Filmul „Chuck Norris vs Communism”, în premieră europeană la Festivalul de Film de la Edinburgh

Documentarul Chuck Norris vs Communism de Ilinca Călugăreanu a fost selectat în programul Festivalului Internaţional de Film de la Edinburgh, cel mai vechi şi continuu festival de film din lume. Filmul, o coproducţie Marea Britanie-România-Germania, a fost proiectat în premieră europeană şi s-a bucurat de o primire extrem de entuziastă, sălile de cinema fiind pline.

Institutul Cultural Român de la Londra a susţinut, ca întotdeauna, prezenţa românească la festival prin invitarea regizoarei şi a personajului principal, Ilinca Călugăreanu şi Irina Nistor, care au oferit sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu publicul după proiecţii.

Ilinca Călugăreanu, Irina Margareta Nistor şi producătoarea Mara Adina în studioul de la Sundance

În România anilor ’80, mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier şi au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi. Lungmetrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate, care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist prin traducerea a peste 5.000 de filme străine. În rolul principal o regăsim pe Irina Margareta Nistor, figură emblematică a acelei perioade, care traducea şi dubla filmele. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film Sundance, ediţia 2015, în secţiunea competiţională destinată documentarelor din cinematografia mondială.

Secvenţă din film

„Am crescut în România în anii ’80, în timpul unui regim comunist care, printre alte forme de represiune, a redus programul postului naţional de televiziune la două ore pe zi de propagandă plictisitoare, muzică populară, poezie patriotică şi filme cenzurate. Într-o zi, pe când aveam şase ani, părinţii meu au reuşit să împrumute un aparat video. Şi-au invitat prietenii la noi acasă şi toată noaptea s-au uitat la casete video cu filme de categorie B făcute la Hollywood. Ţin minte acele filme, dar îmi amintesc mai bine felul în care m-am simţit atunci când am păşit în sufragerie – ca şi cum aş fi intrat într-o lume secretă, magică şi liberă”, a declarat regizoarea într-un articol publicat în The New York Times, în luna februarie 2014.

Ilinca Călugăreanu este o regizoare de filme documentare care locuieşte la Londra. A studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din Manchester.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.