Dîncu, la lecția despre notele SRI

Vasile Dîncu a declarat, duminică, într-o emisiune la Digi 24, că primește în fiecare zi de la SRI „cel puțin două-trei informări” cu privire la disfuncționalitățile și corupția din administrație, susținând că problema notelor de la SRI e că au întotdeauna mai mulți beneficiari. Dîncu a explicat ce se întâmplă cu notele pe care le primește de la serviciu. Discuția a avut loc în contextul mai larg al scandalului Hexi Pharma și al acuzațiilor că SRI a informat instituțiile statului, dar acestea nu au acționat.

„Problema notelor de la SRI e că aceste note au întotdeauna mai mulți beneficiari. Noi primim în fiecare zi cel puțin două-trei informări legate de administrație, de ce se întâmplă disfuncțional în sistem, de corupția din sistem. De fiecare dată, însă, aceste note au mențiuni la cine a mai fost trimisă nota respectivă, pentru că nu e un singur beneficiar al notei, sunt mai mulți beneficiari”, a spus acesta.

Întrebat dacă nu există o reglementare care să spună ce ar trebui să se întâmple în cazul unei asemenea note SRI și cine ar trebui să acționeze, Dîncu a precizat că nu, dar ar trebui să existe, pentru a nu se ajunge la o nouă situație de genul interceptărilor pe care SRI nu are dreptul să le facă.

„Cred că ar trebui să ne gândim în ce măsură informările ar trebui transformate într-un proiect executiv. Cred că trebuie discutat la nivelul CSAT și la nivelul societății civile”, a afirmat acesta.

Vasile Dîncu a explicat concret ce se întâmplă cu notele SRI care ajung pe biroul său: „Ele vin printr-un curier special. Toate notele respective eu le apostilez cu faptul că le-am văzut. E un gest de onestitate. Pentru că le-am citit, îmi pun semnătura că le-am citit. Sunt retrase apoi la biroul de documente secrete sau se întorc.., asta nu știu, nu e problema mea. Fiecare din aceste note, care cuprinde semnale despre disfunctionalități, eu notez lucrurile și discut cu departamentul care se ocupă de zona respectivă și cer să mi se facă o analiză pe acest punct”, a spus acesta.

Întrebat dacă a primit note și despre sistemul de sănătate și dezinfectanți, Dîncu a spus că nu. „Probabil note despre faptul că anumite lucrări care se execută și în domeniul sănătății sunt în întârziere sau proiecte de fonduri europene care întârzie și cauzele lor, probabil că am primit. Dar nu-mi aduc aminte să fi primit note pe zona sănătății, pentru că nu este zona mea de competență. De regulă se trimit pe competențe”, a completat numărul doi din Guvern.

VIDEO

În aceeași emisiune, Dîncu a fost întrebat dacă i-ar plăcea, după alegerile parlamentare din toamnă, să facă parte din noul guvern.

„Nu face parte acest lucru din proiectul meu. Când am venit în guvern am lăsat foarte multe lucruri care țin de valorificarea unei perioade de vreo cinci ani de libertate, perioadă în afara politicului, (…) am patru cărți, le-am lăsat în fază aproape finală, vreau să mă întorc la lucrurile mele și nu îmi doresc să fac parte din noul guvern”, a declarat Dîncu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.