CFR Cluj a câştigat la penalty-uri Cupa României

Dinamo a dominat prima repriză şi categoric prelungirile. Clujenii aşi la fazele fixe. Arbitri au greşit mult în defavoarea CFR-ului. Portarul clujean a fost zero barat la primele 4 penalty-uri, dar a scos senzaţional pe al 5-lea.

Finală fără miză europeană

Finala cu numărul 78 a Cupei României a fost, din start, una unică. Pentru prima oară a lipsit miza europeană, din cauză că ambele echipe erau/sunt banate în cupele europene din cauza stării de insolvenţă. Cei de la Dinamo – care şi în campionat s-au clasat pe un loc „european” – au făcut apel la TAS, dar şansele de a obţine câştig este infime. Pentru Dinamo a fost a 24-a finală de Cupă, pentru CFR, a 5-a. Trofeul a luat calea Ardealului, dar nu după 90 sau 120 de minute, ci după executarea loviturilor de departajare. A fost a 18-a finală care a necesitat prelungiri şi a 6-a care a fost decisă la lovituri de departajare. După 90 de minute scorul a fost 2-2, nu s-a marcat nici în prelungiri, iar la loviturile de departajare, s-a mers cap la cap până la 4-4, când Rotariu nu a înscris, iar Ruiz a marcat pentru 5-4.

Dinamo a avut meciul în mână

Atât Dinamo cît şi CFR au început cu multă precauţie finala, dar chiar din primele minute s-a putut observa că apărarea ardelenilor nu era în apele ei. Bâlbele din apărare au fost la originea celor două goluri înscrise de alb-roşii până în minutul 35. În prima repriză, chiar dacă nu a avut şi alte oportunităţi de gol, Dinamo a fost echipa clar mai bună, a controlat sever jocul la centrul terenului şi nu a permis clujenilor să construiască faze periculoase în atac. CFR reintră în joc la câteva minute de la reluare, reducând din handicap, este mai periculoasă, pentru că dinamoviştii au făcut un pas în spate. Dinamo a jucat în partea a doua, este adevărat şi la adăpostul avantajului de un gol exact ca Atletico Madrid: presing la distanţă mare de poartă – strategia a avut efect, clujenii deşi au avut mai mult mingea, nu au reuşit să construiască mai nimic. Dar spre deosebire de spanioli, cei de la Dinamo s-au limitat doar la presing, nu au încercat să-şi surprindă adversarul pe contraatac. Clujenii au avut o bară la o lovitură liberă şi tot dintr-o lovitură liberă au reuşit să egaleze. A fost ghinionul lui Dinamo, a fost norocul clujenilor? Greu de spus. Cei de la Dinamo nu au luat în calcul şi fazele fixe, unde marcajul a la Atletico, nu mai poate face nimic. Cele două reprize de prelungiri au aparţinut integral celor de la Dinamo, care au asediat careul advers, dar imprecizia celor din faţă, şi bara, s-au opus golului.

Casetă tehnică

Dinamo – CFR 2-2 (2-2, 2-0) – 4-5 după penalty-uri

Bucureşti

Naţional Arena

Spectatori: 37.705

Arbitru: Ovidiu Hațegan (Arad)

arbitri asistenți: Octavian Șovre (Oradea), Sebastian Gheorghe (Suceava)

al patrulea oficial: Radu Ghinguleac (București)

arbitri adiționali: Alexandru Tudor (București), Sebastian Colțescu (Craiova)

Cartonaşe galbene: Hanca, Kortzorg, Nedelcearu – Mureşan, T.Lopes, Nouvier, Petrucci, Jakolis

Au înscris: 1-0 (min.23- Gnohere, pen.), 2-0 (min.35-Bicfakvi), 2-1 (min.47-Ruiz), 2-2 (min.89-C.Lopez).

Dinamo: Cerniauskas – Hanca (min.76-A.Marc), Puljic, Mevlja, S. Filip – Anton (cpt) – Rotariu, Bicfalvi, Palic (min.83-Nedelcearu), Kortzorg (min.75 – Lazăr) – Gnohere.

Pe bancă: Muțiu – Bartalsstovu, Șerban, Olteanu

Antrenor: Mircea Rednic

CFR Cluj: Al. Marc – Tiago Lopes, Larie, Mureșan, Camora (cpt.) – Ruiz, Petrucci, Gomelt (min.46 – C.Lopez), Jakolis, Nouvier (min.80 – Bruno) – Bud (min.59 – Beleck).

Pe bancă: Vâtcă – Nascimento, L. Goian, Coelho.

Antrenor: Antonio Conceicao

Cine a câştigat cele 78 de trofee

  • Steaua Bucureşti – 23 de trofee

  • Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti – 13 trofee

  • Universitatea Craiova – 6 trofee

  • CFR Cluj – 4 trofee

  • Petrolul Ploieşti – 3 trofee

  • Politehnica Timişoara, Ripensia Timişoara, UTA Arad – 2 trofee

  • Progresul Bucureşti, Universitatea Cluj, Gloria Bistriţa, Jiul Petroşani, Progresul ICO Oradea, Arieşul Turda, Astra Giurgiu, CFR Turnu Severin, Chimia Râmnicu Vâlcea, Metalul (CSM) Reşiţa – 1 trofeu.

Notă: Universitatea Craiova, Polithnica Timişoara, UTA Arad şi Gloria Bistriţa nu mai sunt în activitate şi nu au nicio legătură cu echipele care în acest moment au acelaşi nume. Situaţia Petrolului Ploieşti nu este clarificată, în ceea ce priveşte istoricul. Progresul Oradea, Arieşul Turda, CFR Turnu Severin, Chimia Râmnicu Vâlcea şi Metalul Reşiţa sunt de asemenea desfiinţate.

Cavalcada erorilor de arbitraj

  • Adiţionalul Alexandru Tudor i-a tranmis centralului Haţegan că Mureşan l-a faultat în careu pe Gnohere. Haţegan care a văzut faza iniţial nu a fluierat nimic, dar a acordat penalty la sesizarea lui Tudor. Reluările au demonstrat că a fost un penalty acordat forţat.

  • În minutul 44, la un corner al CFR-ului, Petrucci a fost împins în careu, dar nu s-a acordat nimic. Adiţionalul Sebastian Colţescu trebuia să semnalizeze infracţiunea.

  • În minutul 76, când mingea se juca la centru terenului, în faţa careului clujenilor, Gnohere îl loveşte cu pumnul în faţă de Tiago Lopes. Haţegan nu avea cum să vadă infracţiunea, pentru că urmărea mingea. Faza s-a petrecut sub ochii tuşierului Gheorghe şi a adiţionalului Colţescu. Unul dintre cei doi l-a atenţionat pe central, dar acesta în loc să-i acorde cartonaş roşu jucătorului dinamovist, i-a acordat doar cartonaş galben.

  • În minutele 82 în urma unui duel pentru minge, un jucător de la CFR Cluj intră cu umărul intenţionat în Bicfalvi. Arbitrul nu a acordat cartonaşul galben care se impunea.

  • În minutul 100, Steliano Filip de la Dinamo loveşte mingea cu mâna în careu, dar nu se acordă nimic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.