Sondaj. Ce tip de republică preferă românii

Peste jumătate dintre români ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidențială în care președintele ales prin votul cetățenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent, conform unui sondaj de opinie realizat de INSCOP Research în mai 2024.

Republică semi-prezidențială cu puteri mai mari pentru președinte
55.9% dintre cei intervievați ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidențială în care președintele ales prin votul cetățenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent, 41.1% își exprimă dezacordul, iar 3% nu știu sau nu răspund, potrivit sondajului.
Ar fi de acord cu transformarea României într-o republică semi-prezidențială în care președintele ales prin votul cetățenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent mai ales: votanții PSD-PNL și ai AUR, persoanele cu educație primară, locuitorii din rural sau din urbanul mic. Se opun transformării României într-o republică semi-prezidențială în care președintele ales prin votul cetățenilor să aibă puteri mai mari decât în prezent mai ales: votanții ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, locuitorii din București.

Republică parlamentară
13.3% dintre români ar fi de acord cu transformarea României într-o republică parlamentară în care președintele să fie ales de membrii Parlamentului, 84.5% își exprimă dezacordul, iar 2.2% nu știu sau nu răspund.
Ar fi de acord cu transformarea României într-o republică parlamentară în care președintele să fie ales de membrii Parlamentului mai ales votanții PSD-PNL, persoanele peste 60 de ani, cei inactivi pasivi și cei care nu au cont pe rețele sociale. Se opun transformării României într-o republică parlamentară mai ales: votanții AUR și ai ADU, persoanele sub 45 de ani, persoanele cu un nivel de educație mai ridicat, locuitorii din București.

 „Românii par atașați de modelul unei republici în care președintele ales prin vot universal să aibă puteri ceva mai mari decât modelul constituțional din prezent. Resping ferm ideea unei republici parlamentare care nu se potrivește culturii noastre politice, însă manifestă o oarecare prutență față de puteri excesive. Aceste opinii reflectă nemulțumirea cu privire la modul în care funcționează actuala republică și ar putea prefugura o redesenare a raporturilor dintre puteri după peste trei decenii de la prima constituție democratică a istoriei noastre recente.”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

42 de Comentarii

  1. Momentul ăla când ai băut atât de multă bere la PET, horincă, țuică, whiskey și poșircă și delirezi că trăiești în republică prezidențială sau republică parlamentară, când în realitate tu trăiești în republică bananieră cu judecători securiști care optimizează dosarele la ordine pe unitate și politicieni trădători care vând țara la cele mai ieftine prețuri.

  2. Romanii vor un Tatuc. Era previzibil la un popor care traieste pe retelele de socializare unde-si face si studiile. EU propun sa desfiintam dreaq parlamentul, sa-l alegem pe Tatuc, asta sa-si faca guvernu si sa dea si legi. Si sa desfiintam si judecatorii. Ce, procurorii nu sunt tot juristi? Sa dea domne si verdictul odata cu rechizitoriul.

  3. REPUBLICA FARA NEOCOMUNISTI SEKURISTI VENITI PE TANCURI!!!REPUBLICA EXECUTIILOR PUBLICE ,PRIN TRAS IN TEAPA A CELOR CARE.I TRADEAZA PE ROMANI SI INTERESELE LOR.

  4. De la Basescu incoace Presedintele are toate puterile in stat (si nu numai ) Le-a dobandit prin arogarea dreptului de a numi primul ministru ( care apoi isi face majoritate parlamentara cum vrea el), prin prezidarea CSAT, prin reprezentarea discretionara a Statului pe plan extern, prin contactele directe cu ceilalti sefi de stat( care, la randul lor, nu mai asculta de nimeni)cand se stabileste orice, inclusiv pacea sau razboiul) Ce puteri ii mai trebuie? Daca puterile ar fi inscrise in Constitutie, ar putea fi tras ( eventual !) la raspundere pentru modul cum le-a exercitat, dar in situatia actuala a Romaniei nici asta nu se poate, pentru ca ii arata cu degetul pe titularii prerogativelor pe care le uzurpeaza el.

  5. Republica actuală este semi-prezidențială,dar s-au dovedit în ultimii 30 de ani prea puțin funcțională. Tradiția României a fost de la bun început de republică parlamentară,nu prezidențială sau semi-prezidențială.

    Și eu am crezut inițial,prin anii 1990, că o republică prezidențială ar fi mai potrivită, însă m-am înșelat. România a avut regi ca șefi de stat, însă niciun echivalent al unui erou național de talia lui de Gaulle din Franța. În asemenea condiții, acordarea de puteri sporite președintelui în dauna primului-ministru și a parlamentului este o idee proastă. ( este destul să amintesc controversatele mandate prezidențiale ale lui Băsescu și Iohannis )

    Mai multe puteri acordate unui singur om în stat face mai simplă însă manipularea acestuia de către partenerii externi . Costurile aferente instalării unui asemenea președinte sunt relativ mici, comparativ cu alternativa. Astfel,a plăti pentru alegerea unui număr suficient de parlamentari care pot fi manipulați în sensul dorit dinafară este mult mai costisitor și mai nesigur. În contextul internațional tensionat de astăzi, republica parlamentară servește mai bine intereselor fundamentale ale românilor,chiar dacă nu este perfectă. În plus, majoritatea statelor UE sunt la rândul lor republici parlamentare.

  6. „Republica SEMI-prezidentiala cu puteri mai mari pentru presedinte” nu exista. Românii vor, de fapt, o REPUBLICA PREZIDENTIALA (Ceausescu: perioada în care tara s-a dezvoltat fulgurant, desi sub sanctiuni SUA si boycot al imprumuturilor pe care era obligata sa le faca. CIA mai si inducând, în ecuatia subminarii României – fiindca si tara socialista, si, mai ales, în vecinatatea URSS -, arhetipul-intox Ceausescu = Ludovic al XVI lea al Frantei, Elena Ceausescu = Maria Antoaneta). Apropo : parlementul actual al României e si inutil, si costisitor. O singura sedinta trimestriala i-ar ajunge, nu pologhia goala din fiecare zi, însa platita de contribuabil, alaturi de cheltuielile de întretinere (casa, masa) ale parlamentarilor.

  7. Ultimii 2 presedinti ,,jucatori”, chiar nu va spun nimic ?! Au respectat prevederile constitutionale interpretand-o dupa bunul plac. Ce fel de republica a fost ?!

  8. Hai nu zău? Mama voastră de ticăloși din servicii. Chiar așa idiot e poporul ăsta? Ne credeți ruși? Președintele stă două mandate și apoi îl doare în cot. Parlamentari au tot interesul să fie mai corecți. De asta ați terfelit voi Parlamentul? De asta ați scos AUR și pe Sosoaca? De asta nu se ducea calul ăla de femeie, Kovesi când o invita parlamentul? Vreți un președinte cu care să căpătați voi mai multă putere.A fost vreo dezbatere pe tema asta? Golanii dracului!

  9. Haliți rahat turcesc cu lopata, doar minciuni implementate prin sondajorii gras plătiți! Sunt cetățeni care nu mai vor președinte, guvern și parlament daca Romania e condusă direct de la Bruxelles de gloata care e plasată cu maximum 15-20% voturi de cetățeni! Plavan de lux, guvern și parlament de lux, cum naiba sa mai dorească cetățenii hoiturile astea daca nu sunt băgați în seamă decât ca, obligatoriu executanti a orice mizerie venită din colțurile mizerabil infracționale organizate politic?! De ce aceste entități in Romania daca tara e condusă de NATO, UE, CE, de europa și nu din Romania?

  10. Ileana Rollason spune:
    03 IUN. 2024 LA 12:12
    Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
    „Republica SEMI-prezidentiala cu puteri mai mari pentru presedinte” nu exista. Românii vor, de fapt, o REPUBLICA PREZIDENTIALA (Ceausescu: perioada în care tara s-a dezvoltat fulgurant, desi sub sanctiuni SUA si boycot al imprumuturilor pe care era obligata sa le faca. CIA mai si inducând, în ecuatia subminarii României – fiindca si tara socialista, si, mai ales, în vecinatatea URSS -, arhetipul-intox Ceausescu = Ludovic al XVI lea al Frantei, Elena Ceausescu = Maria Antoaneta). Apropo : parlementul actual al României e si inutil, si costisitor. O singura sedinta trimestriala i-ar ajunge, nu pologhia goala din fiecare zi, însa platita de contribuabil, alaturi de cheltuielile de întretinere (casa, masa) ale parlamentarilor.

  11. Moama!
    I-au spart pe vlahi cu intrebarea asta. Multi inca sar peste liniile de tramvai ca sa nu-i curenteze si astia ii intreba de forma de guvernamant.

  12. tot cu Tătucu,tot!
    -poate le vine un antihrist mai mic
    hariri gen
    si cu asta basta.

  13. Dar iată cine este Remus Stefureac,fondatorul și directorul INSCOP :
    ” Anterior, domnul Stefureac a lucrat în sectorul public ca consilier politic la Ambasada României în Statele Unite ale Americii și ca consilier al directorului Serviciului Român de Informații.” ( sursa : site-ul INSCOP )

    Cred că este clar acum cine vrea o republică prezidențială mascată,în care președintele să impună prim-miniștri, să facă harcea-parcea partidele, Parlamentul, să se supună fără să discute cererilor partenerilor de peste ocean sau Bruxelles. Au deschis calea Băsescu și Iohannis, experimentul trebuie acum formalizat în legea fundamentală,păi nu ?
    Cea mai gravă dezinformare a lui Stefureac – culmea, cică ar fi specialist în prevenirea dezinformării ! – este aceea că o asemenea republică semi-prezidențială ar fi pe placul românilor. Să fim serioși!

  14. Daca acesr sondaj este real,atunci pot fi convins ca noi sintem un popor cretin .Inchipuiti-va cam ce facea cu tara asta daca unul ca Johannis sau chiar ca Basescu si ceilalti care s-au mai plimbat pe la Cotroceni ,ar fi avut intradevar puteri depline .

  15. Monarhie Constitutionala ! Ca de 35 de Ani Republicanii ai tin pe Pensionari in Sărăcie cu Pensii de 1100 de lei si ne mai măresc Pensiile la Sfântul Asteapta ! Si Multi Pensionari Au Murit ! Cu Republicanii de Gat !

  16. Cum adicatelea ce republica vor românii? Una condusă de afara cu Coldea prezident! Simplu su eficient!

  17. Un popor cu o cultură statală construită în jurul unui singur pol de putere – domnitorul – nu poate fi educat atât de repede în direcția (normală) a unei republici parlamentare, iar stăpânii României preferă să transmită poruncile unui singur individ (riscul de răzvrătire fiind minim) care să le îndeplinească întocmai decât să riște ca un for precum parlamentul să dezvolte o conștiință democratică și să le respingă.

  18. Oamenii muncii de la orase si sate vor un nou ceausila, pozat cu doua urechi. Treaba lor, Constitutia este foarte greu de modificat, desi, un sondaj de dragul sondorilor. Ei as dori ca presedinte pe Florin Piersic, sa le spuna povesti toata ziua.

  19. Propun republica parlamentara curata,cu prim ministru responsabil. Dar…propun neimplicarea STS în alegeri. Alegeri cu circuitul votului numai pe hârtie,fara exit pooluri cretine. Propun învățământ numai de stat cu analiza pietei muncii post studii (contract de munca obligatoriu până la amortizarea cheltuielilor cu educația), sistem medical numai la stat fără risipirea banului public pe hoții (servicii medicale,medicamente) plus relansarea cercetării românești în domeniul medicamentelor. Producția și distribuirea energiei fara zeci de intermediari. Desființarea caselor de schimb valutar și preluarea de către stat a acestei operațiuni.In rest,producția la liber,agricultura la liber, comerțul la liber.
    Corpul funcționarilor publici periat de loaze,nepoți și alți idioți.Ministerul justiției reformat cu un ministru care să-și asume actul de justiție. Restul aparatelor de stat ,subordonare transparenta. O republică condusă numai de guvern.
    Alte amănunte: ong ,masoni și alte organizații oculte pe linie moartă. Așa își revine țară. Restul este poezie pentru fraieri.

  20. ROMANIA ESTE IN PREZENT O REPUBLICA SEMI-REZIDENTIALA, CEEA CE INSEAMNA CA ESTE IN ACELASI TIMP SI O REPUBLICA SEMI-PARLAMENTARA.

    Cresterea atributiilor presedintelui ar transforma Romania intr-o republica prezidentiala, lucru pentru care eu mi-l doresc, dar cu o conditie: presedintele sa-l dea AUR, nu PSD sau PNL, si in niciun caz progresistii!

  21. Eu imi doresc o republica semimonarhica in care casa regala si biserica sa aibe 30% din decizii, presidentia 30% din decizii, parlamentul 30% din decizii iar guvernul 10% din decizii. E o forma de guvernamant ce atinge perfectiunea. Toate diferendurile ar fi rezolvate doar prin plebiscit.

  22. Ha, ha! La români ‘i diferență mare între ceia ce gândesc, ceia ce spun ș’ ceia ce fac! Cică ș-ar dori o republică di nu-ș’ care da’ o înfăptuit o colonie bananieră…

  23. Chiar daca sondajul ar fi corect (evident ca nu e) tot nu inseamna ca „se face voia romanilor” altfel decat prin impunere de sus. Nu conteaza cine e presedinte sau ce puteri are daca tara e condusa din afara. Condusa spre prapastie, din pacate. Daca are presedintele mai multe puteri e mai usor de ajuns acolo.c

  24. Romania e o Colonie…O Colonie nu e nici prezidentiala nici parlamentara. E guvernatoriala. Guvernatorul se duce la Brucsel, primiste Planul numit PNRR si insarcineaza un guvern cu indeplinirea lui…Adunarea, parlamentul, nu face decat sa adapteze Ordinele si directivele de la Bruxel….Poporul isi inchipuie ca conteaza….si se inghesuie la vot sa puna pe Ion in locul lui Gheorghe si pe Gheorghe in locul lui Ion. Daca nu ar fi incitat la Televizor, identic cum sunt incitate galetii Steaia si Rapid nu s – ar mai duce nimeni la vot…ca nu conteaza ce voteaza.

  25. Semidorim o semirepublică semicondusă de un semipreședinte și un semiparlament care care să seminumească un semiprimministru și care, cu toții, să execute ca și până acum, întocmai și la timp ordinele stăpânului lor plin.
    Numai așa se poate semiasigura o semiconviețuire semitrainică cu toți semiprietenii, inclusiv ăia de ne mușcă din plin de cur, inclusiv pe semiforumul cotidianul, pe noi, sanki, semivalahii.
    Pe semiscurt: așa nu mai semimerge, Mițule! Trebuie semirepublică! O semirepublică semi-mitică!

  26. Indiferent de tipul de republica, conteaza cei alesi!
    Cat timp avem fauna care populeaza azi partidele romanesti, nu conteaza nimic din acest pdv – NU avem ce alege pentru a SCHIMBA Romania!!

    O vorba inteleapta spune: cand un bordel nu merge bine, NU schimbi paturile, schimbi c…..e!!!

  27. REPUBLICA SEKURISTA NEOCOMUNISTA COLONIZATA DGIZDANEASCA MANELISTO/COCALARA DROGATA !ASTA E ROMANIA AZI!MULTUMITILE MARXISTILOR SI CELOR CARE I.AU ADUS PE TANCUR SI DUP1 89 SI.AU INSTALAT PROGENITURILE SI AGENTII ADUSI SA PARAZITEZE!😁

  28. @Matachi (și alții ca el, care nu știu ce presupune democrația și să interpreteze constituția),
    În România suveranitatea (puterea de a decide în orice privință) aparține 100% poporului iar deciziile sunt luate ori ce către acesta, în mod direct (de aia încălcarea sau nesocotirea unui referendum în România reprezintă o crimă – care într-un stat nefuncționale vedem că nu este sancționată în niciun fel) și prin Parlament.
    Președintele României nu are nici măcar o singură atribuție cu privire la guvernare; el reprezintă statul român în politica externă, însă doar ca să susțină politicile stabilite de Guvern – nu are voie să decidă nimic și nu poate angaja statul de unul singur.
    România este deci republică 100% parlamentară.
    Dacă puterea de decizie s-ar muta de la noi, cetățenii (indiferent cine primește puterea respectivă), statul n-ar mai fi democrație ci teocrație (puterea la biserică), monarhie absolută (la coroană), stat autoritar/dictatură/oligarhie (puterea la președinte, parlament sau guvern).
    Constituția României este o eroare fericită și ridică probleme doar pentru că am avut o Curte Constituțională nepricepută și premieri de mucava, ceea ce a permis președintelui să-și aroge prerogative ale guvernului și executivului să-și aroge prerogative ale parlamentului; toate acestea în dauna poporului român.

  29. Cele mai importante realizari umane au fost rodul unei comenzi unice. Cu cat comanda si, normal, raspunderea sunt imprastiate intre mai multi, cu atat fapta e mai anemica, mai devalorizata. Optez pentru o monarhie constitutionala. E stabila, mai putin sensibila la gainarii.

  30. El e comandantul tau suprem i seful tau direct cum nu e?.. Pai eu ce zic dau fiecaruia o bucata de democratie ca in tort🎂 cu exceptia monarhica ca o doza supliment de sustenabilitate a ce am fost si ce onoare o sa primim pe mai departe in stat…

  31. Normal…românachele iobag bătut în cap și care nu a înțeles nici până astăzi în peste 30 de ani de democrație securistoidă, valoarea Parlamentului format din aleși ai poporului și unde poate exista un „check & balance” , tânjește după un magraon, un faraon, după un tătuc, după un șef care să aibă putere mare peste iobagi . Vai de morții lui e adunătura asta vremelnică, strânsura asta de-și spune popor român, o masă de iobagi bătuți în cap. Alegerile astea de anul asta vor demonstra cu vârf și îndesat că am dreptate să folosesc astfel de adjective la adresa adunăturii de iobagi.

  32. Asa scrie in Constitutie. Nu capra la straini care capusheaza prostii.

  33. Prefer o Republica Bananiera,condusa de un CimpanZeu veritabil, macar ala tine cu maimutzele lui. La noi conducatorii au demonstrat ca maimutza se trage din om, din conducatori mai exact

  34. Cit timp presedintele se stabileste in America, intrebarea din sondaj e o expresie a cinismului !

  35. @Partidul Maimutelor Liberale
    -dupa fiecare Lovitura de Stat
    in Africa fratzii Prezidentului
    (noului prezident)
    ajungeau cel mult portari sau porcari..prezidentziali!

  36. La calitatea poporului roman sigur vor avea parte de aceiasi conducatori smecheri ,care isi vor bate joc de tara si de oameni, la fel cum au procedat toti incepind cu 1989. Nu se va schimba nimic in Romania atita timp cit poporul nu incearca sa se schimbe si sa gindeasca . Exemplu cel mai clar despre inteligenta romanilor, se poate vedea din toate opiniile scrise de ei ,la toate articolele din presa romaneasca.Cititi opiniile lor si va veti convinge singuri.

  37. Republica Romania a inceput cu puscariile comuniste si a ajuns cu puscariile in care intra cei care aduna capital romanesc, unde slugile vestului acum si nu ale estului de atunci tin Romania captiva ! Ce naiba a adus bun Republica la noi ??? Sigur nu sariti in sus ca n-am spus ca-i buna progresista Margareta, oricum trenul a plecat din gara, iar noi am ramas pe jos ! Sondaj intr-o tara cu 48% analfabeti functional !

  38. „Tot ce conteaza in acest sondaj este cine l-a platit”

    Un sondaj nu produce efecte, deci, nu conteaza, nici macar cine si-a cheltuit banii !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.