Preşedintele Iranului, la un pas de demisie. Apropiaţii sai sunt acuzaţi de vrăjitorie

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, i-a dat preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad un ultimatum: ori acceptă reinstalarea ministrului Informaţiilor, ori îşi prezintă demisia, scrie DPA. Preşedintele nu a luat încă o decizie, însă mai mulţi dintre apropiaţii săi şi ai şefului său de cabinet au fost acuzaţi de vrăjitorie, o altă formă de presiune din partea liderului spiritual. Mai mult, un grup de parlamentari doreşte iniţierea procedurii de destituire a preşedintelui.

Disputa fără precedent la vârful Republicii Islamice vine după ce preşedintele l-a demis pe ministrul Heydar Moslehi, însă ayatollahul Khamenei, care are ultimul cuvânt în modificarile survenite în cabinet, l-a reinstalat în funcţie pe şeful serviciilor iraniene.

Duminica trecută, Ahmadinejad a revenit la birou după o absenţă de 11 zile în semn de protest faţă de reinstalarea în funcţie a ministrului Informaţiilor, pe care el îl destituise.

În decembrie, Ahmadinejad l-a demis pe ministrul de Extrene, pe care l-a înlocuit cu şeful Agenţiei pentru energie atomică de la Teheran, iar în aprilie a venit rândul ministrului Informaţiilor.

Pe lângă acestea, ayatollahul Khamenei se teme de creşterea influenţei şefului de cabinet al lui Ahmadinejad, Esfandiar Rahim Mashaei, un politician care a fost forţat de însuşi Khamenei să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte, în iulie 2009. Fiica lui Mashsei s-a căsătorit cu fiul lui Mahmoud Ahmadinejad. Preşedintele a sugerat că Mashaei ar putea fi succesorul său în fruntea ţării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.