URSS a ascuns detalii despre zborul lui Gagarin în cosmos

Autorităţile sovietice n-au spus tot adevărul în ce priveşte succesul misiunii cosmonautului Iuri Gagarin din 1961, ascunzând faptul că oamenii de ştiinţă care au planificat zborul au calculat greşit locul unde urma să aterizeze acesta. Dezvăluirea respectivă apare acum, la împlinirea unei jumătăţi de veac de la primul zbor în cosmos al unui om, ce se va celebra pe 12 aprilie. A fost un zbor care a rămas în istorie, el inaugurând cucerirea spaţiului cosmic în urma unei concurenţe acerbe dintre fosta URSS şi SUA. Cu ocazia acestui eveniment, ziaristul rus Anton Pervuşin a publicat un volum în care susţine că autorităţile de atunci au ascuns unele detalii pentru a scoate în faţă şi a nu umbri succesul misiunii lui Gagarin.

Intitulată „Cele 180 de minute care au schimbat lumea”, cartea arată că savanţii sovietici au calculat greşit în două rânduri locul unde urma să aterizeze Iuri Gagarin, fapt ce explica lipsa oricărei persoane care să-l aştepte pe cosmonaut la revenirea pe Terra. „Timp de mulţi ani, literatura sovietică a pretins că Iuri Gagarin şi capsula lui Vostok au aterizat exact în zona care fusese prevăzut. Dar această informaţie este departe de a fi adevărată”, se arată în volum. Autorul precizează că echipa de la sol se aştepta ca Gagarin să ajungă cu 400 de km mai la sud. În realitate, lucrurile nu au stat astfel şi cosmonautul a fost obligat să găsească o modalitate de a contacta echipa, spre a o informa unde se află. Nu este însă singurul detaliu care a fost aranjat cu mare grijă de autorităţi. Astfel, se pare că ele au minţit şi în ce priveşte modul în care s-a aterizat. La ora respectivă era prevăzut ca respectivul cosmonaut să rămână în capsulă în momentul în care aceasta atingea pământul, dar Gagarin a aterizat separat, după ce s-a paraşutat. Anton Pervuşin scrie că aceste detalii au fost ascunse pentru a se evita ca zborul să nu fie înregistrat oficial drept un record mondial.

În fine, să mai notăm că în carte s-a publicat şi o scrisoare pe care cosmonautul o adresase pe căi ocolite soţiei sale înainte de a efectua zborul şi în care el îşi exprima teama că s-ar putea să nu se mai întoarcă viu din această călătorie astrală. Acest ultim fapt readuce în actualitate o informaţie ce a circulat insistent în perioada respectivă şi potrivit căreia Gagarin nu este primul cetăţean sovietic ce a efectuat un zbor în cosmos, ci primul care s-a întors viu dintr-o asemenea călătorie.

El era pilot de vânătoare pe MiG-15 când a fost selecţionat spre a intra în grupul celor ce se antrenau pentru a deveni cosmonauţi. Pe 12 aprilie 1961, la 8.07, ora României, el a decolat la bordul rachetei Vostok, de pe cosmodromul Baikonur, situat în Kazahstan. După o rotaţie în jurul Terrei, a aterizat, la 9.55, ora României, lângă Saratov, oraş de pe Volga aflat la 700 km sud-est de Moscova. Pe 27 martie 1968, în timpul unui zbor de rutină la bordul unui MiG-15, avionul respectiv s-a prăbuşit la Novossilolovo, localitate aflată la 18 km de Kirjatci, regiunea Vladimir. Gagarin şi colegul său de zbor au decedat pe loc. Primul cosmonaut din istoria lumii avea doar 34 de ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.