Cum arată planul de trilioane de dolari pentru salvarea Arabiei Saudite

Cel de-al doilea fiu al regelui saudit Salaman, Mohammad Bin Salman, a prezentat luni planul post-petrol, numit “Viziune pentru Regatul Arabiei Saudite”, care urmărește să reducă până în 2030 dependența țării de exporturile de petrol și prevede introducerea unor programe economice, sociale și de altă natură.

După opt decenii în care mai-marii regatului s-au obișnuit să facă cheltuieli imense, subvenții, taxe mici etc., Arabia Saudită a început să consume din rezerva națională și dacă nu se va opri “va fi total falită”.

Această previziune vine din partea viceprințului moștenitor, Mohammad, cel care a luat asupra sa sarcina de a reclădi țara. Măsurile sale nu vor fi deloc populare pentru că acestea vor însemna repatrierea bunurilor investite în străinătate, suspendarea șantierelor de infrastructură, înghețarea salariilo și promovărilor, tăierea subvențiilor la apă, electricitate și benzină, introducerea de TVA și taxelor pentru diverse produse precum sucuri carbogazoase sau produse care conțin zahăr.

Câteva dintre aceste măsuri au început să fie aplicate iar primele rezultate se văd: economii lunare de 10 miliarde de dolari. Scăderea prețurilor la petrol începând din 2014 a lovit crunt bugetul regatului. Activele externe nete din Arabia Saudită au scăzut cu 115 miliarde de dolari anul trecut, în condițiile în care 70% din veniturile guvernului saudit au venit din petrol.

Astfel, că pentru prima oară după ani buni, autoritățile au început bage mâna în rezervele naționale însă această practică este total neproductivă. Mohammad a declarat pentru Bloomberg că statul scoate lunar 30 de miliarde de dolari din rerzervele naționale estimate la 700 miliarde de dolari.

Practic, în doi ani, regatul va ajunge la fundul sacului. Pe fondul acestei stări de fapt, fiul regelui a primit mână liberă să acționeze. Primele măsuri ale planului său de reforme vizează listarea pe bursă a 5% din acțiunile companiei petroliere de stat Aramco (prescurtare de la Arabian American Oil Company) via o ofertă publică iniţială şi de asemenea va înfiinţa un fond suveran de investiţii cu active de 2.000 de miliarde de dolari, cel mai important fond de acest fel din lume.

„Intenţionăm să vindem mai puţin de 5% din Aramco”, a declarat Mohammed bin Salman precizând că se aşteaptă ca Aramco să fie evaluată la peste 2.000 de miliarde de dolari, în ceea ce ar putea să fie cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) demarată vreodată în lume. Prinţul moştenitor a adăugat că Aramco va fi transformată într-o companie de tip holding cu un Consiliu de Administraţie ales, ceea ce va permite ulterior ca unele din subsidiarele companiei să fie listate şi ele la bursă.

Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Având în vedere dimensiunea Aramco, analiştii sunt de părere că vânzarea de acţiuni se va concentra pe diviziile de rafinare şi petrochimie, dar este posibil să includă şi o parte din activele de explorare şi producţie.

Anunțul privind scoaterea la vânzare a 5% din Aramco vine pe fondul unui moment total defavorabil pe piața petrolului. La începutul anului, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile petrolului sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de oferta de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

Arabia Saudită este pregătită pentru declinul preţului la ţiţei şi va crea cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, pentru cele mai valoroase active ale Regatului, evaluate la peste 2.000 miliarde de dolari. „Intenţionăm de asemenea să înfiinţăm un fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari, ale cărui active vor proveni din vânzarea unei mici părţi din acţiunile Aramco”, a mai spus prinţul Mohammed bin Salman, adăugând că va fi vorba de „cel mai mare fond de investiţii din lume”.

Fondul va juca apoi un rol major în economie, investind în ţară şi peste hotare, fiind suficient de mare pentru a cumpăra cele mai mari companii tranzacţionate la bursă – Apple, Alphabet (compania mamă a Google), Microsoft şi Berkshire Hathaway. „În aproximativ 20 de ani nu vom mai fi un stat care să depindă în principal de petrol”, a promis Mohammad. Arabia Saudită ar putea recurge și la vânzarea unor active precum terenuri de la Mecca sau privatizarea anumitor sectoare de sevicii, cum ar fi sănătatea, telecomunicaţiile şi educaţia. Ca să atragă câți mai mulți investitori, reformatorul Mohammad s-a arătat tentat să corecteze câteva dintre aspectele cele mai caricaturale ale vieţii saudite, precum intedicția femeilor de a șofa.

În opinia observatorilor, dacă prinţul Mohammad va pune în aplicare unele dintre măsurile sale, el riscă să piardă susţinerea conservatorilor, care l-ar putea acuză de „ruperea contractului social”, un pact tacit, care garantează locuitorilor ţării să se bucure de dividende petroliere în schimbul ataşamentului lor la familia regală. Guvernul saudit intenționează de asemenea să crească datoria pentru a ajuta cheltuielile de finanțarea și pentru a testa piața.

Din aplicarea TVA-ului, la buget ar veni 10 miliarde de dolari pe ani, până în 2020, în timp ce “restructurarea subvențiilor” va genera venituri de 30 de miliarde de dolari pe an. Programul Cartea Verde, planul care permite angajatorilor să angajeze mai mulți lucrători străini peste cotele lor oficiale în schimbul unei taxe, ar putea aduce la buget 10 miliarde de dolari pe an, conform prințului moștenitor. Conducătorii din trecut au evitat măsurile radicale pentru diversificara surselor de venit de teama declanșării unor reacții negative. Societatea saudită este una dintre cele mai conservatoire din lume, iar cheltuielile guvernamentale, subvențiile immense au uns ani de-a rândul econimia țării. În prezent, șomajul în rândul tinerilor este printre cel mai ridicat din lume și creșterea economică este setată să încetinească cu 1,5% în 2016, conform unul sondaj realizat de Bloomberg în rândul mai multor economiști. În prezent, nu există taxe pe venit în Arabia Saudită.

Guvernul a început mărească prețurile la combustibil și utilități la finele anului trecut, astfel încât prețul unui litru de benzină a ajuns la echivalentul a 26 de cenți. Foarte puțin pentru majoritatea țărilor lumii dar mare pentru saudiți, învățați cu prețuri mici. Prințul Mohammed și-a consolidat foarte mult poziția în regat. Ca ministru al apărării, el coduce efortul miliar. El supraveghează, de asemenea, mai multe ministere, inclusiv ce de finanțe, de petrol și economia prin intermediul Consiliului pentru afaceri economice și de dezvoltare.

Consiliul, stabilit după ce tatăl său a devenit rege, controlează Fondul de Investiții Publice. Prințul a spus că măsurile loate de Consiliu anul trecut a reușit diminuarea deficitului bugetar, care ar fi ajuns la de la 250 de miliarde de dolari la mai puțin de 100 miliarde de dolari. Guvernul a plătit circa 70% din totalul arieratelor și se așteaptă ca 95-98% din totalul arieratelor să fie plătite în următoarele două săptămâni, a declarat ministrul de stat Mohammad bin Abdulmalik Al-Sheikh, în timpul unei cine cu prințul Mohammed și oficiali de top din Arabia.

„Pe parcursul anilor de boom, nu au existat controale fiscale solide, astfel încât birocrația cheltuia fără limită, iar guvernul plătea întotdeauna. Acum, ne-am pus controalele fiscale în punct”, a mai spus acesta/. Obiectivele guvernului sunt acelea de a impune o limită de cheltuieli de 840 miliarde de riali în buget , indiferent de prețurile la petrol, conform ministrului de stat. Regatul a finanțat deficitul bugetar prin vânzarea datoriei locale și diminuarea rezervelor externe, care ocupă locul trei în lume, după China și Japonia. Astfel, activele externe nete ale băncii centrale au scăzut cu mai mult de 500 miliarde de riali de la începutul anului 2015, ajungând la 2,19 trilioane de riali în luna februarie.

„Pe termen scurt, vom împrumuta, dar, până în 2020, planul nostru este să avem echilibrat”, a declarat Al-Sheikh. Nivelurile datoriei se poate ridica între 30 la sută și 35 la sută din produsul intern brut, a spus el, de la mai puțin de 2 la sută în 2014. Guvernul saudit poartă negocieri cu mai multe bănci pentru un credit sindicalizat de 10 miliarde de dolari, conform unor surse anonime citate de Bloomberg, dar Al-Sheikh a refuzat să confirme sau să infirme această informație.

„Acum nu avem nevoie de bani, dar vrem să ne pregătim pentru viitor, pentru a ne asigura că atunci când vom merge pe piețe pentru că vom avea cu adevărat nevoie de bani, piețele, investitorii, instituțiile financiare să ne cunoască deja „, a spus el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4583 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.