Angajații Institutului Cantacuzino cer intervenția lui Iohannis

Un nou protest sâmbătă la Institutul Cantacuzino. Zeci de persoane – angajați ai institutului, studenți și profesori de la Medicină – au ieșit din nou în stradă sâmbătă, solicitând susţinere pentru acesta.

La Institutul Cantacuzino, producţia este oprită, s-au acumulat datorii şi nu se mai plătesc salariile angajaţilor. Protestatarii au semnat o petiţie către preşedintele Klaus Iohannis cerând implicarea directă a acestuia.
”În momentul de față, în lipsa oricărei finanțări, salariile majorității angajaților nu au mai fost plătite de foarte multă vreme. Salariații eu și ei casă, familie, copii și în aceste condiții este posibil să nu poată să reziste fără bani o lungă perioadă de timp. Pe măsură ce timpul trece și alți colegi de-ai noștri vor pleca. Ăsta este un lucru foarte rău pentru că ei au fost pregătiți și zeci de ani, sunt foarte buni în domeniile lor și avem nevoie de ei, noi, toată țara”, a spus profesorul și medicul Mircea Ioan Popa, citat de B1 TV.

Medicul este cel care a întocmit petiţia destinată preşedintelui.

„Vorbim despre România lucrului bine făcut şi despre un institut care: a salvat milioane de vieţi, îşi păstrează importanţa în sănătatea publică (în prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase în cadrul programelor de sănătate publică), este implicat în învăţământul medical de înaltă calitate (studenţi şi medici), este un important centru de diagnostic microbiologic, este una dintre cele mai importante structuri de intervenţie în caz de epidemii şi atacuri bio-teroriste, de o mare importanţă pentru siguranţa naţională, are un rol esenţial în blocarea creşterii preţurilor pentru vaccinuri”, se arată în petiţia consultată de agenția Mediafax.

De asemenea, se vorbește de activitatea şi rolul institutului: „Cu peste 90 de ani de activitate, Institutul Cantacuzino poate fi considerat simbolul cercetării medicale româneşti. Aici s-au preparat seruri şi vaccinuri pentru combaterea bolilor contagioase (holeră, tuberculoză, poliomielită, tuse convulsivă etc.). Prin tradiţie, încă de la înfiinţarea institutului de către profesorul Cantacuzino şi prin decret regal (semnat în 1921 de către Regele Ferdinand I), institutul a avut patru roluri esenţiale în medicina românească: diagnostic (şi intervenţie în sănătatea publică), producţie, cercetare şi învăţământ”.

Medicul crede că situația ar trebui discutată în CSAT.

Institutul Cantacuzino este o instituţie strategică, iar după părerea nu numai a mea, ci a multor specialişti, ar trebui discutată în CSAT. Nu e o problemă legată doar de un minister sau altul, este o problemă legată de strategia şi viitorul acestei ţări”, a spus Mircea Ioan Popa.

Tinerii studenți au format un lanţ uman în fața sediului institutului şi au cerut Guvernului să găsească urgent o soluţie pentru reluarea activităţii. Acesta a fost al doilea astfel de protest al studenţilor de la Medicină pentru salvarea institutului.

Angajaţii de la Institutul Cantacuzino, care nu şi-au primit salariile pe ultimele trei luni, au protestat de mai multe ori de la începutul acestui an.

La începutul lunii martie, directorul Adrian Onu a demisionat, pe motiv că nu a fost ajutat de autorităţi să „pună institutul pe linia de plutire”.

Institutul Cantacuzino a fost trecut, în octombrie anul trecut, în coordonarea Ministerului Educaţiei, până atunci fiind la Ministerul Sănătăţii.

Secvențe VIDEO de la protest

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.