Begu merge mai departe la Roland Garros

Begu a început prost, dar a revenit spectaculos. Adversarele din turul II pentru Halep şi Begu. Dezastru în stil italian. 6 dubluri cu participări româneşti în 3 probe. Alte rezultate de luni seara.

Luni seara, în ultimul meci al zilei, Irina Begu a reuşit să treacă de jucătoarea americană Bethanie Mattek-Sands (#86) în trei seturi: 5-7, 6-1, 6-3, şi s-a calificat în turul II. Spuneam în avancronica turneului, că meciul este unul relativ dificil pentru Begu, pentru că Mattek-Sands, chiar dacă este o jucătoare sub nivelul româncei, este imprevizibilă şi câteodată destul de incomodă. În plus, americanca este mereu în afara presiunii inerente unui meci, joacă relaxat, pentru că ea îşi asigură existenţa din meciurile de dublu, unde face parte dintr-o echipă redutabilă, a doua în ierarhie în ultimii ani. De cealaltă parte, am văzut o Begu încrâncenată, uşor nervoasă, de parcă ar fi jucat nu pentru ea, ci din obligaţie. Begu a pierdut primul set, care credem că a fost cel mai slab calitativ dintre toate jucate până acum în primul tur. A fost, efectiv, un concurs „cine greşeşte mai mult” şi aici jucătoarea noastră a fost „mai bună”. Pur şi simplu ne-a speriat jocul Irinei şi ne făceam probleme pentru ce urma. La prima vedere am crezut că Begu, după vârful de formă avut la Madrid şi Roma, a început să coboare vertiginos. Ce a urmat însă, ne-a obligat să reconsiderăm totul. Am văzut o altă Begu, transformată 100%. Au urmat 2 seturi care controlate sever de româncă, în care doar două game-uri au fost echilibrate. Practic şi setul decisiv trebuia să se încheie cu un scor mai sever, dar la 4-1, Begu s-a relaxat şi s-a ajuns la 5-3 pentru ea, după care a servit pentru meci, ultimul game fiind unul alb. Dar chiar dacă Begu s-a calificat, trebuie să arătăm că primul serviciu a fost modest – 62%, şi a făcut foarte multe erori neforţate – 28 (19 în primul set). Nu am înţeles însă de ce după meci, Irina Begu a declarat lui Ilie Năstase (el face parte din echipa experţilor Eurosport 1) că adversara ei „a făcut antijoc”. Pentru că la simplu, Mattek-Sands este o copie, în proporţie de 70% a Monicăi Niculescu.

Viitoarele adversare

Irina Begu va avea adversară în turul II pe jucătoarea americană Coco Vandeweghe, clasată pe 43 în WTA. Vandeweghe nu este o jucătoare constantă, fiind una „de zile”. Are în 2016, următoarea linie competiţională: 10 victorii – 9 înfrângeri. Are 2 rezultate mari în acest an: victorii la Belinda Bencic (când elveţianca se afla pe locul 7) şi victorie la Carla Suarez Navarro (când era pe 6), dar a doua zi a pierdut categoric la Monica Niculescu (la Miami). În ceea ce o priveşte pe Simona Halep, adversara ei va fi Zarina Diyas din Kazahstan. Ea are 13 victorii şi tot atâtea înfrângeri în acest an, şi cea mai bine cotată învinsă a ei, a fost Daria Gavrilova, când se afla pe locul 34 WTA. Simona a jucat în 2014 de două ori cu Zarina şi a câştigat de fircare dată în două seturi.

Rezultate de luni seara

Agnieszka Radwańska (Pol -#2) – Bojana Jovanovaki (Srb -#120): 6-0, 6-2

Annika Beck (Ger -#39) – Maryna Zanevska (Ukr -#141): 6-1, 6-2

Caroline Garcia (Fra -#40) – Lesia Tsurenko (Ukr -#41): 6-3, 7-5

Coco Vandeweghe (SUA-#43) – Naomi Broady (Gbr -#79): 6-4, 3-6, 6-3

Elena Vesnina (Rus -#49) – Madison Brengele (SUA -#68): 6-2, 6-3

Johanna Larsson (Swe -#62) – Magda Linette (Pol -#84): 6-3, 4-6, 7-5

Zarina Diyas (Kaz -#90) – Caterina Witthoeft (Ger -#100): 2-6, 6-4, 6-3

Dezastru în stil italian

Trei mari surprize s-au înregistrat în meciurile din partea a doua a zilei şi luni seara. Primele două rachete ale Italiei, Roberta Vinci (jucătoare din top 10), şi Sara Errani (jucătoare din top 20) au fost eliminate cu scoruri severe de adversare mult mai slab clasate. Analizând la rece însă, eliminarea italiencelor este explicabilă: amândouă sunt de mai bine de o lună într-o eclipsă mare de formă. Este şi cazul celei de a treia surprize, înfrângerea Karolinei Pliskova. Şi ea este total ieşită din formă, ultimele meciuri mari cehoaica le-a făcut la Cluj, în Fed Cup, contra României. Rezutatele:

  • Katarina Bondarenko (Ukr – #65) – Roberta Vinci (Ita -#7): 6-1, 6-3

  • Tsvetana Pironkova (Bul -#102) – Sara Errani (Ita -#18): 6-3, 6-2

  • Selby Rogers (SUA-#108) – Karolina Pliskova (Cze -#19): 3-6, 4-6, 6-3

Niculescu şi Cârstea joacă astăzi

Sorana Cârstea este programată la ora 15.30 să joace meciul ei cu Elina Svitolina, jucătoare clasată pe locul 20 în WTA şi cap de serie nr.18. Svitolina a jucat în 2016 22 de partide, câştigând 13 şi pierzând 9. Cea mai importantă victorie, în Dubai, la Garbine Muguruza. La Madrid şi la Roma a pierdut Daria Gavrilova (#39) în turul II, respectiv la Monica Puig (#57), în turul I. În ultimul meci al zilei, la ora 19.00, Monica Niculescu joacă împotriva jucătoarei franceze Pauline Parmentier. 25 – 14 este bilanţul meciurilor în 2016, 9 – 6 în circuitul WTA. Are, recent, pe 16 mai, o victorie pe zgură, la Strasbourg, la Sloane Stephens (#21). Niculescu conduce cu 5-2 în meciurile cu Parmentier, ultimele 2 în 2015, ambele câştigate de româncă.

Şase dubluri cu participări româneşti la Paris

Marţi încep şi primele jocuri din proba de dublu băieţi, iar miercuri şi cea de dublu feminin. În fine, joi vor avea loc primele meciuri de la dublu mixt. Avem la fiecare probă câte două perechi, la fete şi la dublu mixt câte-o pereche fiind 100% românească. Este vorba de cele două perechi care vor evolua în această formulă şi la jocurile olimpice de la Rio: Begu/Niculescu la fete şi Halep/Tecău la dublu mixt. Este de neînţeles de ce Tecău şi Mergea nu joacă împreună la Paris, pentru că ei vor face echipă în Brazilia. Probabil, acum, fiind vorba de un turneu de Grand Slam, cu multe puncte şi mulţi bani, fiecare a vrut să-şi maximizeze şansele. Ar mai fi o explicaţie – în afara celei clasice – Tecău şi Mergea nu prea sunt deloc amici, şi în plus, la Rio se joacă pe „hard”. Mai este un aspect de semnalat, la dublu fete – tabloul principal cuprinde 64 de echipe – un număr de 72 de jucătoare fac parte din categoria celor care sunt (sau au fost) şi pe tabloul principal la simplu. Meciurile românilor sunt:

  • Horia Tecău/J-J Roger (Ned) – Guido Pella/Horacio Zeballos (Arg)

  • Florin Mergea/Rohan Bopanna (Ind) – A. Sidorenko/S. Robert (Fra)

  • Irina Begu/Monica Niculescu – V. Diatchenko (Rus)/G. Voskoboeva (Kaz)

  • Raluca Olaru/Vera Dushevina (Rus) – Coco Vandeweghe/C. McHalle (SUA)

  • Simona Halep/Horia Tecău – Jelena Jankovic/Nenad Zimonjic (Srb)

  • Y. Shvedova (Ukr)/Florin Mergea – L. Hradecká (Cze)/ M.Matkowski (Pol)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.