Date oficiale BNS: Cel mai mult vin moldovenesc ajunge în Belarus și Rusia

Cel mai mare consumator de producție alcoolică moldovenească a fost, anul trecut, Belarus, unde R. Moldova a exportat în valoare de 52,96 mil USD, sau cu 15% mai mult decât în 2012.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, Rusia ocupă locul 2, procurând producție alcoolică moldovenească de 45,33 mil USD, până la impunerea embargoului din septembrie, sau cu 25,7% mai puțin decât cu un an mai devreme.

Exportul producției alcoolice în Ucraina a crescut, anul trecut, cu 39,6% – până la 40,9 mil USD.

Sursa anunță că livrările pe pieţele externe au crescut în pofida embargoului instituit de Federaţia Rusă, din 10 septembrie, la importul de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă.

În 2013, Moldova a majorat exportul de producție alcoolică cu 7,6% – până la 226,75 mil USD.

Parlamentul European a votat, in decembrie, liberalizarea comertului cu vin pentru Republica Moldova, care altfel ar fi intrat in vigoare oricum din 2014. Decizia a venit la doua luni dupa ce Rusia a interzis importul de vin moldovenesc, invocand ”probleme legate de securitatea alimentara”, si la doar cateva saptamani dupa ce Republica Moldova a parafat Acordul de Asociere la UE, care asteapta acum sa fie semnat.

Parlamentul European a fost generos, ”in special pentru ca votul a venit de la tari mari producatoare de vin”, precum Franta sau Italia, a spus Dirk Schuebel, fostul ambasador al UE in Republica Moldova.

Cu toate acestea, impactul masurii se poate dovedi unul mai mult simbolic decat o adevarata schimbare in plan economic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.