidențiabil în campania electorală?

În Parlament s-a adoptat noua lege privind finanţarea partidelor politice. S-a stabilit cât are dreptul să cheltuie în campanie orice candidat, de la consilierul comunal la şeful statului.

Limitele maxime pentru cheltuieli de campanie

Cu 262 voturi „pentru”, 8 „contra” şi 20 de abţineri, în Camera Deputaţilor s-a adoptat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice. Astfel, pentru diferitele tipuri de alegeri s-au votat următoarele limite maxime privind cheltuielile

Alegeri locale

  • 1 salariu minim brut pe economie pentru lista de partid de consilieri comunali

  • 3 salarii minime pentru lista de consilieri orăşăneşti

  • 5 salari minime pentru lista de consilieri municipali

  • 30 de salarii minime pentru lista de consilieri a municipiului capitală de judeţ

  • 50 de salarii minime pentru lista de consilieri de sector din Bucureşti

  • 500 de salarii minime pentru lista de consilieri a municipiului Bucureşti

  • 100 de salarii minime pentru lista de consilieri judeţeni

  • 5 salarii minime pentru candidatul la primăria de comună

  • 7 salarii minime pentru candidatul la primăria de oraş

  • 10 salarii minime pentru candidatul la primăria de municipiu

  • 50 salarii minime pentru candidatul la primăria de municipiu capitală de judeţ

  • 100 de salarii minime pentru candidatul la primăria de sector din Bucureşti

  • 150 de salarii minime pentru candidatul la primăria generală a Capitalei

Celelalte tipuri de alegeri

  • 60 salarii minime pentru un candidat la Camera Deputaţilor sau Senat

  • 750 salarii minime pentru un candidat la Parlamentul European

  • 20.000 de salarii minime pentru un candidat la Preşedinţia României

Toate sumele de mai sus se varsă în conturi ale partidelor politice, conturi deschise la nivel de judeţ şi în municipiul Bucureşti. Fiecare candidat este obligat să prezinte sursa contribuţiilor primite. La nivel central fiecare partid poate depune într-un cont deschis la nivel central contribuţii pentru campania generală a partidului.

De ce s-au votat limitele cheltuielilor pentru campanii

Limitarea cheltuielilor de campanie pentru diferitele tipuri de alegeri, votate miercuri în Camera Deputaţilor a apărut ca un răspuns la imensele scandaluri privind sumele exorbitante de bani vehiculate în campaniile electorale, multe dintre ele provenind din activităţi ilicite – încă neconfirmate de justiţie, pentru că nu s-a ajuns în instanţă. S-au făcut referiri la sume ce depăşeau bine 10 -15 milioane de euro la parlamentare sau prezidenţiale. Acum fiecare leu va trebui drămuit. În acest moment salariul minim brut pe economie este de 975 lei, iar de la 1 iulie este posibil să ajungă la 1.050 lei. Dacă în următoarele luni – şi aşa ar trebui să se întâmple ţinând cont de legislaţia în vigoare – se vor organiza alegeri parţiale locale şi parlamentare, la această sumă trebuie să se limiteze un partid pentru lista de consilieri comunali, în timp ce un candidat la Cameră sau Senat nu va putea să depăşească suma de 58.500 lei (13.295 euro). Dacă această lege ar fi operat să zicem de anul trecut, atunci candidaţii la Preşedinţie ar fi putut cheltui doar 19,5 milioane lei, adică 4,4 milioane de euro. Mai trebuie precizat că orice cheltuială de campanie trebuie justificată prin chitanţe, bonuri etc. Toate partidele care în alegeri obţint un rezultat minim de 3%, vor beneficia de decontarea cheltuielilor din campania electorală. (A nu se confunda pragul de decont cu pragul electoral, care la parlamentare şi europarlamentare rămâne la 5% – n.a.). Dacă un partid nu a obţinut 3% pe ţară, poate beneficia de decontarea cheltuielilor doar în circumscripţiile în care a realizat 3%.

Adio mesh-uri pe blocuri sau alte clădiri înalte

Foarte drastică este legea şi în ceea ce priveşte publicitatea electorală. Astfel vor fi permise afişe cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură, iar acestea vor putea fi expuse în locuri bine stabilite de către primărie. Se mai poate face campanie electorală prin materiale de propagandă audio, video, difuzate în mass.media audiovizuală, materiale d epropagandă în presa scrisă sau online. De asemenea pot fi utilizate broşuri, pliante şi alte materiale tipărite. Aceste prevederi nu vor cădea bine agenţiilor de publicitate care vor fi astfel nu vor mai avea comenzi pentru publicitatea electorală out-door.

Şi împrumuturile trebuie date publicităţii

Proiectul de lege votat miercuri permite partidelor politice să contracteze împrumuturi în bani de la persoanele fizice şi juridice, dar numai prin acte autentice notariale sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare. Noua lege mai prevede că împrumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de bază minime brute pe ţară se publică în Monitorul Oficial, la fel ca şi cotizaţiile sau donaţiile primite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.