Povestea ambasadorului american condamnat pentru spionaj

Un fost ambasador american a fost condamnat vineri, la Miami, la 15 ani de închisoare pentru că a spionat Statele Unite mai multe decenii în beneficiul Cubei, inamic istoric al Washingtonului, transmite AFP.

Victor Manuel Rocha, 73 de ani, a fost arestat la începutul lui decembrie, acuzat că a fost o cârtiţă a guvernului comunist de la Havana în timp ce urca în eşaloanele diplomaţiei americane, având acces la documente confidenţiale şi influenţă asupra politicii externe americane.

Fostul diplomat, care a pledat vinovat, a fost condamnat „la pedeapsa maximă prevăzută de lege”, potrivit judecătorului Beth Bloom.

Acest dosar este unul asupra „uneia dintre infiltrările cele mai lungi, care a vizat cele mai importante niveluri, a unui agent străin în cadrul statului american”, a subliniat în decembrie procurorul general al SUA, Merrick Garland.

„Timp de peste 40 de ani, Rocha a lucrat ca agent sub acoperire al statului cubanez”, înainte ca o anchetă FBI să-l demaşte, a declarat ministrul presei.

Victor Manuel Rocha a ocupat posturi importante în cadrul diplomaţiei americane: înainte de a-şi încheia cariera în Departamentul de Stat ca ambasador în Bolivia din 2000 până în 2002, el a fost, printre altele, membru al Consiliului Naţional de Securitate, organism al Casei Albe, din 1994 până în 1995, în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.

El a fost de asemenea la post în numeroase ambasade americane în America Latină, printre care cea de la Havana, potrivit unui document judiciar.

Născut în Columbia şi naturalizat american, el a început să lucreze pentru principala agenţie de informaţii a guvernului cubanez încă din 1981, potrivit anchetei.

Chiar şi după ce a părăsit Departamentul de Stat în 2022, după 30 de ani de serviciu, el şi-a continuat activitatea de spionaj în folosul Cubei, pe lângă Departamentul de Justiţie al SUA.

El a fost demascat de un membru al poliţiei federale americane (FBI) care, în 2022 şi 2023, s-a dat drept agent al serviciilor cubaneze de informaţii, potrivit unui document al instanţei.

Fostul ambasador, locuind la Miami, „s-a referit întotdeauna la Statele Unite ca fiind +duşmanul+ şi folosea cuvântul +noi+ pentru a descrie Cuba şi pe sine”, a subliniat Departamentul de Justiţie în decembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

 1. In istoria SUA au fost condamnati cu sutele, consultati ‘List of American spies
  Pentru Rusia putinista au fost: Richard si Cynthia Murphy, Juan Lazaro, Vicky Peláez si Anna Chapman
  Trump MAGAputina a fost anchetat=in timpul nefericitei sale presedentii ,toate dovezile de pana acum arata tradarea lui Trump in favoarea Rusiei,e si la mintea redusa a trolilor pro-rusi

 2. americanii intentionau sa condamne si un fost presedinte
  cica avea tone de documente secrete in baie.
  (respectivul are mai multe bai la dispozitie,
  toate f.f. mari
  care sint mai tot timpul goale;
  au fost calcate de garda lor,
  garda americanilor)

 3. Amintește de un articol din Scânteia despre un individ care “delapida” din banii poporului, dar pe care “vigilența organului de Securitate la prins după 11 ani și 4 luni” și deferit justiției.

 4. Aoleu! Pai, s-a instaurat dictatura si la americani? Parca numai la rusi si la chinezi era voie sa fie dictatura. Ca, atunci cand rusii fac asa cu vreunu descoperit de ei ca lucreaza pentru altii, americanii, iar mai nou si romanii, se tavalesc pe jos, isi dau ochii peste cap. Acuma, ce facem?!?

 5. @Prostia ingroapă Rusia: ‘…toate dovezile de pana acum arata tradarea lui Trump in favoarea Rusiei,e si la mintea redusa a trolilor pro-rusi’ – asta e explicatia de ce organele de ancheta nu au reusit sa-i faca dosar pentru tradare, ci doar pentru neplata unor impozite – ‘troli pro-rusi’…

 6. Mereu se face confuzie intre spion si tradator, indiferent de stat. Si in cazul de fata, diplomatul american este tradator. Spion este ofiterul de informatii cubanez care l-a recrutat si dirijat.

 7. Ca sa tradezi Diavolul drogat si criminal ammerrllocc este o calitate si el este un erou acest individ,SLAVA CUBA

 8. Mult mai eficient decât spionajul e să tragi la edec Vânatorul, filmându-l când trage pe nas in compania FETIȚELOR Urcace.
  Dacă-i mai bagi in traistă și un milion de coco de la Burisma lu’ Kolomoisky (patronul si regiZorul 🥳ului), succesul e gatantat, măR😜g
  MAGA ! 2024 TRUMP 2024 ! MAGA !

 9. „de pe-creangă-un aușel:/ CÂȚI CA EL-CÂȚI CA EL !!//FIDEL PIG`S BAY

 10. sua este condusa de tradatori de un fel sau altul ….cei mai multi instiotutionalizati sint jidanii care cu agentii lor conduc statul american cu 350 de milioane de cetateni…prin manipulari media sau atacuri inscenate cu cia impotriva sua asasinind americani conduc politica externa a sua de suatinere a israelului…americanii o vind pe ma-sa daca pretul e bun …in sua conteaza doar legalitatea nu moralitatea..us congres e finantat de bani israelieni prin aipac …

 11. Numai în filmele americane FBI este eficient. Cică pe ăsta l-au descoperit după 40 de ani de spionaj. Hai plimbați ursul, un tip versat în ale spionajului este demascat de un vânzător de pizza vorbitor de limbă spaniolă. Când obosiți de plimbat ursul, faceți pauză!

 12. Iată o veste f bună. Păcat că spre final i-a scăzut vigilența în fața „dușmanului„.Ah, cât de iubiți partenerii noștri ??!!?? all over the world.

 13. @prositia ingroapa Russia

  prostia te ingroapa doar pe tine bai asta cu : ” toate dovezile de pana acum arata tradarea lui Trump in favoarea Rusiei”
  https://www.pbs.org/newshour/politics/special-prosecutor-harshly-criticizes-fbis-trump-russia-investigation-but-no-new-charges
  „The roughly 300-page report catalogs what Durham says were a series of missteps by the FBI and Justice Department as investigators undertook a politically explosive probe in the heat of the 2016 election into whether the Trump campaign was colluding with Russia to tip the outcome. It criticized the FBI for opening a full-fledged investigation based on “raw, unanalyzed and uncorroborated intelligence,” saying the speed at which it did so was a departure from the norm. And it said investigators repeatedly relied on “confirmation bias,” ignoring or rationalizing away evidence that undercut their premise of a Trump-Russia conspiracy as they pushed the probe forward”

  ori daca preferi CNN un alt „aliat” de-a lui Trump:
  https://edition.cnn.com/2023/05/15/politics/john-durham-report-fbi-trump-released/index.html
  „Special counsel John Durham concludes FBI never should have launched full Trump-Russia probe”
  „“Indeed, based on the evidence gathered in the multiple exhaustive and costly federal investigations of these matters, including the instant investigation, neither U.S. law enforcement nor the Intelligence Community appears to have possessed any actual evidence of collusion in their holdings at the commencement of the Crossfire Hurricane investigation,” Durham said in his report. „

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.