Bursele lumii au terminat săptămâna în genunchi

Frica de frânare a economiei chineze s-a răsfrânt asupra tuturor marilor burse din lume dar şi asupra cotaţiilor internaţionale ale petrolui. La New York indicii au scăzut cu peste 3%, ajungându-se la cea mai proastă zi anul 2011 încoace.

Principalii indici de la Londra, Frankfurt, Paris, Tokyo, Seul sau Hong Kong au terminat săptămâna în scădere, după ce un indice care urmăreşte activitatea industrială din China a scăzut până la cel mai redus nivel din martie 2009.
Bucureştiul a bifat cea de-a treia săptămână consecutivă de pierderi, iar investitorii au pierdut 3 miliarde de lei.

Indicele Caixin China Manufacturing Purchasing Managers, un indicator de activitate de producție la nivel national, a scăzut în august la un minim al ultimilor 77 luni, la 47,1, comparativ cu 47,8 în luna Iulie, a anunţat Caixin Media Co și firmei de cercetare Markit. Datele vin la peste o săptămână după mutarea-surpriză a Chinei, care şi-a devaloriza moneda, o mişcare care ar trebui să ajute exporturile. În timp ce devalorizarea are nevoie de mai mult timp pentru-avea un impact, măsura indică preocupările extinse ale Beijingului în privinţa încetinirii creșterii. Alte eforturi ale Chinei includ patru reduceri reduceri ale ratelor dobânzii din China
din noiembrie, reducerea cantității de bani pe care băncile trebuie să le dețină în rezerve, a scutirilor de taxe și a cheltuielilor pe infrastructura accelerate.

Indicele reprezentativ Dow Jones Average Industrial a scăzut cu 3,12%, până la un nivel care este cu 10% sub maximele consumate în luna mai. „Asistăm la furtuna perfectă în termen de suprapunere în timp, cu ştirile din China, oamenii în vacanţă ceea ce afectează lichiditate, mulţimea de întrebări privind Fed şi atenţia pieţelor captată evident de petrol”, spune Andrew Frankel, co-preşedente al Stuart Frankel & Co. din New York. Un motiv în plus de alertă: picajul s-a produs pe volume mari.
Indicele S&P500 a pierdut 3,19%, până la nivelul de 1.970,89 puncte, în timp ce indicele compozit al pieţei de tehnologie Nasdaq a scăzut cu 3,52%, potrivit portalului Yahoo Finance. „Cred ca aceasta volatilitate se va menţine cel puţin până la sfârşitul anului. Majoritatea investitorilor pe termen lung consideră însă exagerate temerile legate de o apocalipsă financiară imediată”, a comentat Nigel Green, director general al deVere Group.

Acţiunile Twitter, compania care intermediază celebrele mesaje online, s-au prăbuşit cu 65% faţă de maximul din zona de 75 dolari pe unitate consemnat la sfârşitul anului trecut, într-un picaj precipitat în cursul săptămânii trecute. Titlurile au închis şedinţa de tranzacţionare de vineri la nivelul de 25,97 dolari/acţiune conform portalului Yahoo Finance, marginal sub preţul ofertei publice primare care a premers listarea de acum aproape un an. Ce se întâmplă la nivelul companiei? Ne informează tot un mesaj pe Twitter preluat de Zero Hedge: „întâlnire de urgenţă la Twitter”.

Puternic afectată a fost şi acţiunea Apple, penalizată de expunerea la China şi care şi-a accentuat pierderile, cedând 6,12%. Sectorul media a intrat, la rândul lui, în degringoladă, precum Netflix, care a abandonat 7,58%.

În Europa, indicele londonez FTSE 100 s-a depreciat cu 2,83%, la nivelul de 6.187,65 puncte. Indicele CAC 40 al bursei din Paris a coborât cu 3,19%, ajungând la 4.630,99 puncte, iar indicele DAX din Frankfurt a scăzut cu 2,95%, până la 10.124,52 puncte.
Indicele FTSE MIB al bursei italiene s-a depreciat cu 2,83%, până la 21.746,17 puncte, iar indicele IBEX 35 din Madrid a coborât cu 2,98%, până la 10.271,7 puncte.
Colaps pe linie!

În Asia, indicele Kospi din Seul a scăzut cu 2,01%, Hang Seng din Hong Kong a coborât cu 1,53%, iar la Shanghai bursa a încheiat cu o scădere de 4,27%.

Preţul petrolului a scăzut sub 40 de dolari pe baril, cotaţia ţiţeilului de referinţă pe piaţa americană fiind pe cale să înregistreze cea mai lungă perioadă de declin săptămânal din 1986 încoace, după ce activitatea fabricilor din China a înregistrat în luna august cel mai pronunţat declin din ultimii şase ani şi jumătate. Petrolul WTI, de referinţă pe piaţa americană, se îndreaptă spre al
optulea declin săptămânal consecutiv, cea mai lungă perioadă negativă după 1986. La sfârşitul anului 1985, preţurile petrolului au coborât în decurs de cinci luni la 10 dolari pe baril, de la circa 30 de dolari pe baril, după ce OPEC a majorat producţia pentru a recâştiga cota de piaţă pierdută în favoarea producătorilor din afara organizaţiei.

În China situaţia se pare că o ia razna. FMI avertizează că în numai cinci ani stocul datoriei publice şi private chineze, element marginal până la şocul financiar din anul 2008, va lovi pragul de 250% din PIB. Programele de stimulare post-criză au
deteriorat şi acest indicator. Ce calcule realizează instituţia financiară internaţională, în afară de datoria privată de aproape 150% din PIB contractată în cea mai mare parte sub formă de împrumuturi bancare? Volumul împrumuturilor accesat de guvernele provinciale şi autorităţile locale, măsurat la 45% din PIB, va fi clasificat ca „datorie generală guvernamentală” de la sfârşitul acestui an. Lor ar trebui să li se adauge finanţările statului pentru vehiculele de investiţii care au operat la nivel provincial. Însăşi datoria suverană în nucleul ei ar urma să fie deja de 71% din PIB sau 78% din PIB, făcând ţara vulnerabilă la orice şoc macrofiscal major sau la o prezumtivă intervenţie pentru capitalizarea băncilor în cazul unei crize financiare.

Panică a fost şi la Bucureşti. Cele mai multe acţiuni de pe BVB au închis în scădere şedinţa de vineri, în linie cu evoluţia de pe majoritatea pieţelor mondiale, în contextul temerilor privind încetinirea economiei chineze şi declinul aparent de neoprit al preţurilor petrolului. Capitalizarea bursei a pierdut 3 miliarde de lei, astfel încât valoarea cumulată a companiilor listate pe piaţa principală la Bucureşti a scăzut astfel la 147 miliarde de lei, cea mai mică valoare din ultima lună, scrie Ziarul Financiar. Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 1,9%, evoluţie similară cu cea a titlurilor BRD, care au închis în scădere cu 2%. Transgaz şi Transelectrica, două dintre cele mai populare acţiuni defensive din sectorul energetic au scăzut vineri cu 1,4% şi, respectiv, 1,2%. Fondul Proprietatea (FP) a scăzut cu 0,6%, iar cele mai multe dintre SIF-uri au intrat puternic în teritoriu negativ, cu un regres de 4% în cazul SIF Transilvania (SIF3). La rândul său, acţiunile operatorului bursier (BVB) au scăzut cu 3,2%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4564 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.