Cele trei amenințări la adresa securității mondiale în viziunea lui Obama

Președintele american Barack Obama a enumerat trei amenințări principale la adresa securității mondiale la ora actuală, menționând în următoarea ordine virusul Ebola, „agresiunea” Rusiei în Europa și ofensiva jihadiștilor în Siria și Irak, într-un discurs susținut miercuri la cea de-a 69-a sesiune a Adunării Generale a ONU, relatează Ria Novosti, citată de Agerpres.

„În timp ce noi ne-am reunit aici, virusul Ebola face ravagii în Africa de Vest, agresiunea Rusiei în Europa amintește de o epocă când națiunile mari călcau în picioare națiunile mici în urmărirea propriilor ambiții teritoriale, iar cruzimea teroriștilor în Siria și Irak ne împinge să scrutăm în inima întunericului”, a declarat Obama, transmițând în același că „dacă Rusia va alege calea diplomaţiei şi a păcii, sancţiunile internaţionale pot fi anulate”. Obama a făcut afirmația în Adunarea Generală a ONU, de faţă cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Moscova a reacționat imediat la atribuirea locului doi pe lista amenințărilor la securitatea globală, prin vocea lui Lavrov, care s-a arătat deranjat.

„În ceea ce privește discursul președintelui Obama, am luat notă că Rusiei i-a fost atribuit locul secund printre amenințările la adresa păcii și securității internaționale. Pe primul loc a plasat Ebola, pe locul secund ,,agresiunea rusă,, și abia pe locul trei Statul Islamic și ceilalți teroriști”, a indicat Lavrov, într-o declarație pentru ITAR-TASS.

„Un al aspect ce mi s-a părut straniu de asemenea a fost că președintele SUA a spus de mai multe ori că lumea a devenit mai liberă și mai sigură, chiar nu mi-am dat seama dacă vorbea serios”, a mai adăugat șeful diplomației ruse.

„Aceasta este viziunea americană asupra lumii, expusă de președintele Obama; a subliniat de mai multe ori excepționalismul său și al țării sale”, a mai spus Lavrov, remarcând că aceasta este opinia țării care are stipulat în doctrina securității sale naționale dreptul de a folosi forța la propria discreție, fără niciun fel de autorizație din partea Consiliului de Securitate al ONU sau oricăror acte juridice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.