×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 07:19
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
"Deșteaptă-te Române!"
De ce afirmă americanii că "Moldova nu este România"

Nu credeam că vom fi treziţi atât de brusc la realitate de principalul nostru aliat militar şi strategic. Declarațiile ambasadorului american la Chişinău nu vin decât să confirme dezastrul politicii externe românești.

Faptul că reprezentantul SUA spune că Moldova nu este România, că are o istorie proprie, și că ar trebui să-și urmeze un destin propriu sunt niște afirmații de o gravitate fără precedent. Acea Moldovă care s-a unit cu Ţara Românească, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, reprezintă atât sufletul cât și majoritatea trupului Moldovei istorice. Actuala Republică Moldova, de fapt Basarabia, este un teritoriu românesc smuls în 1812, care a fost ulterior recuperat, pierdut, recâștigat și iar pierdut de către țara mamă devenind, într-un final, prin destrămarea fostei Uniuni Sovietice, stat independent în 1991. Independenţa însă este una artificială, existând o armată de ocupație pe teritoriul său și rămânând, de fapt, tot în sfera de influență a rușilor.

Acest diplomat susţine de fapt politica antiromânească a Moscovei care își dorește de mult o Moldovă Mare, creată prin unirea Basarabiei cu Moldova noastră, în afara României. Dacă nu, să rămână măcar o ”țară independentă” pe care să și-o poată anexa ulterior, în momentul în care se va înțelege cu puterile vestice în acest sens. Se pare că americanii și nemții au bătut deja palma, mai sunt doar câteva țări de convins. Pe noi oricum nu ne bagă nimeni în seamă. Întrebarea legitimă care se poate pune este: ne vom putea baza noi pe americani, dar și pe ceilalți aliați NATO, cu agende proprii, să ne apere în cazul ipotetic, dar nu și atât de improbabil pe cât ar părea, în care armata rusă de ocupaţie din Basarabia ar primi ordinul de a ataca România în scopul reîntregirii ”Statului Moldovenesc”, independent şi suveran, care apoi se va alipi ”din proprie voință” Federației Ruse?

Să nu dăm însă vina numai pe americani. Nu putem să le cerem mai nimic deoarece întotdeauna la ei primează propriile interese. Nu fac niciodată acte de binefacere. Ne-am obişnuit să credem că unirea este veşnică şi că România va exista sub actuala formă pentru totdeauna. Texte propagandistice… Adevărul este că suntem înconjuraţi de state care vor dori mereu câte o bucăţică mai mare sau mai mică din ţara noastră. Şi cel mai rău ne este atunci când se pun de acord cu marile puteri, și marile puteri între ele. Am făcut Marea Unire. Bravo! Cât a durat până când Germania şi Rusia au dezmembrat România Mare, rupând bucăţi consistente? Apoi, numai câţiva ani mai încolo, Rusia, Anglia şi America au ajuns la Yalta la un alt acord şi România a fost luată cu totul de Uniunea Sovietică. E adevărat, în schimbul Greciei, dar nouă la ce ne-a folosit acel schimb?

Deşi nu pare atât de grav acum, la slăbiciunea de care dau dovadă americanii în fața rușilor, chinezilor, iranienilor, în general a tuturor dictaturilor de pe glob, să nu ne mire dacă vreun acord între cine știe ce țări, în scopul de a mai rupe o parte din România, s-ar putea parafa într-un viitor nu prea îndepărtat. Locuri precum Yalta și Malta sunt destule, interese de asemenea, iar politicieni români de mucava, din belşug. Bineînţeles, mulţi vor spune că am mers prea departe. Să dea Domnul aşa să fi făcut şi să fie doar o îngrijorare nejustificată! Totuşi poziţia americanilor total dezinteresată faţă de România şi interesele ei, mai ales în mandatele Obama, se datorează în măsură covârșitoare celor ce au păstorit, de ani buni de zile, politica externă a României.

Fie preşedinţi, premieri sau miniştrii de externe, moştenirea comunistă din ei plus păstrarea ceauşiştilor din minister, combinată cu înfiinţarea confreriilor obediente vestului sau estului, însoțită de obligativitatea apartenenței la ele pentru a fi în diplomaţie, au dus la un haos şi o degringoladă totală. În loc să servească interesele ţării, diplomații noștri servesc în funcţie de apartenenţă, iar ceauşiştii îşi dovedesc cu prisosinţă incompetenţa. Conducătorii țării au avut mereu propriile agende, iar România nu numai că nu are o politică externă fermă şi coerentă, dar nici măcar o strategie de viitor.

Conflictul intern, inteligent declanşat încă din decembrie 1989, între toate categoriile sociale din țara noastră, împiedică de mai bine de un sfert de secol o reconciliere naţională în interesul, nu numai al acestora, dar şi al existenţei noastre viitoare în actualele graniţe. Ca să mai fim stat şi popor ar trebui întâi să ne împăcăm între noi în interesul unui deziderat superior: România. Şi numai atunci vom putea începe să reconstruim. Bineînţeles, să ne și apărăm. Pentru că istoria ne dovedește că apărarea noastră, inclusiv cea militară, nu va veni din afară, iar dacă nu vom fi uniţi, în caz de pericol, nu vom mai fi deloc.

Simona PopescuPublicat Luni, 29 august 2016
82184
 | 71
 | 127
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Constantin
+1
Cunoscând cât de cât istoria țării apreciez, în mare conținutul. Totuși notez că jurnalista, când acuză folosind expresia „moştenirea comunistă”, dovedește că nu cunoaște concret eforturile făcute de conducerea comunistă a țării, imediat după 1945 și apoi în anii de după 1965, pentru Unitatea și Independența țării. Nu mă surprind asemenea situații, de necunoaștere sau de rea intenție din partea „noii elite”, pentru că este foarte ușor să arunci cu cuvinte urâte asupra perioadei de după al doilea război mondial, să murdărești munca și marile eforturi făcute de generațiile acelor ani. Ar trebui ca, înainte de scrie îndoielnic despre cei din trecut, să ne gândim „noi ce am făcut pentru progresul țării și al locuitorilor săi”.
Publicat Joi, 08 septembrie 2016
+Răspunde
@Simona cu drag
-3
Ce sa facem Simona, daca nu ne putem resemna cu victoria definitiva si impunitatea comunistilor ? Si cum crezi tu ca ar putea arata reconcilierea asta cu PSD la putere ? De reconciliere se va putea vorbi doar cand urmasii comunistilor vor fi pus cu botil pe labe. Din pacare, se pare ca dimpotriva, Romania a fost definitiv mutilata, ca am ajuns o natiune mutanta... Cum altfel iti explici ca orice-ar fi, oricate aripi s-ar deprinde din el, PSD-ul ramane cu 35-40 % din votanti ? Inti dai seama ce bolnavi suntem ca natie daca dupa toate crimele comunismului (intre 300 si 400 de mii de suflete-elitele societatii- de morti in puscariile comuniste) acest popor continua sa voteze PSD ? Sa plangem sau sa innebunim ?
Publicat Marţi, 06 septembrie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
-5
@Anonim : mai, omule, citeste ce spune si Lucian Boia, istoric, din România, sa nu mai spui ca. Eu m-am verificat înainte sa scriu, sa nu fac vreo boacana. Moldovenii se considera "moldoveni". Si vorbesc "moldoveana", adica limba româna. Nu le poti întra-n capete. Asta vor, asta vor. Tratatul din '47 s-a-ncheiat cu URSS. Când s-a dezmembrat, în 1991, România si R. Moldova, ar fi trebuit sa faca demersurile pentru unire. Nu-i vina mea c-ambele au avut parte si oportunisti la conducere. Plus ca, din câte-nteleg, tipii nici acuma nu vor unirea. Si repet, România de-acuma-i saraca, dac-ar fi fost la '91, când n-avea datorii si nu se "reformase" distrugându-si economia si patrimoniul, ar fi fost altceva. Cere-le socoteala lui Nastase Adrian (fiindca el a distrus România, dpdv economic), si Iliescu (fiindca el era presedinte. Numai ca extrem de slabit, ca pozitie, din cauza asasinarii Ceausestilor).
Publicat Sâmbătă, 03 septembrie 2016
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+3
Daca l-ati citat pe Boia, m-am lamurit cu cine am de a face, desi cred ca stiam demult. Da, intr-adevar momentul a fost atunci, la proclamarea independentei Republicii Moldova, caci URSS dezavuase deja Pactul Ribbentrop-Molotov, numai ca la Bucuresti fusese instalat quislingul Iliescu, prin mina lunga a revolutiei bolsevice si cu binecuvintarea Occidentului, in fine validat democratic in Dumina Orbului, caci vezi draga doame nu ne videam tara, dar am dat-o dracului de suflet. Starea economica nu ar trebui sa fie o piedica in calea unirii. In 1918, unirea s-a facut in conditii mult mai grele, dar spiritul era cu totul altul. Problema e in mentalitatea indusa de ocupatia rusa la este de prut si de consumerism, alta ocupatie la vest.
Publicat Duminică, 04 septembrie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason
-3
@Anonim : Bineînteles ca Prutul e frontiera politica, nu lingvistica. Numai ca mie nu mi-a trecut prin minte, sa spun c-ar fi vorba de limba moldoveneasca, moldovenii de peste Prut însisi spun asta, îsi definesc limba si natia ca "moldovenesti". E-ntr-adevar o româna-n dialect, care pentru ei se cheama, însa, "limba". Asa ca-ntîi sa-si faca ordine-n ograda. "Ocupatia ruseasca": la 1812 tarile române erau sub suzeranitate turca, si turcii le-au pierdut într-un razboi cu rusii. Uiti, în schimb, de Tratatul de Pace de la 1947, care, si el, recunoaste granita teritoriala la Prut. În WWII, România a luptat 3 ani de zile alaturi de Germania nazista împotriva Aliatilor, care nici n-au uitat, nici n-au iertat. R. Moldova de azi e independenta de facto, nu formal. Rusii care-au mai ramas (vreo 9% din populatie) pleaca-n masa, din cauza persecutiilor. În R. Moldova, în afara de "moldoveni" (70% din populatie), mai sunt, într-adevar si evident, si ucrainieni, si gagauzi (ultimii, 3,98%). Sunt de acord ca Putin este emulul lui Stalin, numai ca discut dpdv al noii sovietologii, care, fata de aia de pâna acuma, o impostura, studiaza arhivele (Bullock, Stépahne Courtois, si-altii, nu-s decât impostori politici, deveniti multimilionari. Courtois n-are trecere decât în România, în Franta, în care cartea lui a provocat scandal, tipul e ignorat de toata lumea. Numai în România vine la chefurile de la manastirile din Maramures). Stalinismul : am dreptate, fiindca si-altii au, dupa studiul arhivelor (parte a lor e-n SUA, dar nici dracu' nu le-a deschis pâna acuma, si nici un asa-zis "sovietolog" nu stia, pâna acuma, rusa). Martorii, interesati (de azil politic), ori fosti albi, mensevici, etc, Soljenitzin, inclusiv, fac, astazi, figura de falsificatori. Între ce-a scris ultimul si realitate, cercetatorii au stabilit incoerente uriase. Si-n fond, Stalin n-are a fac cu România, responsabilitatea e TERITORIALA, e-a liderilor ROMÂNI, locali, inclusiv. Si tara nu era falita.
Publicat Joi, 01 septembrie 2016
+Răspunde
Anonim @ Ileana Rollason
+2
Nu cei din Moldova de peste Prut vorbesc de 'limba moldoveneasca' ci cinovnicii, politrucii si mancurtii din serviciul Moscovei. Peste Prut nu se vorbeste o romana-n dialect asa cum te exprimi dumneata, caci, daca admiti ca Prutul nu e frontiera lingvistica, urmeaza ca aceeasi romana-n dialect se vorbeste si dincoace de Prut. Or, nimeni aici nu considera graiul moldovenesc un dialect, ci doar un subdialect al dacoromanei, principalul dialect al limbii romane in sensul larg al termenului. Ca absolventa de filologie, nu merita sa faci aceasta gafa, afara de cazul, care nu m-ar surprinde stiindu-ti orientarea, cind sustii teoria cominternista dupa care aromana, meglenoromana si istroromana sint limbi distincte. Tratatul de pace din 1947 nu vorbea de RFG si RDG, nici de Rusia sau Ucraina. Tratatul avea in vedere situatia de atunci si, facind concesii URSSului, nedreptatea atit tari care luptasera alaturi de Aliati, Polonia, Cehoslovacia, cit si pe cele care, impinse de circumstante nedorite de ele insele, s-au aflat de partea Axei, Finlanda, Romania sau chiar care nu au participat la razboi ca entitati statale, fiind inghitite de URSS inainte, Estonia, Letonia, Lituania. Nu ii persecuta nimeni pe rusi, ucraineni sau gagauzi in Republica Moldova. Daca pleaca, o fac din acelasi motiv pentru care o fac si romanii, adica unul economic. Singura 'persecutie' a rusilor, etc. este respectul pentru tara unde au venit nechemati, ceea ce lor nu le sta in fire, mai ales acum cind sint incurajati de politica emulului lui Stalin. Stalin si stalinismul a fost dezavuat chiar din interiorul PCUS, imediat dupa disparitia sa fizica. Nici Federatia rusa de azi nu il idolatrizeaza, cel putin nu oficial. Regimul de mina forte (exprimare totusi eufemista) al lui Stalin, intr-adevar, a dezvoltat tara dar pretul a fost genocidul. Dezbaterile asupra cifrelor nu schimba esenta dar negarea sa da. Spui ca Stalin nu a avut de a face cu Romania. Probabil ca ai studiat istoria la Tiraspol, nu la Cluj.
Publicat Vineri, 02 septembrie 2016
+Răspunde
LIleana
+3
@Eu: Indiferent ca "lumina "vine de la rasarit sau de la apus, exista oameni care isi iubesc tara si UNIREA va avea loc. Raulete pot duce intr-un fluviu mare unionist si idealul se implineste desi acum este obstructionat. Tendintele imperialiste se manifesta vizibil , un castig,daca poate fi denumit castig,este ca vedem adevarul in toata amploarea sa.SUA si "diplomatii"ei sunt factori de influenta in directii opuse celor declarate ipocrit si mincinos,in directii ce incalca aspiratii si scopul celro pe care ii declara "parteneri"cum este Romania. Joc dublu, trisori urmarind masluirea cartilor si tragerea pe spuza lor. Intr-un articol al dlui Stelian Tanase,de pe alt site, ac.spunea ca avem obsesia conspiratiilor, dam vina pe marile puteri, invinovatim pe altii pt. propriile noastre esecuri, noi fiind lasi, slabi si desigur corupti. Propaganda de a arata minciuna drept adevar cu denigrarea cat mai acuta a poporului roman este frecventa :dansul si altii nu vad sau nu vor sa vada cum suntem jucati la carti,la ruleta ruseasca , Romania nefiind decat un pion de sacrificat la masa pokerului international.Pozitia Pres Romaniei oricare ar fi fost ei, a Parlamentelor, a partidleor politice de a fi giruite la mesele de luat decizii,la mesele de negocieri ,in oricare imprejurari in care ar trebui sa joace un rol sporit de ATENTIE la cauze si consecinte, sunt NULE. Se pare ca la 1918 exista mai mult patriotism decat acum si mai multa cultura si cunoastere. Este clar:ni se flutura buzunarele intoarse pe dos cu maruntis calp ale Rotshilzilor, Rockefellerilor, Soros pt.ca aici e vorba doar de Puterea Banului,-in schimbul pierderii istoriei,natiunii, identitatii. Valoarea de schimb ce trebuie sa le-o dam lor-este inestimabila si nu o vom face vreodata. Stafia Raului ce vrea alte si alte sacrificii de tari,popoare, vieti omenesti,suferinta si jaf ,anima o putere falsa si mincinoasa.Puterea Adevarului si Libertatii sunt mai mari.
Publicat Joi, 01 septembrie 2016
+Răspunde
Ileana Rollason @ LIleana
+1
@Lleana : draga! afluviile lirice nu-si au locul, si nici vaicareala cu "altii, marile puteri", când în lume sunt si tari mici, dar puternice, împunând respectul (economic, în primul rând. Uita-te jur la dezastrul de dupa '89, la distrugerea patrimoniului arhitectonic si la falsificarea nerusinata a istoriei, în loc sa vorbesti de "marile puteri" "PRIN NOI ÏNSINE" - Bratianu- + Ceausescu -, s-a dezvoltat România. Si fara comunism, ar fi ramas la subdezvoltarea pe care tot vrea s-o reatinga). CUI îi ajuta unirea a doua tari subdezvoltate? Nu mai debita imbecilitati, nici dracu' n-a-mpins România, 3 ani, alaturi de nazistii lui Hitler, pâna la Stalingrad! ASTA s-a platit, fiindca toata lumea trebuie sa respecte TRATATUL DE PACE DE LA 1947, care-i STABILESTE si ROMÂNIEI GRANITELE TERITORIALE. Asta e. De-aia România nu-i si Moldova, si de-aia-s doua TARI DIFERITE, fiindca România a RATIFICAT, RECUNOSCUT, TRATATUL DE PACE DE LA 1947. Daca vrea schimbarea granitelor, R. Moldova n-are decât sa se dezvolte economic, si sa adere la UE. Numai ca populatia însasi spune ca-s "moldoveni" (71%°, din care numai 1, 9% se declara "români", restul sunt "moldoveni"), + ucrainieni, gagauzi, si ... nomazi. Nu mai abera, cine vrea bani, sa munceasca, nici dracu' nu-i împiedica, si pe români, si pe moldoveni, sa devina prosperi. Si ce-ai pazit când numitul Nastase Adrian a distrus, într-o noapte, prin infama lui "lege a retrocedarilor", România? când statiuni experimentale, scoli, institute de cercetare, au devenit ale nimanui ? atuncea n-ai avut voce? tot "aia mari" au facut-o, sau pe "aia mari" îi cheama Nastase Adrian ? si de falsificat istoria, cine-o falsifica? nu cumva GDS, Liicheanu si gasca? care-au furat banii Editurii Politice? si astia, tot "aia mari" sunt, ori sunt români ? TRATATUL DE PACE DE LA 1947, RATIFICAT DE ROMÂNIA, si stabilindu-i GRANITELE !
Publicat Joi, 01 septembrie 2016
+Răspunde
Eu
+10
Mass-media din Romania a decis sa inchida rapid acest subiect. Televiziunile si ziarele nu mai discuta acest subiect. Ati observat?
Publicat Joi, 01 septembrie 2016
+Răspunde
SOBOLANU
+10
ROMANIA MAI ARE POLITICA EXTERNA ????????????? RUSINE MAE RUSINE MAE RUSINE MINISTRULUI MAE !!!!!!
Publicat Miercuri, 31 august 2016
+Răspunde
LIleana
0
@Ileana Rollason : Ce faceti,tanti, "rescrieti "istoria , cu falsuri, si "desteapta"foc veniti cu cifra de "victimele din URSS = 500.000 in total" ?( 500.000 este nr. victimelor de etnie rroma in lagarele din Germania).Chiar nu va a e rusine, ne luati d e prosti si -l reabilitati pe "Tatuc",in mod grosier ? "50 de milioane de morţi reprezintă cifra cea mai mare care a fost estimată pentru perioada 1920 – 1953, dar, cel mai probabil, ea este exagerată.Câte milioane de victime au murit pe vremea lui Stalin este o chestiune îndelung disputată. Deşi nu s-a recunoscut o cifră oficială, cele mai multe estimări sunt între 15 şi 20 de milioane de victime.Adolf Hitler ar fi vinovat pentru mai mult de 15 milioane de victime. Amândoi au pus în aplicare două metode proprii de exterminare: gulagul şi holocaustul.Stalin era un psihopat ucigas-În volumul intitulat ”Red terror” (Teroarea roşie), Jorg Baberovski, profesor la Universitatea Humboldt îl descrie pe Stalin că fiind un violent şi nemilos psihopat, un despot crud şi, totodată, un ucigaş în masă, omul care a aruncat o întreagă naţiune în haos şi teroare. Omul care a condus Uniunea Sovietică timp de 26 de ani este descris drept un ucigaş care dorea să simtă plăcerea reală a agresiunii şi violenţei asupra semenilor, totul fiind executat, potrivit autorului, ca un pur antrenament.Hitler suferea de paranoia cu complex mesianic.Un studiu psihologic al discursurilor lui Adolf Hitler, realizat de un serviciu de ascultare a programelor radiofonice lansat de BBC în 1942, a semnalat paranoia acestuia faţă de evrei, în momentul în care liderul nazist a lansat teza "soluţiei finale".MacCurdy vorbeşte în document despre un ”complex mesianic” al lui Hitler, care îl făcea să se creadă implicat într-o cruciadă contra răului, întruchipat în opinia sa de evrei.Ii considera pe evrei nu doar o ameninţare pentru Germania, ci şi «o întreprindere diabolică universală.
Publicat Miercuri, 31 august 2016
+Răspunde
Aelia @ LIleana
0
Eu cred ca si tu exagerezi si mai mult, desi nu sunt in totalitate de acord cu Ileana, consider ca este mai informata ca tine si mai putin emotionala. Stii ca Istoria este scrisa de invingatori si toata propaganda ce se face este in favoarea lor. Tu citezi BBC si propaganda occidentala fara a cita si cealalta parte si cred ca nici nu te intereseaza, ai adevarul tau. Eu, la varsta ce o am, nu am cunostintele ce le aveti voi dar beneficiez si eu de memoria ce o au bunicii si parintii ce inca sunt in viatza. Daca romanii cred ca sunt aliati cu americanii sunt niste ageamii. Vedeti ce se intampla cu kurzii in Siria, aliatii americanilor contra ISIS.
Publicat Joi, 01 septembrie 2016
+Răspunde
Anonim @ LIleana
0
@Aelia: Ti-au vorbit cumva bunicii si parintii dumitale despre duiosia soldatului rus eliberator? Daca da, desi e putin probabil, merita sa-i asculti si pe altii.
Publicat Vineri, 02 septembrie 2016
+Răspunde
colonia libera
+3
Americanii au aruncat momeala ca la pesti la rusi.Poate ca vor sa vanda armament in zona si racaie rahhatu.
Publicat Miercuri, 31 august 2016
+Răspunde
vasile
-5
unii inca mai spera ca acest ambasador inainte de a merge la interviu luase o doza...unii ar spune ca acestia s naicvi ,,io dpab ce am avflat ca manotritatea scrieti pentru partide, ziare, ogn uri si algte bazaconii spun caa cei care asteapta o schimbare n bine nu s naivi sungt prosti..nime nu ti vreda binele..dar toti itin vor gatereaza..cum ati putea spera ca acst ins a vorbit drogat si aiurea .nu este un semnal care ar trebui sa ridic e nu xemne de intrebare ci semne de protest..
Publicat Miercuri, 31 august 2016
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 11 ore şi 36 minute