De când se pune în medicină diagnosticul la telefon?

Se reformează reforma sănătăţii?

Mă rog, poate fi spus şi aşa, dar acum e vorba şi de unităţile sanitare, de fondul, de zestrea pe care-o avem, pentru că spitalele vor fi ameninţate, fiind scoase practic din rolul lor important în asigurarea sănătăţii. Li se va restrânge, cu mici excepţii, şi adresabilitatea şi, personalul şi dotarea tehnică. Ceea ce a început guvernul Boc, prin închiderea a 50-60 de spitale, guvernul actual continuă prin ministrul Nicolăescu, aducând la faliment spitalele. Toate, dar absolut toate!

Devin lipsite de utilitate şi adresabilitate. Însă această lipsă de adresabilitate nu este obiectivă, este subiectivă, prin lege, prin ordonanţa guvernului. L-am auzit pe ministrul sănătăţii spunând că inclusiv în urgenţă omul nu se mai adresează serviciilor aferente acelor unităţi de primiri urgenţe UPU, ci numai medicului de familie care va trebui să rezolve o mare parte din urgenţe şi numai el va decide ce se duce la spital. Nu ştiu dacă realizaţi ce se poate întâmpla!…

Dacă un accidentat grav nu-l găseşte rapid, pe telefon, pe medicul de familie?

Domnul ministru spunea că dispeceratul dirijează apelul spre medicul de familie care va răspunde la telefon în orice moment. Vor face probabil prin rotaţie, cu mai mulţi medici, astfel încât să asigure permanenţa.

Aţi sesizat şi alte aspecte ale acestei politici pe care-o denumeaţi „de genocid”?…

În primul rând, pachetul de servicii medicale e redus la un pachet de bază. Sigur, mai sunt în lume şi alte ţări care au stabilit asemenea pachete de bază, din motive economice în primul rând. Însă la noi problema e că mare parte din populaţie, toţi cei care s-au asigurat, foştii şi actuali salariaţi sau pensionari, şi vorbim de milioane de oameni!, au plătit asigurări sociale vreme de 30 sau de 50 de ani, pentru a avea la nevoie asistenţă medicală completă. Şi-aşa a fost până astăzi, mai precis până în februarie anul viitor. Deci, introducerea pachetului de bază înseamnă nerespectarea acestui contract pe care statul îl are cu asiguraţii care au fost obligaţi să se asigure. Statul schimbă acum ilegal şi neconstituţional regula jocului, nu te mai acceptă în spital la „prima chemare”, ci numai după ce ai trecut pe la medicul de familie… Eu nu văd ce face medicul de familie, spre exemplu, în caz de infarct miocardic! Ce să mai caut la medicul de familie când am infarct? Că dispecerul va decide la telefon (!?) dacă-i aşa sau nu-i aşa. De când se pune în medicină diagnosticul la telefon ?

Dar să revenim; pachetul de bază oferă doar câteva servicii medicale. El ar trebui făcut pentru fiecare boală în parte, nu ştiu dacă realizaţi; pentru pneumonie, pentru ulcer, pentru probleme din sfera patologiei ginecologice, din sfera tuberculozei… Or acestea nu sunt cunoscute până la ora actuală. Se lucrează la aceste pachete, dar nu sunt finalizate.

În al doilea rând, pachetul de bază este pentru investigaţii şi tratament. Dacă mai sunt necesare şi alte investigaţii care nu sunt cuprinse în pachet, la nivel de RMN să zicem, atunci ele trebuie plătite. Apoi, dacă în tratament trebuie o înlocuire de valvă mitrală… O valvă costă între 1.000 şi 2.000 de euro. Şi-atunci vine coplata, deci trebuie să şi-o cumpere pacientul. Deci nu vor mai ajunge la această medicină de vârf, prin pachetul de bază, cei care s-au asigurat 50 de ani şi sunt pensionari acum. Iată de ce se vorbeşte de genocid! Nu sunt bani pentru coplată!

În acest caz, se va muri acasă sau pe stradă, căci alte variante nu prea există…

Oriunde! Chiar dacă se ajunge şi la spital, nu sunt bani pentru coplată. Mai vorbea ministrul de asigurările private… Păi este o păcăleală! Asigurările private nu intră în funcţiune de mâine dacă plătesc azi prima rată. Ştiţi când intră în vigoare? După 20 de ani! Eu nu înţeleg de ce au acceptat această regulă a asigurărilor private, pentru că cele de stat încep să funcţioneze într-un an. Nu este ca la CASCO. Sunt primite la sigurări de sănătate private doar persoane până la o anumită vârstă, de obicei până la 55 de ani.

Cum de s-a ajuns la asemenea aberaţii?

Cum? În comisiile, sau alături de ele, care elaborează legi la Ministerul Sănătăţii, există persoane implicate în aceste asigurări privatesau în achiziţii de materiale, vaccinuri, medicamente sau tehnică medicală. Acesta este răspunsul.

La televizor, curge practic „lapte şi miere” în privinţa acestei legi…

La televizor lucrurile sunt absolut răstălmăcite. Eu sunt absolut indignat de modul în care sunt ele prezentate chiar de către domnul ministru. Ce să mai spun? Apar şi situaţii care sunt ascunse în apariţiile televizate. Avem o listă cu 300 de diagnostice care treptat-treptat vor fi eliminate de la „admiterea” în spital. Pneumoniile de pildă; prima cauză de deces în lume o reprezintă infecţiile respiratorii acute. Aproape două milioane de copii sub 5 ani mor anual din această cauză, iar la vârstnici, după bolile cardiovasculare şi cancere, reprezintă a treia cauză a decesului. Şi-atunci cum pui în lege că pneumonia virală nu se internează în spital, când la această oră există o marjă de eroare la diagnosticare în cele mai performante laboratoare din lume ?

Ce-ar fi de făcut?

Sunt două situaţii; ori acest pachet de bază se amână până când situaţia economică a ţării va permite populaţiei să-şi achite coplata, ori să se introducă treptat, pe categorii de vârstă. Adică populaţia activă să înceapă să-şi plătească asigurările private, astfel încât, la o anumită vârsta la care ai nevoie de asistenţă medicală să fii sigur c-o vei avea. Cred că la această oră doar 10-15% din populaţie îşi poate permite coplata.

Noi aveam o medicină aşezată, care a fost zdruncinată din temelii în ultimii ani, un rol important având şi acest domn ministru, care în prima lui legislatură a schimbat toată conducerea spitalelor, în 450 de spitale, într-o singură noapte. A doua zi, oamenii au aflat că nu mai sunt directori, venind clientela politică. O spun cu toată răspunderea. A transformat manageriatul spitalelor într-o conducere politico-administrativă. Şi mai e ceva; cum va fi plătit un medic? Cum va fi evaluat? Ţineţi-vă bine! Nu în urma unor examene serioase, ci în urma unui interviu cu… managerul!!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.