Curtea Penală Internaţională, mesaj fără precedent

Curtea Penală Internaţională (CPI) a transmis vineri un mesaj  în care denunţă ameninţări împotriva sa sau împotriva personalului Curţii

Intr-un comunicat publicat pe reţeaua X, Biroul de la Haga al procurorului şef Karim Khan a declarat că urmăreşte „să se angajeze în mod constructiv cu toate părţile interesate ori de câte ori dialogul este în concordanţă cu mandatul său”.

„Această independenţă şi această imparţialitate sunt totuşi subminate atunci când indivizi ameninţă să ia măsuri de represalii împotriva Curţii sau împotriva personalului Curţii” în cazul unor „decizii” privind investigaţiile care intră în mandatul său, a adăugat el.

„Astfel de ameninţări, chiar dacă nu sunt respectate, pot constitui o atingere asupra administrării justiţiei” de către CPI, avertizează el.

CPI solicită încetarea „imediată” a „încercărilor de a-i obstrucţiona, intimida sau influenţa în mod nejustificat pe cei responsabili”.

Serviciile procurorului şef Khan nu au dorit să precizeze de la cine au provenit aceste ameninţări şi dacă au legătură cu Israel şi cu războiul din Gaza.

CPI a deschis o investigaţie asupra Israelului, precum şi asupra Hamas şi a altor grupuri armate palestiniene pentru posibile crime de război în teritoriile palestiniene. Acum a extins această anchetă la „escaladarea ostilităţilor şi a violenţei de la atacurile din 7 octombrie 2023” comise de Hamas pe teritoriul israelian.

„Ne opunem, desigur, oricăror ameninţări sau intimidări la adresa oficialilor publici, inclusiv a oficialilor CPI”, a răspuns vineri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Dar „nu susţinem această anchetă, considerăm că aceasta nu este responsabilitatea lor şi am fost foarte clari cu privire la acest subiect”, a adăugat ea.

Oficialii israelieni au declarat pentru New York Times că se aşteaptă ca CPI să emită mandate de arestare pe numele membrilor guvernului israelian – care ar putea să îl includă şi pe prim-ministrul Benjamin Netanyahu – în legătură cu operaţiunile militare desfăşurate de Israel ca răspuns la atacul Hamas.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat miercuri că o posibilă inculpare a oficialilor israelieni de către CPI ar reprezenta „un pericol pentru democraţii”.

Premierul Netanyahu a considerat că posibila emitere a unor astfel de mandate de arestare ar avea drept scop „ameninţarea liderilor şi soldaţilor Israelului, în esenţă pentru a paraliza capacitatea Israelului de a se apăra”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

19 Comentarii

 1. Deja se vad semne de…Editat pe buzele israelei dar în șoaptă! Citez esenta „Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat miercuri că o posibilă inculpare a oficialilor israelieni de către CPI ar reprezenta „un pericol pentru democraţii”.”. Serios bre! Pute sau bate vântul cu adieri vanjoase pe baza de dovezi reale pe invers, nu cum vrei dumitale.

 2. CPI nu a dat dovada de impartialitate si a luat decizii care au fost hotarate de liderii occidentali.
  SUA si Anglia au comis genocid in Irak, Afganistan, au distrus Siria, unde si-au bagat nasul au lasat sute de mii de morti si ca rezultat vedem ,,democratia”impusa de ei.
  Revenind la CPI, aceasta trebuie sa fie desfiintata pentru ca nu ia decizii corecte, impartiale.

 3. Ce face Israelul acum nu este aparare, ci este decimarea palestinienilor din Gaza. Si se vede ca nu exista mijloace internationale pentru a opri genocidul comis de Israel in Gaza.

 4. Scuze, deja se vad semnele încrederii nule in CPI o entitate politica, care cere apărare urgent din cauza porcăriilor cu executare ocolind realitatea fin terenurile minate de comenzi politice programate cu zeci de ani în urmă.
  P.s. Pe voi de la CPI va apara dreptatea din hotărârile judecătorești definitive moyivate politic aberant, dar executorii!

 5. CPI ar fi fost nemaipomenit de buna daca nu l-ar fi condamnat pe Putina ptr crime de razboi si daca i-ar fi condamnat doar pe americani si pe Israel.
  Atunci toti putinofilii i-ar fi ridicat osanale si ar fi avut cea mai mare incredere in ea……[Rumburak]

 6. CPI trebuia să-l condamne rapid doar pe Putin, că a RĂPIT COPIII din Urcaca…
  Cu ăia care asasineaZă copiii si civilii cu steaguri albe din GaZa mai vedem, mai cercetăm, că sunt PATRIOȚI, măR🤮g …
  ●(RumburKK- StatMajoriZdu Gărzilor Patriotice Tulcene -RumburKK)●

 7. Pai daca CPI este amenintata atunci procurorul sef trebuie imediat sa puna sub acuzare pe acei indivizi sau organizatii care o ameninta. Milogeala asta cu „va rugam sa nu ne mai amenintati ca nu ne face bine” inseamna ca nu ai nicio putere. Este ca si cand un individ se duce la tribunal si ameninta pe judecatori si procurori si aia dau declaratie publica: „va rugam sa nu ne mai amenintati!” in loc sa il arestezi pe individ si sa il pui sub acuzare!

 8. 7 octombrie 2023 HAMAS ataca miseleste fara preaviz asezarile israeliene vecine cu Gaza, ucigand femei, copii, bolnavi, varstnici si distrugand asezarile israeliene. Crima HAMAS ului nu este pedepsita de entitatea asta de-si zice Curtea Penala Internationala ? Acum, Israelul trebuie sa se lase macelarit de adpetii HAMAS, pana cand ? Pt. care motive ?

 9. @x: crimele voastre vor fi judecate de popoarele pe care voi le cotropiti. Ii dati zor cu holocaustul, pe care tot voi l-ati organizat. O sa vina unul adevarat, pana n-o mai ramane picior de perciunat.

 10. Mai traieste mister porcoror ? Sau iar s-a trezit tirziu Mossadul ?

 11. Curtea Penală Internaţională, mesaj fără precedent:
  -sa se prezinte totusi gaspadin Putin
  sa nu-i faca de ras….

 12. disparetzi…mincatzi bani de pomana
  de cine au fost votate legile in numele carora judecatzi…?? o intrebare…
  continuare a tribunalului de la nurenberg…si ala…cum era..nu prea stim

 13. „Astfel de ameninţări, chiar dacă nu sunt respectate”, hahaha încă un procuror analfabet

 14. Cât timp nu atingea interesele Editatvreilor, CPI era buna.Cum s-a legat un pic de ei, e scandal. Vedeți băi deontologilor că tot ce ați mâncat până acum e rahat? Ce democrație, ce politically incorrect! Pentru prostimea analfabet funcțională, toate ăstea sunt credibile, pentru cei care gândesc un pic, o mare minciună.

 15. @crs, Karim Khan, m-am lamurit. Urmeaza Sauron. :)))

  -urmeaza Soleiman
  magnificu de la club „pe dos”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.