Dacă e luni, e Teatru TV

Pe 8 martie s-au împlinit 78 de ani de la naşterea actriţei Gina Patrichi. Mari actori ai scenei româneşti sunt protagoniştii spectacolului „Livada de vişini” de A.P. Cehov, pe care Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a înscris-o în programul său de luni, 10 martie, de la ora 20.05, la TVR 2 şi online pe TVRplus.ro.

„Livada de vişini”, care a avut premiera în data de 17 ianuarie 1904 la Teatrul de Artă din Moscova, este ultima piesă a dramaturgului rus Anton Pavlovici Cehov, fiind finalizată în 1903.

Adaptarea tv a piesei, tradusă de Moni Ghelerter şi R. Teculescu şi realizată de Cornel Todea şi Florin Gabrea în 1975, este difuzată astăzi, la TVR 2, în amintirea actriţei Gina Patrichi (n. 8 martie 1936 – d. 18 martie 1994).

Muzica îi aparţine regretatului Johnny Răducanu, decorul a fost conceput de Florin Gabrea şi Virgil Luscov, iar costumele sunt opera Doinei Levintza.

Gina Patrichi şi Fory Etterle în Livada de vişini

Alături de Gina Patrichi, care interpretează rolul proprietarei livezii, Liubov Andreevna Ranevskaia, telespectatorii îi vor putea urmări în acest spectacol al “Arhivei de Aur TVR” pe actorii Fory Etterle, George Constantin, Tamara Creţulescu, Cristina Nuţu, Virgil Ogăşanu, Vasile Niţulescu, Gilda Marinescu, Ştefan Radof, Rodica Popescu Bitănescu, Luchian Botez, Dan Nuţu, Ioana Ciomârtan, George Sârbu, Mircea Stroe, Gh. Pufulete şi Johnny Răducanu.

Crimeea, la Yalta. O casă albă de vacanţă, într-o gradină plină de plante, flori şi animale. Casa de vacanţă pe care Cehov a construit-o spre finalul vieţii şi care a devenit “Casa Memorială Cehov”. „A fost, probabil, clădirea cea mai originală din Yalta. Totul era alb, curat, simplu”, spunea scriitorul Aleksandr Kuprin.

Gina Patrichi în Livada de vişini

Cehov s-a mutat aici în anul 1898, după ce a fost diagnosticat cu tuberculoză. Un loc în care oamenii vremii veneau pentru a-şi căuta liniştea şi vindecarea. Este locul în care dramaturgul a scris „Livada de vişini”. Este “locul în care omul Cehov a plantat mure, cireşi, piersici, salcâmi şi mesteceni, în timp ce dramaturgul Cehov a descris topoarele care omoară livada din piesă. Locul în care a povestit sfârşitul unei lumi, fără să ştie că, acolo, la Yalta, în 1945, Stalin, Churchill şi Roosevelt vor împărţi lumea”, scrie Andra Gavril.

Apropiaţii casei erau Alexander Kuprin, Maxim Gorki, Stanislavski, Rahmaninov, Şaliapin…

Premiera spectacolului a avut loc cu foarte puţină vreme înainte de moartea lui Cehov, în 17 ianuarie 1904. Regia era semnată de un „apropiat” al celor care studiază teatrul – Constantin Stanislavski.

Casa în care a fost scrisă piesa Livada de vişini

„Livada de vişini” a văzut multe montări de-a lungul vremii. Regizori faimoşi sau studenţi, actori uriaşi sau debutanţi emoţionaţi, şi două constante: este o comedie, o farsă, aşa cum şi-a imaginat Cehov, sau este o dramă, aşa cum a montat din capul locului Stanislavski?

A doua provocare eternă: cum imaginăm livada? Cum arată ea? Cât de mari sunt copacii, cât de bătrâni, cât de mulţi, cât de drepţi, ce culoare au florile, ce culoare ar putea avea fructele? Un etern izvor de imaginaţie pentru fiecare dintre regizori.

Gina Patrichi s-a născut în 8 martie 1936, la Bucureşti. Tot în martie, 18, acum 20 de ani, a încetat din viaţă. În 31 ianuarie 1994, Gina Patrichi a primit din partea UNITER “Premiul de Excelenţă”. Surpriza nu a fost premiul în sine, ci prezenţa la Gală a regizorului Richard Eyre, Sir Richard Charles Hastings Eyre, directorul “Teatrului Naţional” din Londra.

Casa Memorială Cehov

Copleşită de emoţii şi de boala care avea să o înfrângă peste puţine zile, Gina Patrichi spunea: „Mă pregătisem să ne amintim împreună de un poem de Shakespeare, dar nu mai pot şi am să vă spun doar ceva din monologul lui Prospero – «Noi suntem din plămada din care sunt făcute visele, iar scurta noastră viaţă o întregeşte un somn»”.

Dacă sunteţi parte a generaţiei care a avut şansa de a o vedea pe Gina Patrichi pe scenă, cuvintele sunt de prisos. Dacă nu, priviţi cu atenţie ochii halucinanţi, ascultaţi glasul inconfundabil, lăsaţi-vă seduşi de forţa incredibilă prin care stăpânea spaţiul.

Montaj Emilia Andreescu. Redactor Anda Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.