DGIPI face achiziţii de 1,35 milioane de euro

Traian Băsescu, Emil Boc şi restul pedeliştilor predică non-stop că-i musai să strângem cureaua. Însă această chestiune nu se aplică şi pentru ei şi nici pentru instituţiile de forţă ale statului cu ajutorul cărora regimul Băsescu se menţine la putere. Serviciul secret al Ministerului de Interne face parte din acea categorie retrânsă de instituţii de forţă ale statului unde banii sunt cheltuiţi cu largheţe, inclusiv în vremuri de criză.

Obedientul Traian Igaş pare că a fost cadorisit cu postul de ministrul de Interne doar pentru a concedia pe capete poliţişti, pentru a măcelări în fiecare lună salariile „norocoşilor” rămaşi în slujba MAI şi pentru a tăia din gros alocările bugetare pentru benzina necesară desfăşurării activităţii din ministerul său. Ei bine, nu! Ministrul-catastrofă a primit conducerea unuia dintre cele mai importante ministere ale României şi pentru că trebuie să pregătească temeinic această instituţie care se ocupă de organizarea apropiatelor alegeri locale şi parlamentare. Fireşte, pentru a favoriza partidul din care şi Igaş face parte.

Temuta unitate „doi şi-un sfert” (serviciul secret al MAI) este – alături de ANAF, DNA şi ANI – una dintre acele instituţii de forţă ale statului care trebuie să anihileze adversarii regimului Băsescu. Şi se vede treaba că, pentru îndeplinirea acestui obiectiv, nu se precupeţeşte niciun efort. Cu atât mai puţin cele financiare. Drept care, DGIPI a ieşit la cumpărături! Şi nu e vorba nici pe departe de shopping de criză.

Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă a publicat pe SEAP în data de 9.08.2011 un anunţ de intenţie privind achiziţia unui „Sistem Integrat de Management al Informaţiei Tactico-Operative”. Valoarea estimată a acestui sistem este de 1,34 milioane euro, fără TVA.

Ce este cu adevărat interesant abia acum urmează. Aflăm din acelaşi anunţ că „în cadrul activităţilor contractuale, desfăşurate în baza contractului de achiziţie publică, se vor cuprinde şi vehicula informaţii clasificate «secret de serviciu» al căror emitent va fi Ministerul Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă”. Cu alte cuvinte, ne anunţă şefii de la „doi şi-un sfert”, rămâne secret scopul pentru care se face achiziţia acestor software-uri şi servere pentru comunicaţii. Mai mult, în anunţ este scris şi că firma căreia i se va atribui contractul va trebui să obţină şi certificat ORNISS, întrucât „pe parcursul derulării contractului apare necesitatea accesului la informaţii clasificate «secrete de stat»”. Despre ce „secrete de stat” poate fi vorba la MAI-DGIPI? Cumva despre urmărirea informativă a liderilor opoziţiei, a puţinilor jurnalişti şi sindicalişti care se mai opun regimului Băsescu? Dar cu transparenţa achiziţiilor publice cum rămâne?! Acestea sunt două dintre întrebările la care ministrul de Interne şi subordonaţii săi de la DGIPI trebuie să răspundă.

O altă întrebare la care Igaş şi şefii de la serviciul secret al MAI ar trebuie să dea un răspuns este cea referitoare la data prevăzută în anunţ ca fiind dată de începere a procedurilor de adjudecare: 12.08. 2011. De ce se grăbesc atât de tare mărimile din MAI cu acest contract prin care se achiziţionează tehnică de comunicare (probabil şi de interceptare şi transcriere)?

Şi având în vedere că s-au demarat deja procedurile de adjudecare, ar fi interesant de ştiut cărei firme din anturajul puterii i-a fost atribuit generosul contract în valoare de 1,34 milioane euro?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.