Cineaştii români favoriţi la Palme d’Or

Peste câteva ore, Juriul Festivalului de la Cannes va anunţa palmaresul. Până atunci, presa se întrece în pronosticuri.

Indiferent de publicaţie, peliculele Bacalaureat şi Sieranevada figurează printre favoriţi. „Toni Erdman, comedia fantezistă a germancei Maren Aden, s-a detaşat în cursa pentru Palme d’Or. Paterson, pelicula-poem a lui Jim Jarmusch, şi Sieranevada, drama familială semnată de românul Cristi Puiu o talonează”. Julieta a fost declarată „Un Almodovar la apogeul artei sale”, fiind şi ea în primele cinci filme din pronostic. Li se adaugă Elle al realizatorului olandez Paul Verhoeven.

Dragoş Bucur în filmul Câini. Foto Iulia Weiss

Potrivit RFI, trei lungmetraje se află în fruntea listei: Toni Erdmann, şi cele două filme româneşti, Bacalaureat de Cristian Mungiu şi Sieranevada de Cristi Puiu. “Cei doi cineaşti români au dezvăluit efervescenţa cinematografică din ţara lor. Cu subiecte grave şi universale ei i-au impresionat pe criticii de film”.

Dacă Toni Erdamnn se păstrează în frunte şi în L’Express, el este urmat de Paterson, dar “românul Cristian Mungiu ar putea seduce şi el juriul cu Bacalaureat”.

Adam Drives şi Golshifteh Farahani în Paterson de Jim Jarmusch

Potrivit publicaţiei La Croix, Toni Erdmann, Paterson şi Bacalaureat sunt favoritele Festivalului de la Cannes, Mungiu fiind secondat de Cristi Puiu cu Sieranevada. Criticul de la La Croix adaugă producţiile Julieta, a lui Pedro Almodovar, Aquarius a brazilianului Kleber Mendonça Filho, dar şi Loving, semnată de americanul Jeff Nichols.

Germanca Ade, tânărul Dolan şi Mungiu: favorite la Cannes”, titrează Corriere della Sera, plasând pe locurile următoare Paterson al lui Jim Jarmusch şi Sieranevada, şi concluzionând: “Vântul dinspre Est a suflat deosebit de puternic în festival”.

Julieta de Pedro Almodovar, între filmele favorite la Palme d’Or

În sfârşit, La Stampa se opreşte şi ea asupra peliculelor Toni Erdmann, Paterson, Juieta şi Cristian Mungiu.

Aşteptând palmaresul final, premiile au început să curgă pe Croisette.

Toni Erdmann a obţinut Premiul FIPRESCI. Câini (Dogs) al cineastului român Bogdan Mirică a obţinut aceeaşi distincţie în secţiunea Un certain regard, ca şi Tout comme Grave (Raw), al realizatoarei Julia Ducournau, la secţiunea Semaine de la critique.

Marele Premiu la secţiunea Un certain regard a fost conferit producţiei The Happiest Day in the Lifeof Olli Mäki, regizat de finlandezul Juho Kuosmanen, Premiul Juriului îndreptându-se către Harmonium al japonezului Kôji Fukada, iar cel pentru regie fiind conferit americanului Matt Ross, pentru Captain Fantastic.

Câini” – Premiul criticii internaţionale la Festivalul de la Cannes

Elle regizat de Paul Verhoeven

Câini/ Dogs, primul lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, a obţinut Premiul criticii – FIPRESCI pentru secţiunea Un Certain Regard, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Premiul este oferit de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film şi vine după o săptămână de cronici laudative din partea presei internaţionale.

Criticul Peter Debruge de la Variety notează: „Aflat la intersecţia dintre Blood Simple al fraţilor Coen şi Once Upon a Time in Anatolia, care a făcut senzaţie la Cannes, debutul lui Mirică aparţine unei tradiţii de thrillere cinice, aproape nihilistice, în care un motiv relativ mărunt poate lăsa o duzină de morţi în bălţi de sânge”. Acesta compară scena de început a filmului cu cea din Blue Velvet, al lui David Lynch, devenită celebră. „Regizorul-scenarist Bogdan Mirică vine cu un debut foarte sigur, jonglând cu o mulţime de indicii sinistre şi complicităţi mocnite”, scrie şi publicaţia Screen Daily, lăudând prestaţia actorilor, imaginea şi coloana sonoră.

După Cannes, thriller-ul românesc va avea premiera naţională la Cluj-Napoca, în prezenţa echipei, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde concurează la Trofeul Transilvania. Roluri principale au Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu. În roluri secundare apar actorii Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval şi Constantin Cojocaru. Câini va ajunge în cinematografele din România în luna septembrie, distribuit de Transilvania Film.

Secvenţă din pelicula Câini. Foto Iulia Weiss

Acţiunea este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Filmările au avut loc în vara anului 2015, în locaţii din Brăila, Galaţi, Teleorman şi Giurgiu. Bogdan Mirică semnează regia şi scenariul, director de imagine este Andrei Butică, iar scenografia îi aparţine Augustinei Stanciu. Scenarist şi co-regizor al serialului crime-thriller produs de HBO România – Umbre (2014), multi-premiat pentru scurtmetrajul Bora Bora (2011), Bogdan Mirică a studiat scenaristică la Universitatea Westminster şi a semnat scenariul unor filme şi seriale marca MediaPRO. În 2013, a fost selecţionat la Berlinale Talent Campus, la Festivalul de la Berlin. A publicat o carte numită Bestseller (2005), în colecţia Râsul lumii de la Humanitas, a lucrat ca director de creaţie la Graffiti BBDO. Cu proiectul Câini, a fost selecţionat în numeroase ateliere de dezvoltare, precum Angers Workshops, Torino Film Lab sau Les Arcs (Franţa) şi a câştigat Premiul ARTE la CineLink (Sarajevo).

Câini este produs de 42 Km Film (Marcela Ursu) şi EZ Films (Elie Meirovitz), şi co-produs de Argo Film (Stephan Komandarev). Co-producţia Franţa-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franţa, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages şi Fundaţia GAN, cu participarea HBO România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.