Gabriel Oprea, desemnat premier interimar de Iohannis

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a semnat luni seara decretul de desemnare a lui Gabriel Oprea ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor de prim-ministru de către domnul Victor-Viorel Ponta, anunță Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Preşedintele nu acceptase inițial interimatul lui Oprea în fruntea Guvernului, solicitând mai multe documente medicale în ce-l privește pe premierul Victor Ponta, potrivit unor surse oficiale.

Iohannis a cerut acte medicale care să ateste incapacitatea temporară a premierului de a-şi exercita funcţia, declarau surse oficiale luni după-amiază.

Surse oficiale citate de Agerpres au transmis luni după-amiază că președintele Iohannis consideră că în acest moment România „are premier”, pentru că Victor Ponta nu este în incapacitatea de a conduce Guvernul, ci este doar „în incapacitatea de a merge”.

Ponta i-a transmis lui Iohannis actele medicale cerute

Premierul Victor Ponta i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, luni seara, actele medicale solicitate, care îi atestă incapacitatea temporară de a-şi exercita funcţia de prim-ministru, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.

Documentele au fost transmise odată cu publicarea acestora şi pe pagina de Facebook a premierului. Vicepremierul Gabriel Oprea a fost luni la Palatul Cotroceni pentru discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis, după ce Victor Ponta l-a propus, din Turcia, pe liderul UNPR premier interimar.

Ponta a anunțat duminică pe Facebook că îi va solicita lui Klaus Iohannis printr-o adresă oficială să îl desemneze pe Gabriel Oprea să exercite toate atribuțiile funcției de prim-ministru.

„Mâine dimineață (luni — n.r.) voi trimite președintelui României solicitarea ca, în baza art. 107 din Constituție, să îl desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcției de prim-ministru (inclusiv conducerea ședințelor de Guvern) în această perioadă”, a scris Ponta pe rețeaua de socializare.

„În maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală urmând să continui recuperarea timp de 6 luni”, mai preciza Ponta în mesajul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8519 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.