Costoiu: România va deține o parte din Stația Spațială Internațională

România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenției Spațiale Europene (ESA) de importanță strategică – Stația Spațială Internațională (ISS) și dezvoltarea rachetei Ariane 6 – a anunțat miercuri ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, prin intermediul unui comunicat remis presei, transmite AGERPRES.

Potrivit sursei citate, decizia a fost luată în cadrul Consiliului Ministerial al Agenției Spațiale Europene (ESA), desfășurat marți în Luxemburg.

„Prin implicarea țării noastre, oferim industriei spațiale din România oportunitatea de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni, precum și o rampă de dezvoltare pentru viitor. Acceptarea României în acest program, alături de doar alte 11 State Membre, demonstrează că țara noastră are deja capacitați industriale competitive”, a afirmat Mihnea Costoiu, prezent la eveniment, conform comunicatului de presă.

În cadrul consiliului, reprezentanții celor 20 de State Membre ESA, printre care și România, au stabilit planurile de acțiune privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C și Ariane 6.

Altă decizie importantă în ceea ce privește România este implicarea, alături de statele europene, în finanțarea Stației Spațiale Internaționale. Prin intrarea în programul ESA dedicat Stației Spațiale, România devine co-proprietar al Stației, alături de celelalte state europene, precum și de partenerii internaționali (SUA, Canada, Rusia și Japonia).

„Implicarea României în aceste programe este o dovadă a faptului că potențialul românesc în cercetare și inovare începe să producă rezultate concrete și că investițiile în acest domeniu sunt legitime și justificate. Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 țară europeană și a 16-a din lume care deține un procent din Stația Spațială Internațională, ceea ce este deopotrivă un motiv de mândrie, dar și de încredere în viitorul industriei spațiale românești”, a mai declarat ministrul.

Din delegația României, prezentă la Consiliul Ministerial ESA, au făcut parte Secretarul de Stat în Ministerul Educației Naționale, Tudor Prisecaru, și Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Țările membre ale Agenției Spațiale Europene (ESA), reunite la nivel de miniștri în Luxemburg, au ajuns marți la ‘un acord istoric’ vizând construirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma să intre în funcțiune începând din anul 2020, transmite EFE, pe baza anunțului făcut de ESA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.