Biochimistul Irwin Rose, laureat al premiului Nobel, a încetat din viață

Biochimistul american Irwin Rose, laureat al premiului Nobel pentru Chimie pentru studiile sale legate de dezvoltarea unor tratamente împotriva cancerului cervical și al fibrozei chistice, a încetat din viață marți, la vârsta de 88 de ani, conform unui anunț făcut de Universitatea California din Irvine, transmite Reuters.

Irwin Rose a câștigat premiul Nobel pentru Chimie în 2004, alături de Aaron Ciechanover și Avram Hershko, de la Institutul Tehnologic din Israel, pentru activitatea lor de cercetare cu privire la modul în care celulele descompun și elimină proteinele vechi și deteriorate în cazul plantelor și animalelor.

„Aceste descoperiri cu privire la mecanismul ‘sărutului morții’ din organismul celular s-au dovedit revoluționare, transformând domeniul biologiei celulare și oferind o nouă înțelegere a activității moleculare din tumorile maligne și din alte maladii”, conform comunicatului universității.

Erorile produse în mecanismul de descompunere a acestor proteine la nivel celular pot duce la maladii precum cancerul cervical sau fibroza chistică, conform comunicatului din partea Academiei Regale suedeze de Științe, care a însoțit Premiul Nobel.

Irwin Rose a murit în somn, la Deerfield, Massachusetts, unde și-a continuat munca de cercetare în ultima parte a carierei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.