Conferinţele Teatrului Naţional debutează cu „Mirajul luminii”, relevat de Prof. Dr. Monica Pop

Duminică 4 octombrie, la ora 11.00, la Sala Atelier, în cadrul programului Conferinţele Teatrului Naţional, Prof. Dr. Monica Pop prezintă conferinţa cu tema Mirajul luminii.

Sunt un fan înfocat al luminii! O să spuneţi că e normal, că toată lumea e aşa! Vă contrazic! Nu! Unii, poate că nu atât de mulţi, dar destui, sunt adepţi ai întunericului, ai tenebrelor! Dar mulţi alţii, din nefericire cei mai mulţi, nu se gândesc la asta, nu ştiu sau nu doresc să ştie că pot rămâne fără acest adevărat miracol al omenirii, fără acest dar nepreţuit, lumina ochilor!

Pe unii întunericul îi inspiră, pe alţii îi bucură soarele, regele vieţii, după părerea mea! Dar, oricine şi oricum ar fi, noi toţi avem nevoie stringentă de EA, de lumina ochilor! M-am gândit adesea cum ar fi fără! Doamne, NU! Nu se poate! E, fără putinţă de tăgadă, o mare, foarte mare, foarte grea povară! Ar fi bine să nu ştie nimeni, niciodată! Din păcate, însă…

Aşadar, să facem tot ceea ce ne stă în putinţă s-o păstrăm! Acum, în cunoştinţă de cauză!”, afirmă Monica POP.

Dr. Monica Pop este absolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Facultatea de Medicină Generală, promoţia 1979; Medic secundar (rezident) la Spitalul Clinic de Oftalmologie Bucureşti (1983-1985); Medic specialist oftalmolog din 1985; Medic primar oftalmolog din 1992; Doctor în Ştiinţe Medicale din 1999, lucrarea cu titlul Varietatea şi terapia urgenţelor oftalmologice chirurgicale într-un spital de profil, distinsă cu calificativul „Summa cum laudae”; Masterat în „Managementul Sistemului de Sănătate”, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea Bucureşti, 2006.

Grade didactice: Asistent universitar prin concurs la catedra de oftalmologie a UMF Bucureşti, condusă de Acad. Prof. Dr. Mircea Olteanu, cu postul în Spitalul Clinic de Oftalmologie din 1983; Şef de lucrări la UMF Bucureşti din 1997; Conferenţiar universitar din 2004; Profesor universitar din anul 2008.

Numeroase cursuri de specializare profesională în ţară şi în străinătate.

Funcţii: Medic, director al Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti din 1993; Prorector cu probleme sociale al UMF Carol Davila Bucureşti (2004-2012); Membru al Consiliului Colegiului Medicilor Bucureşti, al Comisiei de Jurisdicţie şi Litigii a Colegiului Medicilor Bucureşti; Preşedinte al Comisiei Consultative de Oftalmologie a Ministerului Sănătaţii Publice. Face parte din Comisia de Transplant a Ministerului Sănătaţii Publice şi din Comisia de Avizare şi Recepţie a Lucrărilor de Cercetare din cadrul UMF Carol Davila Bucureşti; Membră a Societăţii de Oftalmologie, ca şi din colectivul de redacţie al Revistei „Oftalmologia”.

Activitate profesională în domeniul medical:

Peste 3.000 de intervenţii chirurgicale oftamologice: Patologie oftalmo-chirurgicală de urgenţă (plăgi corneo-sclerale, extracţii de corpi străini intraoculari, plăgi palpebrale, reinserţie de glob ocular după avulsii traumatice sau automutilari, iridopexii după iridodialize traumatice, cataracte traumatice etc.); Cataracte cu implant de pseudofak; Operaţii antiglaucomatoase; Strabisme; Intervenţii în sfera lacrimală.

Activitate profesională în domeniul managerial:

Iniţiatoare a ideii de medici anestezişti cu specializare în oftalmologie (primii astfel de medici ATI au apărut în Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice); Organizarea primului departament de chirurgie vitreo-retiniană din ţară (2 săli de operaţie şi 3 medici specialişti în chirurgia polului posterior; Înfiinţarea unor micro-compartimente de specialitate; Reorganizarea completă a Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti; Consolidare; Refuncţionalizare; Organizarea Ambulatoriului de Specialitate; Înfiinţarea unor noi săli de operaţie; Dotarea tuturor sălilor de operaţie cu aparatură modernă pentru chirurgie, anestezie şi sterilizare; Acreditarea Spitalului pentru activităţi de transplant de cornee.

Lucrări:

Autoare al unui Compendiu de urgenţe oftalmologice;

Autoare de cursuri şi lucrări practice pentru studenţi;

Autoare şi coautoare a numeroase lucrări ştiinţifice de specialitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.