Cum vede Klaus Iohannis problema vizelor pentru Canada

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că o înțelegere rezonabilă cu Canada privind eliminarea vizelor înseamnă pentru România liberalizarea acestora începând din 2017, nu în 2018.

„Sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în privinţa liberalizării vizelor pentru români şi, dacă se ajunge la o înţelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord (acordul UE – Canada – nr.). Înseamnă o înţelegere pentru liberalizarea vizelor într-un termen rezonabil şi fără condiţii inacceptabile pentru noi. Aceste condiţii fiind încă în negociere diplomatică, nu doresc să intru în detalii. Pentru noi e important să fie 2017, şi nu 18, 19 sau altceva, plus că pentru noi e important să avem o liberalizare completă într-un termen rezonabil„, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, răspunzând unor întrebări ale jurnaliștilor pe această temă.

Ministerul de Externe a informat anterior că România nu este de acord în acest moment cu semnarea de către UE a acordului cu Canada.

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a participat marți la Luxemburg, la Consiliul Afaceri Generale (CAG), unde, „în contextul dezbaterilor cu privire la politica comercială a Uniunii, România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE – Canada”, a anunțat MAE într-un comunicat.

Semnarea acordului cu Canada este prevăzută pentru data 27 octombrie, în cadrul unui summit UE-Canada la Bruxelles.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8518 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.