Ambrozia, la un pas de a isca un scandal

La sfârșitul lunii trecute, locuitorii Capitalei au aflat că vor fi amendaţi dacă nu distrug planta numită ambrozie. Sunt mari şanse să pornească un scandal pe această temă, în primul rând pentru că oamenii nu ştiu cum arată planta. În plus, distrugerea eficientă, adică arderea ei, nu este posibilă în mijlocul oraşului. Din nou, ar fi vorba despre amenzi. Și atunci, care sunt soluțiile?

Una dintre situațiile paradoxale este cea legată de Parcul Natural Văcărești, unde ambrozia crește în voie, pentru că are teren propice. Buruiana ar putea aduce amenzi de până la 5.000 de lei pentru locuitorii Capitalei, în caz că este lăsată „de capul ei“. Pe de altă parte, în Parcul Natural Văcărești nu pot fi folosite erbicide. Teoretic, asta ar însemna că ambrozia trebuie arsă. Dar focul nu se poate face în oraș. Aici, focul e strict interzis, cea mai mică flamă poate distruge rezervația. Dan Bărbulescu, directorul asociaţiei care administrează parcul, spune că nu ştie unde să care buruiană că să îi dea foc.

Dacă smulgem ambrozia şi o aruncăm în tomberon, va ajunge la groapa de gunoi de la Glina, unde se va înmulți. Planta trebuie arsă în lunile aprilie-iunie, când nu are seminţe. Din păcate, acum e mult prea tîrziu. În perioada septembrie-noiembrie, un singur exemplar lasă 60.000 de seminţe, care pot rezistă în sol până la 40 de ani.

Primăria știe să dea amenzi, dar nu are o campanie

Înainte de discuţii despre amenzi, să nu uităm de un aspect esenţial: cum recunoaştem ambrozia? Primăria Capitalei nu a organizat nicio campanie de informare a oamenilor privitor la felul cum arată planta, unde și cum poate fi distrusă și care sunt efectele ei asupra sănătății. În schimb, a stabilit că aceia care lasă planta să crească în voie pot fi amendați cu până la 5.000 de lei. În Europa de Vest, un sfert din cazurile de alergii sunt declanşate de acest polen. Fenomenul a explodat şi la noi în ultimii zece ani. Polenul apare în august şi e purtat prin aer până în noiembrie. „Bate vântul, polenul pătrunde în căile respiratorii, determină sufocare. Se poate ajunge la urgență, iar pacientul să fie ventilat mecanic“, spune Corina Scărlătescu, medic primar alergolog. Soluţia pentru astfel de pacienţi este terapia cu cortizon pe durată întinsă și un aşa-numit vaccin care măreşte toleranţa şi se administrează timp de trei ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.