Două milioane de euro cu dedicaţie pentru omul lui Manţog şi al lui Stănişoară

În timp ce opinia publică stă cu ochii pe scandalul generat de frauda comisă de Roberta Anastase în Parlament, sponsorii PDL îşi văd liniştiţi de treabă, continuând să secătuiască bugetul de stat şi să deturneze fondurile europene pentru a-şi recupera sumele uriaşe investite anul trecut în campania electorală a lui Traian Băsescu.

Chiar parlamentari ai PDL au declarat presei (desigur, sub protecţia anonimatului) că nu se poate stopa morişca acordării contractelor cu statul, întrucât firmele apropiate de partidul lor şi-au recuperat abia cinci la sută din banii investiţi în campania electorală din 2009. În fiecare azi, în presa centrală, dar şi în cea locală, apar dovezi clare ale faptului că lucrurile stau exact aşa.

Un exemplu de acest fel este cel al firmei Alpha Construct Sistem din Mehedinţi, o răsfăţată a contractelor cu SNLO şi cu complexurile energetice din judeţul Gorj, dar şi cu instituţiile conduse de pedelişti, în judeţul Mehedinţi. Această firmă aparţine unui oarecare Constantin Isvoranu, despre care se ştie că e de ani de zile omul de casă al baronilor PDL Ionel Manţog şi Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării. De fapt, Isvoranu nu ascunde faptul că a virat imense sume de bani în conturile (la vedere sau nu) de campanie ale PDL. Alpha Construct Sistem SA îşi are sediul în Drobeta-Turnu Severin, oraşul de baştină al fostului ministru al Apărării Mihai Stănişoară.

Vineri 17 septembrie, pe SEAP a fost publicat anunţul de atribuire a contractului nr. 6990/2010 privind „reabilitarea drumului judeţean 606C limita judeţului Dolj – Tantaru – Buicesti – DN6, judeţul Mehedinţi”. Contractul finanţat din fonduri europene, în valoare de două milioane euro, a fost câştigat, fireşte, de Alpha Construct Sistem SA din Drobeta-Turnu Severin.

Dacă iniţial obiectul de activitate al societăţii lui Isvoranu era „Transporturi urbane, suburbane şi metropolitane de călători”, activitate din care a câştigat bani frumoşi graţie contractelor finanţate de la bugetul de stat, acum firma portocalie a trecut la nivelul următor. S-a reprofilat pe construirea şi repararea de şosele din fonduri europene. Numai că în judeţele Gorj, Mehedinţi şi mai nou Dolj, acolo unde jupâni absoluţi sunt Stănişoară şi Manţog, se cunosc deja jongleriile pe care firma Alpha Construct, firma de casă a celor doi baroni pedelişti, le face cu fondurile comunitare.

Toate aceste contracte finanţate din bani europeni, şi care sunt atribuite după culoarea portocalie a firmei, trebuie urmărite cu multă atenţie (măcar de cei din presă), întrucât, mai devreme sau mai târziu, forurile de control de la Bruxelles vor amenda usturător România pentru jocul de alba-neagra cu fondurile comunitare. OLAF (Biroul European AntiFraudă) nu e DNA!

Şi în 2009, Alpha Construct a primit contracte de la SNLO în valoare de aproximativ 14 milioane de lei, pentru închirierea unor utilaje de construcţii şi pentru furnizare de piatră spartă, pentru o perioadă de numai două luni. Contractele cu pricina au fost atribuite în lunile martie, mai şi iunie 2009. Tot în 2009, firma omului de afaceri Constantin Isvoranu a primit un contract în valoare de 300.000 euro şi de la Complexul Energetic Turceni, de asemenea o moşie a lui Manţog, baronul veşnic ocrotit de Adriean Videanu.

Cu toate că oficial se ştie că DNA anchetează contractele dubioase obţinute de Alpha Construct Sistem, păpuşarii şi beneficiarii din spatele acestei firme mehedinţene sunt relaxaţi, ştiind că atâta timp cât şeful suprem de la Cotroceni (pentru a cărui realegere au cheltuit bani grei) numeşte procurorii, ei îşi pot vedea liniştiţi de jefuirea cu faţadă legală a bugetului de stat.

Din datele oficiale de la Registrul Comerţului şi de la ANAF se poate constata că societatea Alpha Construct Sistem SA a înregistrat o creştere de patru ori a cifrei de afaceri, din decembrie 2008 până în septembrie 2010. Adică din momentul în care guvernul Băsescu-Boc s-a înscăunat şi până în prezent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.