Audieri fără cvorum pentru miniştrii Guvernului Ungureanu

Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Mihai Ungureanu au început la ora 14.00 şi se vor încheia la ora 22.00, potrivit programului aprobat de Birourile Permanente reunite.

De menţionat că şedinţa se desfăşoară în lipsă de cvorum, în condiţiile în care liderii Opoziţiei au anunţat în cursul zilei de marţi că parlamentarii USL nu vor participa la şedinţele comisiilor de specialitate în care sunt audiate persoanele nominalizate pentru funcţia de ministru în Cabinetul Ungureanu. De asemenea, USL, prin vocea liderului PSD, Victor Pota, a declarat că USL nu va participa nici la şedinţa plenului reunit al Parlamentului.

Răzvan Mustea, candidat la funcţia de ministru al Comunicaţiilor, a fost audiat, miercuri, de comisiile de specialitate. Şedinţa a durat aproximativ un sfert de oră. Membrii celor două Comisii au votat în unanimitate numirea lui Mustea la conducerea Ministerului Comunicaţiilor, în condiţiile în care nu era însă cvorum.

Răzvan Mustea-Şerban s-a născut la 8 septembrie 1978, în Focşani, judeţul Vrancea. A absolvit Facultatea de Relaţii Comerciale şi Financiar – Bancare Interne şi Internaţionale Universitatea Româno-Americană din Bucureşti, în 2001.

Cătălin Predoiu, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a primit miercuri aviz favorabil, în unanimitate, din partea comisiilor juridice, cele pentru drepturile omului şi cele pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor şi Senat. Lucrările s-au desfăşurat, de asemenea, în lipsa cvorumului, în sală fiind prezenţi 23 de parlamentari ai Puterii.

Bogdan Drăgoi a fost votat în unanimitate, primind astfel aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice. Deşi opoziţia a lipsit de la audiere, Drăgoia fost votat cu 23 voturi pentru, fiind înregistrat cvorumul de şedinţă.

Ministrul desemnat a declarat că prioritatea numărul unu a MFP în 2012 va fi creşterea economică bazată pe investiţii mari, de peste 6,5 % din PIB, atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri structurale.

Claudia Boghicevici, candidatul pentru funcţia de ministru al Muncii, singura femeie propusă în Cabinetul Ungureanu, a primit, miercuri, aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea comisiilor parlamentare. Comisiile reunite de muncă şi protecţie socială, egalitate de şanse, sănătate şi familie au finalizat audierea candidatului pentru funcţia de ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, aceasta primind aviz favorabil.

Cristian Diaconescu, propus pentru funcţia de ministru al Afacerilor Externe, a fost avizat favorabil, miercuri, de parlamentarii din comisiile de politică externă şi cele ale românilor de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi Senat.Membrii comisiilor de specialitate au votat în unanimitate (32 de voturi) pentru numirea lui Diaconescu la MAE.

Comisiile pentru apărare şi ordine publică au avizat miercuri în unanimitate candidatura lui Gabriel Oprea pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale.

Potrivit opiniei parlamentarilor de la putere în cadrul şedinţei a existat o majoritate aceştia admiţând însă că potrivit regulamentului cele două comisii de apărare trebuiau să se întrunească, fiecare dintre ele în cvorum, lucru care nu s-a întâmplat în cazul Comisiei de la Senat.

La sfârşitul dezbaterilor şi audierii lui Gabriel Oprea, deputatul Eugen Bădălan a cerut ca votul să nu fie public el afirmând de altfel că nici audierea lui Oprea nu ar fi trebuit să fie publică deoarece parlamentarii nu au putut să pună anumite întrebări care ţineau de securitatea naţională.

Cătălin Baba, ministrul nominalizat de PDL pentru portofoliul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a primit, miercuri, avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, în lipsa membrilor din partea opoziţiei.

Baba a arătat că legea educaţiei naţionale, „aşa cum este ea, a reprezentat un mare pas înainte” şi se aplică de anul trecut, iar Ministerul Educaţiei, „aşa cum este el”, a reuşit să elaboreze cea mai mare parte a legislaţiei secundare de aplicare.

El a precizat că cele cinci priorităţi ale mandatului său vor fi: sporirea accesului la educaţia de calitate, îmbunătăţirea sectorului de cercetare, gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate deja prin legea bugetului de stat, continuarea elaborării legislaţiei secundare, precum şi asigurarea calităţii şi excelenţei în învăţământul superior de stat şi privat”.

Cătălin Baba a menţionat şi unele probleme care necesită „rezolvare rapidă”, prima fiind cea a înfiinţării clasei pregătitoare. Totodată, finalizarea unei noi curricule care să rezolve „gradul prea mare de încărcare a elevilor la clasă”, precum şi sporirea numărului de grădiniţe prin construcţia unora noi şi reabilitarea celor vechi, dar şi continuarea achiziţiilor, se află între problemele menţionate de Baba.

Întrebat în legătură cu posibilitatea introducerii uniformelor în învăţământul preuniversitar, el a spus că se doreşte „o uniformizare şi o standardizare a ţinutei elevilor, nu neapărat o uniformă”, însă aceasta va trebui să ţină cont şi de resursele financiare.

Ladislau Ritli a primit recomandarea favorabilă a comisiilor pentru funcţia de ministru al SănătăţiiLa şedinţă au fost prezenţi 15 parlamentari ai PDL, UDMR şi UNPR.

Alexandru Nazare, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, a primit, miercuri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, după 20 de minute de audieri. Nazare le-a vorbit parlamentarilor despre priorităţile Ministerului Transporturilor, arătând că, în opinia sa, „cuvintele cheie sunt coerenţa şi continuitatea” pentru acest domeniu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit, miercuri, recomandarea comisiilor de cultură reunite pentru şefia Ministerului Culturii, şedinţa desfăşurându-se fără cvorum.

Gabriel Berca a primit recomandarea favorabilă a comisiilor pentru funcţia de ministru de Interne. Ministrul desemnat al Administraţiei şi Internelor Gabriel Berca a primit, miercuri, votul favorabil al celor 37 de parlamentari din comisiile pentru administraţie şi pentru apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor prezenţi la audierea sa, reprezentanţii opoziţiei absentând de la şedinţă.

Ministrul desemnat al Dezvoltării Regionale şi Turismului Cristian Petrescu a primit, miercuri, recomandarea comisiilor de specialitate pentru acest post, parlamentarii puterii votând în unanimitate, în absenţa reprezentanţilor opoziţiei.

La începutul audierilor, Petrescu i-a mulţumit Elenei Udrea, care nu era prezentă, şi a spus că asigură că va fi „un continuator al reformelor, a tot ceea ce a făcut dânsa”.

„În primul rând aş vrea să-i mulţumesc doamnei ministru Elena Udrea pentru tot ceea ce a făcut în fruntea ministerului şi vă asigur că voi fi un continuator al reformelor, a tot ceea ce a făcut dânsa”, a afirmat Petrescu. El a spus că în 2012 va continua toate investiţiile, toate programele. După audieri, întrebat de ziarişti dacă Elena Udrea va fi în echipa sa, Petrescu a răspuns: „Doamna Udrea nu are cum să fie în echipa mea, este preşedintele organizaţiei Bucureşti, este invers, eu sunt în echipa dânsei”.

Ministrul desemnat al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit, miercuri, vot de recomandare din partea comisiilor de specialitate din Parlament, fără niciun vot împotrivă.

Ministrul desemnat al Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a primit votul de recomandare unanim al membrilor Comisiilor pentru administraţe publică ş al Comisiilor pentru agricultură ale Parlamentului, care au participat, miercuri, la audierea acestuia.

Au votat „pentru” un număr de 42 de parlamentari. La şedinţa celor patru Comisii parlamentare reunite au participat 42 de parlamentari dintre cei 78 de membri, de la audiere lipsind parlamentarii USL.

Comisiile de Agricultură şi de Administraţie publică din Senat şi Camera Deputaţilor au avizat cu unanimitate de voturi, nominalizarea lui Stelian Fuia pentru funcţia de minsitru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Odată cu avizarea lui Fuia, toţi miniştrii din Cabinetul Ungureanu au încheiat audierile în Comisii, urmând ca plenul să decidă, joi, prin vot, asupra învestirii noului Guvern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.