Shakira, diva latino-americană care a cucerit lumea

Mâine, în Piaţa Constituţiei, are loc mult aşteptatul concert susţinut de cântăreaţa, textiera, dansatoarea şi producătoarea columbiană Shakira, în cadrul turneului „The Sun Comes Out”. Cântăreaţa a mai concertat în România, la Timişoara, în 2006, în cadrul turneului de promovare a albumelor „Fijación Oral” Vol. 1 şi „Oral Fixation” Vol. 2, interpretând o serie de melodii de success, ca „Don’t Bother”, „Hips Don’t Lie” sau „La Tortura”. La Bucureşti, echipa care o însoţeşte este formată din peste şaptezeci de persoane, printre care se numără cei opt membri ai bandului, două dansatore şi un coregraf, make-up artistul şi stilistul personal, precum şi un profesor de franceză.

În deschiderea concertului de mâine vor cânta Smiley şi Bosquito, având în repertoriu piese noi, compuse de Radu Almăşan.

Cântăreaţa cu voce sălbatică

În timpul unei repetiţii

Shakira Isabel Mebarak Ripoll, născută în 1977, în oraşul Barranquilla din Columbia, cu o mamă columbiană de ascendenţă spaniolă şi italiană şi un tată libanez născut la New York, s-a lansat încă de la vârsta de 14 ani, devenind una dintre artistele latino cele mai apreciate din lume, vânzările ei la nivel mondial, de la începutul carierei, însumând 70 de milioane de discuri.

Cântecele „Whenever, Wherever” şi „Hips Don’t Lie”, în duet cu Wyclef Jean, sunt cele mai mari succese ale ei, cu 9 milioane, respectiv 15 milioane de exemplare vândute, clasându-se pe locul I în 31 de topuri diferite. Anul trecut, ea a interpretat, „Waka Waka” (This Time for Africa), cu grupul sud-african „Freshlyground”, ales de FIFA cântecul oficial al Cupei Mondiale la Fotbal în 2010, care a devenit single-ul cel mai vândut din istoria acestui eveniment, cu peste 5 milioane de exemplare.

Primul album al Shakirei, intitulat „Magia”, a fost lansat în iunie 1991, în Columbia. Deşi n-a fost chiar un succes comercial, el a propulsat-o pe scena muzicală autohtonă. Doi ani mai târziu apare „Peligro”, melodia „Eres” obţinând locul al treilea la Festivalul chilian Vina del Mar. „Pies descalzos”, al treilea album, o va impune ca star în America Latină şi în Spania. Cântăreaţa avea 18 ani, iar cele 5 milioane de exemplare vândute vor contribui la distingerea ei cu trei premii la „Bilboard Latin Music Awards”, printre care cele pentru „albumul anului” şi „revelaţia anului”. În 1998 devine coproducătoare al propriului album „Dónde están los ladrones”, cu cântecele „Ciega”, „Sordomuda” şi „Ojos Así”, care îi măresc popularitatea.

Visul ei de a avea o carieră internaţională se împlineşte în 2001, cu albumul „Laundry Service” şi single-ul „Whenever, Wherever”. Albumul, conţinând piesele „Underneath Your Clothes”, „Objection” (Tango), „The One”, „Te Dejo Madrid” şi „Que Me Quedes Tu”, s-a vândut în 20 de milioane de exemplare. În 2002, cântăreaţa începe la San Diego un turneu mondial, „Tour of the Mongoose”, care va dura şase luni şi care va avea ca rezultat un DVD Live şi Off The Record.

Cel mai mare success al Shakirei va fi „Hips Don’t Lie”, care ocupă, în 2006, locul I în topuri mondiale în 55 de ţări printre care Statele Unite, Australia, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie… În acelaşi an, cântăreaţa imprimă, împreună cu chitaristul Carlos Santana, single-ul „Illegal”, plasat în trei săptămâni printre cele 30 cel mai bine vândute din lume, în 2006. Turneele şi editările de albume se succed cu repeziciune.

Senzualitatea caracterizează cântecele Shakirei

În 2007, Shakira compune două cântece, „Hay Amores” şi „La Despedida”, pentru coloana sonoră a filmului „Dragoste în vremea holerei”, inspirat de romanul omonim al lui Gabriel Garcia Marquez. Primul a primit o nominalizare la „Golden Globe”, la categoria „cel mai bun cântec original”. Un al treilea cântec ce poartă semnătura solistei, „Pienso En Ti” (de pe albumul Pies Descalzos), a fost inclus şi el pe coloana sonoră a producţiei.

Pentru albumul „She Wolf”, din 2009, care marchează o nouă orientare muzicală, apropiată de stilul disco, Shakira compune 63 de cântece. În clipul publicitar, cântăreaţa îşi interpretează propriile dansuri cu contorsionări lascive, într-o cuşcă. După o serie de single-uri, printre care „Gipsy”, o baladă mărturisind influenţele orientale din creaţia ei, al şaptelea album al cântăreţei, „Sale el Sol”, apare spre sfârşitul anului 2010. Două dintre cântecele înregistrate, „Sale el Sol” şi „Gordita”, vor fi interpetate în duet cu Rene din grupul „Calle”, în premieră, la festivalurile rock din Madrid şi Lisabona şi la cel din Galstonburry. Primul single din acest album, „Loca”, a avut şi un clip publicitar, filmat la Barcelona, ce a atras reproşurile autorităţilor pentru că echipa a încălcat legea filmând secvenţe moto fără cască, iar protagonista s-a scăldat în fântâna Pla de Palau, clasată în patrimoniul artistic.

Cu abilităţi vocale pe care „Latin Beat Magazine” le consideră bazate pe putere, ambitus şi un falset unicat”, glasul Shakirei are un sunet sălbatic, iar interpretările ei debordează de pasiune. Pasiune amplificată de dansurile sale lascive, de influenţă libaneză, indiană şi marocană, foarte apreciate de public.

Cea mai tânără ambasadoare UNICEF

Vizită într-o şcoală din Bangladesh

La 26 de ani, în 2003, Shakira devine cea mai tânără ambasadoare UNICEF, iar după trei ani, ONU o recompensează pentru activitatea sa umanitară.

Prin fundaţia sa, creată la vârsta de 17 ani, Shakira susţine copiii defavorizaţi, cei despre care cântă în albumul său „Pies descalzos” (Cu picioarele goale), finanţând deschideri de şcoli şi împărţirea de alimente în Columbia şi în Port-au-Prince din Haiti. În 2006, cântăreaţa a inaugurat Fundaţia ALAS (America Latina Accio Solidaria) cu ajutorul multor artişti latino-americani. Anul acesta, în februarie, ea a lansat un program de finanţare pentru dezvoltarea copiilor din America Latină, de 300 de milioane de dolari, intitulat „Iniţiativa în favoarea copiilor”. Cu această ocazie, s-a întâlnit la Casa Albă cu preşedintele Barack Obama, pentru a-l sensibiliza faţă de proiectul ei. De altfel, la 20 ianuarie 2009, Shakira a fost prezentă la ceremonia de inaugurarea a preşedintelui american, interpretând, împreună cu Usher şi Stivie Wonder, cântecul „Higher Ground”.

Ca semn de preţuire pentru arta şi contribuţiile sale umanitare, columbienii au ridicat la Barranquilla statuia reprezentând-o pe Shakira.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.