Băsescu, urmărit penal pentru șantaj

Fostul președinte Traian Băsescu este urmărit penal pentru șantaj în cazul plângerii pe care i-a făcut-o Gabriela Firea, a anunțat Parchetul General după ce Băsescu s-a prezentat miercuri în fața procurorilor.

„În cauza constituită ca urmare a plângerii formulate de către doamna Firea Gabriela, procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus, prin ordonanța din data de 11 martie 2015, efectuarea în continuare a urmăririi penale față de domnul Băsescu Traian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de șantaj”, arată Parchetul General într-un comunicat.

Sursa citată mai menționează că Traian s-a prezentat la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a-i fi adusă la cunoștință învinuirea, „context în care apărătorii acestuia au solicitat un termen pentru consultarea dosarului”.

Traian Băsescu s-a prezentat miercuri la Parchet de unde a plecat după aproximativ 20 de minute. Fostul președinte nu a făcut declarații în fața anchetatorilor.

„S-a comportat ca orice suspect. Nu a făcut declarații. Toate lucrurile au decurs în stricta respectare a normelor de procedură”, a afirmat avocatul Lucian Bolcaș, apărătorul Gabrielei Firea.

Bolcaș a mai spus, miercuri, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, unde fostul preşedinte a fost citat pentru a da declaraţii în dosarul în care Firea îl acuză de şantaj, că „suspectul Traian Băsescu l-a ameninţat ieri pe procurorul general”.

„Eu nu pot să-l asist şi pe procurorul general, nu mă plăteşte”, a spus Bolcaş, care nu a dorit să menţioneze despre ce ameninţări este vorba.

Băsescu nu a făcut declarații la intrarea în sediul Parchetului General și nici la ieșire. Fostul președinte a fost așteptat de circa 20 de persoane care scandau lozinci împotriva sa. Oamenii au scandat „Băsescu, la pușcărie”, „Douăzeci de ani de puşcărie, după zece ani de domnie”, „Zece ani ai stat în deal, acum te duci la canal”.Și la ieşirea din sediul PICCJ până la maşina cu care a venit, fostul preşedinte a fost huiduit.

Băsescu, la intrarea în sediul Parchetului General

Băsescu a confirmat, luni, că este cercetat în calitate de suspect în cazul plângerii Gabrielei Firea, lansând în același timp o nouă acuzație la adresa senatoarei.

Acesta a acuzat-o pe Gabriela Firea de spălare de bani, pentru ca ar fi împrumutat bani de la Crescent, pe care i-ar fi transferat într-o companie din grupul lui Dan Voiculescu.

Divergenţele dintre Băsescu şi senatorul PSD, Gabriela Firea, a început anul trecut, în timpul anchetei desfăşurate de Comisia Nana.

Firea a depus pe 16 aprilie 2014 o plângere penală în care l-a acuzat Băsescu de amenințare și șantaj în legătură cu declarațiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

Firea s-a plâns la procurori după ce Băsescu a afirmat, în contextul activităţii Comisiei Nana, că Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu este atentă”.

În 30 decembrie 2014, procurorii au redeschis acest dosar, întrucât Băsescu nu mai beneficiază de imunitate.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.